The Malaysia Post

Top 10 YouTuber Paling Diikuti di Malaysia

Menentang Tabiat Merokok

Bagi kebanyakan orang yang menggunakan tembakau, keinginan tembakau atau keinginan merokok boleh menjadi kuat. Tetapi anda boleh melawan keinginan ini.

Apabila anda merasakan keinginan untuk menggunakan tembakau, perlu diingat bahawa walaupun keinginan itu mungkin kuat, ia mungkin akan hilang dalam masa 5 hingga 10 minit sama ada anda menghisap rokok atau tidak mengunyah tembakau. Setiap kali anda menahan keinginan tembakau, anda selangkah lebih dekat untuk menghentikan penggunaan tembakau untuk kebaikan.

Berikut ialah 10 cara untuk membantu anda menahan keinginan untuk merokok atau menggunakan tembakau apabila keinginan menyerang.

1. Cuba terapi gantian nikotin

Tanya pembekal penjagaan kesihatan anda tentang terapi penggantian nikotin. Pilihannya termasuk:

Nikotin preskripsi dalam semburan hidung atau penyedut
Tompok nikotin, gula-gula getah dan lozenges yang anda boleh beli tanpa preskripsi
Preskripsi ubat henti merokok bukan nikotin seperti bupropion (Wellbutrin SR, Wellbutrin XL, lain-lain) dan varenicline

Terapi penggantian nikotin bertindak pendek — seperti gusi nikotin, lozenges, semburan hidung atau penyedut — boleh membantu anda mengatasi keinginan yang teruk. Terapi bertindak pendek ini biasanya selamat digunakan bersama dengan tompok nikotin bertindak panjang atau salah satu ubat berhenti merokok bukan nikotin.

Rokok elektronik (e-rokok) telah mendapat banyak minat baru-baru ini sebagai pengganti untuk menghisap rokok tradisional. Tetapi e-rokok tidak terbukti lebih selamat atau lebih berkesan daripada ubat pengganti nikotin dalam membantu orang ramai berhenti merokok.

2. Elakkan pencetus

Desakan tembakau berkemungkinan paling kuat di tempat anda paling kerap menghisap atau mengunyah tembakau, seperti di pesta atau bar, atau pada masa anda berasa tertekan atau menghirup kopi. Ketahui pencetus anda dan sediakan rancangan untuk mengelakkannya atau mengatasinya tanpa menggunakan tembakau.

Jangan sediakan diri anda untuk merokok semula. Jika anda biasanya merokok semasa anda bercakap di telefon, sebagai contoh, simpan pen dan kertas berdekatan untuk menyibukkan diri dengan coretan daripada merokok.

3. Kelewatan

Jika anda berasa seperti anda akan menyerah kepada keinginan tembakau anda, beritahu diri anda bahawa anda mesti menunggu 10 minit lagi. Kemudian lakukan sesuatu untuk mengalih perhatian anda pada masa itu. Cuba pergi ke zon bebas asap rokok awam. Helah mudah ini mungkin cukup untuk menggerakkan anda melepasi keinginan tembakau anda.

4. Kunyahlah

Berikan mulut anda sesuatu untuk dilakukan untuk menahan keinginan tembakau. Kunyah gula-gula getah tanpa gula atau gula-gula keras. Atau makan lobak merah mentah, kacang atau biji bunga matahari – sesuatu yang rangup dan lazat.

5. Jangan ada ‘hanya satu’

Anda mungkin tergoda untuk mempunyai hanya sebatang rokok untuk memuaskan keinginan tembakau. Tetapi jangan menipu diri sendiri untuk berfikir bahawa anda boleh berhenti di situ. Lebih kerap daripada tidak, hanya dengan satu membawa kepada satu lagi. Dan anda mungkin akan menggunakan tembakau semula.

Baca Lagi | Apa itu Teknologi HAARP. Adakah HAARP Mencipta Gempa Bumi?

Baca Lagi | Pertunjukan Kajian Lelaki menganggap mereka Lebih Pintar daripada Sebenarnya

6. Dapatkan fizikal

Aktiviti fizikal boleh membantu mengalihkan perhatian anda daripada keinginan tembakau. Malah aktiviti yang singkat – seperti berlari naik dan turun tangga beberapa kali – boleh menghilangkan keinginan untuk tembakau. Keluar untuk berjalan-jalan atau berjoging.

Jika anda berada di rumah atau di pejabat, cuba mencangkung, bengkokkan lutut dalam, tekan tubi, berlari di tempatnya, atau berjalan naik dan turun satu set tangga. Jika anda tidak suka aktiviti fizikal, cuba solat, menjahit, kerja kayu atau menulis dalam jurnal. Atau buat kerja untuk gangguan, seperti membersihkan atau memfailkan kertas.

7. Cuba teknik relaksasi

Merokok mungkin cara anda untuk menangani tekanan. Berjuang melawan keinginan tembakau sendiri boleh menjadi tekanan. Hilangkan tekanan dengan mencuba cara untuk berehat, seperti pernafasan dalam, kelonggaran otot, yoga, visualisasi, urutan atau mendengar muzik yang menenangkan.

8. Panggilan untuk mendapatkan bantuan

Berhubung dengan ahli keluarga, rakan atau ahli kumpulan sokongan untuk mendapatkan bantuan dalam usaha anda menentang keinginan tembakau. Berbual melalui telefon, berjalan-jalan, berkongsi sedikit ketawa, atau berjumpa untuk bercakap dan menyokong satu sama lain. Kaunseling juga boleh membantu. Talian berhenti telefon percuma — 800-QUIT-NOW (800-784-8669) — menyediakan sokongan dan kaunseling.

9. Pergi dalam talian untuk mendapatkan sokongan

Sertai program berhenti merokok dalam talian. Atau baca blog seseorang yang berhenti merokok dan siarkan fikiran yang menggalakkan untuk orang lain yang mungkin menghadapi keinginan tembakau. Belajar daripada cara orang lain mengendalikan keinginan tembakau mereka.

10. Ingatkan diri anda tentang faedahnya

Tulis atau katakan dengan kuat mengapa anda ingin berhenti merokok dan menahan keinginan tembakau. Sebab-sebab ini mungkin termasuk:

  • Rasa lebih baik
  • Semakin sihat
  • Menjauhkan orang tersayang daripada asap rokok
  • Menyimpan duit
  • Perlu diingat bahawa mencuba sesuatu untuk mengatasi keinginan untuk menggunakan tembakau adalah lebih baik daripada melakukan apa-apa. Dan setiap kali anda menahan keinginan tembakau, anda selangkah lebih dekat untuk menjadi bebas tembakau.

Read Previous

Pertunjukan Kajian Lelaki menganggap mereka Lebih Pintar daripada Sebenarnya

Read Next

Sukan Paling Popular di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.