The Malaysia Post

Pertunjukan Kajian Lelaki menganggap mereka Lebih Pintar daripada Sebenarnya

Sehingga Mereka Meningkat

Banyak kajian menunjukkan penurunan dalam kecerdasan purata, atau IQ, di negara maju. Tetapi sesetengah orang, nampaknya, mungkin tidak menyedari fenomena ini. Kajian Cyprus mendapati bahawa lelaki cenderung untuk melebih-lebihkan kecerdasan mereka ketika mereka masih muda.

Kira-kira 311 sukarelawan dewasa muda dan lebih tua Yunani mengambil bahagian dalam kajian ini, yang penemuannya diterbitkan dalam jurnal Brain and Behaviour. Di antara mereka terdapat 128 lelaki dari pelbagai umur.

Mereka diminta untuk menganggarkan kecerdasan mereka pada skala 0 hingga 100, dan menilai kesihatan dan daya tarikan fizikal mereka dari 1 hingga 9.

Para peserta juga diminta untuk mengambil beberapa ujian untuk menilai kecekapan intelek dan kreativiti mereka.

Para penyelidik mendapati bahawa lelaki melebihkan IQ mereka, tidak seperti wanita, yang lebih sederhana tentang kebolehan intelektual mereka. Mereka juga cenderung untuk melebih-lebihkan kecerdasan emosi (EQ) mereka, satu bentuk kecerdasan sosial yang melibatkan keupayaan untuk memahami emosi sendiri dan orang lain.

Baca Lagi | Kerja Jauh Akan Tetap Disini Dan Akan Bertambah Hingga 2023

Baca Lagi | Apa itu Teknologi HAARP. Adakah HAARP Mencipta Gempa Bumi?

Lelaki Mempunyai Kecerdasan Tinggi?

Kajian saintifik lain menunjukkan bahawa lelaki sering yakin bahawa mereka mempunyai kecerdasan kecerdasan yang tinggi, tidak seperti wanita.

Fenomena yang pada masa yang sama mencerminkan satu bentuk “keangkuhan lelaki” dan “kerendahan hati wanita,” menurut Adrian Furnham, profesor psikologi di University College London.

Tetapi, pengarang kajian, Vaitsa Giannouli, mendapati bahawa kesan “keangkuhan lelaki” kelihatan kurang ketara apabila umur lelaki. Dalam erti kata lain, lelaki melebih-lebihkan kebolehan intelek mereka kurang apabila usia mereka meningkat.

“Lelaki muda di Greece menilai kecerdasan kecerdasan (IQ) dan kecerdasan emosi (EQ) mereka lebih tinggi daripada wanita muda.

Penemuan ini tidak disahkan untuk orang dewasa yang lebih tua, yang secara mengejutkan corak terbalik ditemui, “katanya kepada PsyPost.

Lebih mengejutkan, wanita kelihatan kurang “rendah hati,” untuk menggunakan istilah Adrian Furnham, apabila mereka semakin tua. “Wanita yang lebih tua melaporkan IQ dan EQ yang lebih tinggi daripada lelaki yang lebih tua,” tulis Vaitsa Giannouli dalam kajian itu.

Sehingga kini, komuniti saintifik sebelum ini tidak melihat perbezaan antara lelaki dan wanita yang lebih tua dalam penilaian diri mereka terhadap keupayaan intelek.

Kajian lanjut diperlukan untuk menyiasat topik ini dengan lebih teliti, memandangkan saiz panel kajian Cyprus yang terhad.

Read Previous

Apa itu Teknologi HAARP. Adakah HAARP Mencipta Gempa Bumi?

Read Next

Top 10 YouTuber Paling Diikuti di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.