The Malaysia Post

Peranan Genetik dalam Personaliti dan Tingkah Laku

Bagaimana Faktor Persekitaran Dan Keturunan Mempengaruhi Personaliti

Manusia adalah makhluk yang kompleks, dengan personaliti dan corak tingkah laku mereka mungkin merupakan aspek yang paling rumit. Ketertarikan terhadap aspek tingkah laku manusia ini dapat dilihat dalam perdebatan popular seperti Nature v.s. Nurture, atau dalam teori sosial seperti Kajian Berkembar Bouchard. Para saintis psikologi sosial telah lama mengkaji tingkah laku manusia dan sama ada kita adalah hasil daripada biologi kita atau persekitaran kita, bertujuan untuk menjawab soalan “Adakah personaliti genetik?”.

Jika personaliti kita terhasil daripada genetik, maka kita membangunkannya lebih awal dan akan kekal sama sepanjang hayat kita. Walau bagaimanapun, jika ia adalah hasil daripada persekitaran kita, maka personaliti kita mungkin berubah sepanjang hayat kita, dan pengalaman kita akan memberi kesan yang lebih ketara kepada mereka.

Kajian telah membuat kesimpulan bahawa personaliti dan perangai manusia dibentuk oleh kedua-dua genetik dan persekitaran kita; Walaupun kita mungkin dilahirkan dengan ciri-ciri keperibadian tertentu, masih ada kemungkinan untuk membangunkan orang lain semasa kita mengalami kehidupan.

Adakah Personaliti Genetik?

Selalunya, seseorang mungkin mewarisi sifat perangai pendek ibu bapa mereka atau kecenderungan perfeksionis. Anak yang sama itu mungkin mewarisi mata biru besar ibu bapa mereka dan rambut kerinting tebal. Walaupun mungkin jelas bahawa ciri-ciri fizikal adalah korelasi genetik, sukar untuk mengetahui sama ada sifat tingkah laku itu terhasil daripada genetik atau dipelajari berkat pendedahan selama bertahun-tahun sepanjang zaman kanak-kanak.

Ciri-ciri personaliti seperti keterbukaan terhadap pengalaman atau keintiman nampaknya dibentuk oleh didikan kanak-kanak. Sebaliknya, ciri-ciri yang lebih stabil seperti mudah terganggu atau senang hati nampaknya berakar umbi dalam DNA kanak-kanak. Anda mungkin ingin mengambil ujian ciri personaliti untuk menentukan jenis personaliti dan ciri tingkah laku anda.

Ciri-ciri khusus dikaitkan dengan genom yang berbeza, menjadikannya bergantung kepada genetik, dan ciri-ciri lain mungkin dibangunkan kemudian disebabkan oleh faktor luaran. Walaupun boleh difahami untuk menganggap bahawa personaliti adalah hasil genetik, adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa personaliti adalah keturunan dan hasil daripada persekitaran atau faktor lain.

Apa yang Menentukan Personaliti: 2 Faktor Berdasarkan Kajian

Genetik

Pelbagai pembolehubah membentuk sifat kita, genetik menjadi salah satu daripadanya. Malah, kajian mendapati 20%-60% perangai kita ditentukan oleh genetik. Mereka juga mendapati bahawa gen primer tertentu terlibat dalam komunikasi sel dalam otak, yang secara langsung mempengaruhi personaliti dan tingkah laku seseorang. Memiliki gen tertentu boleh memberi kesan ketara kepada pergaulan, kecenderungan kepada kebimbangan atau kemurungan, kawalan diri dan banyak lagi.

Kajian yang sama mencadangkan bahawa walaupun sifat keperibadian kita mungkin berubah apabila kita meningkat menjadi dewasa berkat pengalaman dan peristiwa hidup, perangai teras kita secara amnya tetap sama. Ini menunjukkan bahawa pada perangai teras kita, kita terdiri daripada ciri-ciri tertentu yang mempunyai komponen genetik.

Perangai biasanya dikaitkan dengan kebolehwarisan dan termasuk ciri tingkah laku biasa yang mempengaruhi cara kita melakukan sesuatu–seperti berterusan atau pemalu. Selepas itu, personaliti biasanya dikaitkan dengan sebab kita melakukan sesuatu–seperti keterbukaan terhadap pengalaman atau kerelaan– dan dibentuk oleh genetik dan didikan kita.

alam sekitar

Jika varian genetik hanya terdiri daripada 20%-60% daripada personaliti kita, dari manakah datangnya bahagian lain? Faktor persekitaran, seperti didikan, budaya, lokasi geografi, dan pengalaman hidup, sangat mempengaruhi personaliti kita. Sebagai contoh, kanak-kanak yang dibesarkan dalam persekitaran yang harmoni mungkin mempunyai pandangan dan perwatakan yang lebih positif atau tenang. Sebaliknya, kanak-kanak yang dibesarkan dalam rumah tangga yang bergolak mungkin lebih cenderung untuk mengembangkan pencerobohan atau sifat buruk yang lain.

Membuktikan lagi teori ini ialah Kajian Kembar Minnesota yang terkenal. Dari 1979 hingga 1999, penyelidik mengkaji kedua-dua kembar seiras dan kembar persaudaraan yang dipisahkan semasa lahir untuk menentukan kesan gen dan persekitaran ke atas personaliti mereka apabila mereka berumur. Kajian ini mendapati bahawa kembar seiras berkongsi kira-kira 50% daripada sifat yang sama, manakala kembar fraternal berkongsi kira-kira 20%. Kajian itu juga mendapati 70% daripada varians dalam IQ dikaitkan dengan variasi genetik, manakala baki 30% adalah disebabkan oleh kesan alam sekitar.

Dalam mengkaji pasangan kembar yang berbeza dan perbezaan genetik dan aspek personaliti mereka, saintis juga mendapati bahawa walaupun kesan genetik ini sangat mempengaruhi personaliti, faktor lain seperti menjalani gaya hidup sihat dan melibatkan diri dalam aktiviti intelektual memainkan peranan yang besar dalam kesejahteraan keseluruhan mereka. dan pembangunan.

Faktor persekitaran yang mempengaruhi tingkah laku manusia
Berikut adalah beberapa pengaruh persekitaran yang boleh menjejaskan ciri dan perkembangan personaliti:

budaya

Budaya ditakrifkan sebagai nilai bersama, kepercayaan adat, tradisi, dan norma sosial sesuatu kumpulan. Ia mungkin salah satu pemacu paling berkuasa dalam perbezaan individu dan dimensi personaliti. Sebagai contoh, seseorang yang dibesarkan dalam budaya individualistik mungkin menghargai kemerdekaan atau kejayaan peribadi. Sebaliknya, seseorang yang dibesarkan dalam budaya yang lebih kolektivis mungkin menghargai keharmonian sosial dan keperluan kumpulan berbanding mereka sendiri.

Lokasi geografi

Sama seperti budaya, lokasi geografi secara langsung memberi kesan kepada tingkah laku manusia. Bergantung pada lokasi anda, anda terdedah kepada pengalaman, kesusahan, budaya dan banyak lagi yang berbeza. Sebagai contoh, dalam kajian yang menarik, 1.5 juta orang di seluruh Amerika Syarikat dinilai berdasarkan ciri personaliti. Kajian itu menemui tiga perbezaan personaliti serantau yang berbeza di seluruh negara:

Kluster 1: Upper Midwest dan Deep South kebanyakannya terdiri daripada orang yang mempunyai “personaliti yang mesra dan konvensional.”

Kluster 2: Barat kebanyakannya terdiri daripada orang yang santai, kreatif, tenang dan emosi yang stabil.

Kluster 3: Timur Laut terutamanya terdiri daripada orang yang terdedah kepada lebih tekanan dan oleh itu lebih berkemungkinan mengalami kerengsaan atau kemurungan

Baca Lagi | Azmin Ali Panggil Tamat Masa Kerjaya Politik

Baca Lagi | Salahuddin Ayub: Kerajaan Mahu Perluas Inisiatif ‘Rahmah’ Melangkaui Makanan

Komuniti

Dalam lokasi geografi dan budaya, kumpulan yang lebih kecil dipanggil komuniti terbentuk. Komuniti ini secara amnya ialah orang yang tinggal di tempat yang sama dan berkongsi ciri, matlamat atau minat tertentu. Pengaruh komuniti boleh merangkumi contoh teladan, agama dan konteks kejiranan. Sebagai contoh, teori yang diilhamkan oleh RJ Sampson yang dipanggil “Teori Disorganisasi Sosial” mencadangkan bahawa apabila orang hidup bersama dalam komuniti, sifat-sifat yang timbul berkembang: ciri-ciri yang tidak dapat diramalkan daripada ciri-ciri individu penduduk. Maknanya, pembangunan sahsiah masyarakat secara keseluruhan sebenarnya dipengaruhi oleh penghuninya. Oleh itu, hubungan antara komuniti dan personaliti agak kuat.

Pendidikan

Satu lagi faktor persekitaran yang memainkan peranan dalam ciri-ciri personaliti ialah sekolah yang dilalui dan pendidikan mereka. Kajian mendapati bahawa pelbagai pengalaman sekolah dikaitkan dengan perubahan personaliti. Sebagai contoh, pelajar yang mengutamakan belajar dan membuat kerja rumah mereka mungkin mengalami peningkatan dalam ketelitian. Sebaliknya, pelajar yang terdedah kepada persekitaran sekolah yang tertekan atau tidak menentu boleh meningkatkan neurotikisme.

Ciri personaliti genetik (diwarisi daripada ibu bapa)

Walaupun terdapat kemungkinan yang tidak berkesudahan untuk bagaimana seseorang berkelakuan dan melihat dunia, lima sifat utama sering diukur. Model personaliti seperti The Big Five mengukur kesesuaian, keterbukaan, extraversion, neuroticism, dan conscientiousness. Daripada ciri-ciri utama ini, jenis personaliti boleh ditentukan. Walaupun persekitaran memainkan peranan dalam pembangunan personaliti, pengaruh genetik cenderung mempunyai kesan yang lebih ketara. Melalui kajian keluarga dan kajian genetik, banyak gen dan ciri tingkah laku yang terhasil didapati mempunyai kaitan secara langsung dengan kebolehwarisan. Berikut adalah beberapa ciri personaliti yang diwarisi:

Kebolehgangguan

Ketidakupayaan pembelajaran khusus yang disebabkan oleh tahap gangguan yang tinggi, seperti ADHD, didapati dikaitkan dengan banyak gen yang diwarisi. Malangnya, tiada ujian genetik untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai ADHD; bagaimanapun, selepas hampir 2,000 kajian, didapati bahawa gen yang biasanya dikaitkan dengan ADHD sering berlaku dalam keluarga. Biasanya, jika seseorang mudah terganggu dan didiagnosis dengan keadaan seperti ADHD, saudara darah atau ibu bapa yang lain juga mempunyai kemungkinan besar.

Kepimpinan

Dalam kajian yang lebih baru, urutan DNA yang diwarisi khusus didapati berkorelasi dengan kebolehan kepimpinan. Dalam kajian ini, genotip tertentu didapati dikaitkan dengan mewariskan kebolehan kepimpinan turun-temurun. Walaupun kepimpinan mungkin masih dianggap sebagai kemahiran untuk dimiliki atau dikembangkan, adalah penting untuk diperhatikan peranan yang dimainkan oleh genetik tingkah laku.

Neurotikisme

Semasa kajian kembar Minnesota, saintis mendapati bahawa ciri-ciri tertentu, termasuk neurotikisme, boleh diwarisi. Orang yang mempunyai sifat ini lebih terdedah kepada tekanan dan sering dilihat sebagai lebih gementar dan sensitif terhadap rangsangan, manakala mereka yang tidak mungkin mempunyai sikap yang lebih positif dan tenang. Doktor berteori bahawa orang yang mempunyai tahap sifat ini yang lebih tinggi berpotensi mendapat manfaat daripada terapi, walaupun kehidupan dengan tekanan rendah adalah yang paling bermanfaat.

Pengaruh persekitaran terhadap ciri-ciri personaliti

Kesabaran

Persekitaran di mana kanak-kanak dibesarkan boleh mempengaruhi tahap kesabaran dan reaksi mereka terhadap tekanan. Kajian yang mengukur kesabaran kanak-kanak di luar negara mendapati bahawa mereka yang tinggal di lokasi yang lebih terpencil dan luar bandar cenderung lebih sabar berbanding mereka yang tinggal di lokasi bandar yang lebih industri. Keupayaan untuk bersabar dan bertolak ansur dengan ketidakpastian berbeza dengan ketara berdasarkan lokasi, menunjukkan bahawa persekitaran sangat mempengaruhi sifat ini.

Keintiman

Satu lagi sifat yang diukur semasa kajian kembar Minnesota adalah keperluan untuk keintiman, yang nampaknya lebih berdasarkan persekitaran dan bukannya genetik. Penyelidik mendapati bahawa dua pertiga daripada sifat personaliti ini bergantung kepada pengalaman lalu.

Seseorang yang dibesarkan dalam persekitaran yang tidak menyayangi atau individualistik mungkin mempunyai jumlah yang rendah sifat ini – bermakna mereka cenderung untuk menyimpan sendiri dan tidak mempunyai keinginan yang kuat untuk berada dalam hubungan atau situasi yang sengit dari segi emosi. Doktor juga menyatakan bahawa gen ini, khususnya, boleh diperkuatkan melalui interaksi yang berkualiti dengan keluarga; sifat ini akan lebih berkembang pada kanak-kanak yang terdedah kepada keintiman emosi dan fizikal semasa remaja.

Etika

Orang dalam komuniti atau budaya yang berbeza akan mempunyai amalan yang berbeza apabila ia berkaitan dengan adab dan etika. Orang yang bersopan santun yang mengamalkan adab yang baik biasanya mempunyai didikan yang berbeza daripada orang yang bertindak sebaliknya.

Piawaian tertentu tentang kesopanan, tingkah laku yang boleh diterima dan moral menghasilkan ungkapan yang dipelajari tentang cara seseorang berkelakuan dalam suasana yang berbeza. Sebagai contoh, dalam budaya Amerika, adalah sopan untuk mengatakan “tolong” dan “terima kasih” dan menghantar surat “terima kasih” selepas menerima hadiah. Di Sepanyol, adalah sopan untuk menyambut orang lain dengan ciuman. Etiket berbeza-beza bergantung kepada budaya dan oleh itu mempunyai kesan yang berbeza terhadap perkembangan personaliti.

Read Previous

Salahuddin Ayub: Kerajaan Mahu Perluas Inisiatif ‘Rahmah’ Melangkaui Makanan

Read Next

Sejarah JDM (Pasaran Domestik Jepun)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.