The Malaysia Post

Puad Zarkashi dari Umno meramalkan ketidakstabilan politik lebih teruk jika Muhyiddin memilih Azumu berbanding Azmin sebagai calon TPM Bersatu

Malaysia will plunge into deeper political disarray if Parti Pribumi Bersatu Malaysia president Tan Sri Muhyiddin Yassin nominates Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu as his party’s choice for deputy prime minister instead of Datuk Seri Azmin Ali, an Umno supreme council member claimed.

Datuk Puad Zarkashi sedang mempertimbangkan kemungkinan keputusan berikutan pertemuan Muhyiddin dengan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob beberapa hari lalu.

Lelaki Umno itu mendakwa Muhyiddin mahu Azumu menjadi TPM memandangkan beliau memegang jawatan lebih tinggi parti sebagai timbalan presiden Bersatu.

“Azmin pasti akan marah. Dan politik negara akan menjadi lebih tidak stabil,” kata Puad dalam catatan Facebook semalam.

Azmin, yang merupakan menteri perdagangan antarabangsa dan pelaburan, telah lama menjadi ahli PKR yang keluar dengan beberapa ahli parlimen Pakatan Harapan pada 2020 dan membentuk kerajaan baharu di bawah Muhyiddin. Beliau kemudiannya dilantik sebagai menteri kanan dalam kerajaan Ismail Sabri yang mengambil alih tahun lepas.

Puad juga menegaskan selain mahu seseorang daripada Bersatu dilantik sebagai TPM

Muhyiddin juga mahu ahli partinya menggantikan Datuk Zuraida Kamaruddin sebagai menteri industri perladangan dan komoditi selepas beliau meninggalkan Parti Bangsa Malaysia.

Puad, yang juga ADUN Rengit, seterusnya menulis bahawa Muhyiddin mahu perkara itu disegerakan bagi mengelak daripada terus berpaling tadah daripada partinya.

“Tindakan Muhyiddin akan membawa kepada ketidakstabilan politik. Jika tuntutannya tidak dipenuhi, dia akan terus mengancam dan menekan PM,” kata Puad.

Beliau menggesa Ismail Sabri, yang juga naib presiden Umno, supaya tidak tunduk kepada tuntutan Muhyiddin.

Baca Lagi | Puad Zarkashi dari Umno meramalkan ketidakstabilan politik lebih teruk jika Muhyiddin memilih Azumu berbanding Azmin sebagai calon TPM Bersatu

Muhyiddin sebelum ini berkata pertemuannya dengan Ismail Sabri adalah untuk mempertimbangkan perjanjian sebelum ini antara gabungan Perikatan Nasional dan perdana menteri.

Read Previous

Pada 4 Julai, Biden berkata kebebasan di bawah serangan; menggesa ‘patriotisme berprinsip’

Read Next

Polis Johor: Penunggang motosikal berbogel dalam video tular dicekup kerana bunuh wanita, bayi baru lahir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.