The Malaysia Post

Azmin Ali Panggil Tamat Masa Kerjaya Politik

Kembali ke Papan Lukisan

Datuk Seri Azmin Ali telah mengumumkan berhenti daripada politik, berkata beliau perlu “kembali ke papan lukisan” untuk memutuskan langkah seterusnya.

Selepas gagal mempertahankan kerusi persekutuan Gombak pada pilihan raya umum ke-15 tahun lepas, bekas menteri kanan itu masih dikhabarkan untuk kembali menonjol, termasuk bercakap bahawa beliau boleh dikemukakan sebagai calon Perikatan Nasional untuk menjadi menteri besar Selangor tahun ini.

Bagaimanapun, Azmin telah menghentikan khabar angin ini, dengan mengatakan bahawa dia sedang berehat selama-lamanya daripada politik.

“Kepada semua rakyat Malaysia. Ia adalah jeda seketika dalam kerjaya saya untuk perkhidmatan awam yang memerlukan kembali ke papan lukisan.

Baca Lagi | Filem Aksi Terbaik untuk Ditonton pada 2023

Baca Lagi | Paradoks Kemarahan Netizen dan Memalukan Dalam Talian

“Namun begitu, tidak berputus asa dalam azam saya untuk berkhidmat untuk negara dan rakyat,” tulisnya di Twitter.

Azmin telah menjadi tokoh utama dalam politik Malaysia sejak tiga tahun lalu, selepas beliau berpaling tadah daripada PKR dengan penyokong setia puak sebagai sebahagian daripada apa yang dipanggil “Langkah Sheraton” 2020 yang menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan pada masa itu.

Beliau menjadi pemimpin terkemuka dalam kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang menjadi perdana menteri sebagai sebahagian daripada langkah itu, dan dijadikan “menteri kanan” yang terkemuka selepas beliau memilih untuk melepaskan timbalan pada masa itu.

Ismail Sabri Pentadbiran

Selepas Muhyiddin dipecat oleh Umno, Azmin terus menikmati peranan yang lebih tinggi dalam pentadbiran Ismail Sabri, di mana beliau sekali lagi dilantik sebagai menteri kanan bagi kelompok ekonomi.

In GE15 last year, PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim fielded Selangor Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari against Azmin in Gombak, in what had then been seen as a test of Amirudin’s loyalty.

Amirudin memenangi pertandingan itu dengan kelebihan hampir 13,000 undi, menyebabkan Azmin tanpa kerusi pilihan raya buat kali pertama sejak 2008.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Paradoks Kemarahan Netizen dan Memalukan Dalam Talian

Read Next

Salahuddin Ayub: Kerajaan Mahu Perluas Inisiatif ‘Rahmah’ Melangkaui Makanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.