The Malaysia Post

Mahkamah Tinggi menolak tawaran Zahid untuk menangguhkan pemanggangan oleh pihak pendakwaan, kata tiada penafian perbicaraan adil

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menangguhkan pemeriksaan balas pihak pendakwaan terhadapnya dalam perbicaraan rasuah dan pengubahan wang haram, dengan membuat kesimpulan bahawa dia tidak akan dinafikan perbicaraan yang adil jika perbicaraannya diteruskan pada kali ini pentas.

Ahmad Zahid telah meminta Mahkamah Tinggi untuk menangguhkan atau menghentikan pemeriksaan balas pihak pendakwaan terhadapnya sehingga Mahkamah Rayuan memutuskan tawarannya untuk mendapatkan kenyataan yang diberikan 11 saksi kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tetapi Mahkamah Tinggi tidak bersetuju dengan permohonannya.

Dalam menyampaikan penghakimannya, hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah memberikan senarai sebab keputusannya, yang menurutnya tidak lengkap.

“Selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak, mahkamah ini berpendapat tertuduh tidak akan prejudis semasa pemeriksaan balas, kerana dia mempunyai kebebasan untuk menemu bual saksi yang ditawarkan, yang sebahagian daripadanya adalah ahli keluarga dan kenalan.

“Pihak pendakwaan juga komited untuk membantunya dalam usaha ini, oleh itu tiada penafian perbicaraan yang adil di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan,” kata hakim itu.

Hakim itu juga menyatakan bahawa prinsip dalam keputusan Mahkamah Persekutuan — dalam kes serupa yang melibatkan permohonan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menangguhkan perbicaraan jenayahnya sendiri — akan mengikat perbicaraan di Mahkamah Tinggi juga, sebelum terus memetik salah satu perenggan dalam keputusan Mahkamah Persekutuan.

“Saya tidak melihat sebarang keadaan istimewa dalam permohonan ini yang akan menyebabkan prosiding ditangguhkan.

“Berikutan prinsip penentu dalam kes Datuk Seri Najib Razak di Mahkamah Persekutuan yang sudah tentu mengikat mahkamah ini, saya dapati pemohon gagal memenuhi ambang yang ditetapkan. Di premis, permohonan ditolak, proses perbicaraan dan soal balas tertuduh diteruskan,” kata hakim.

Susulan keputusan hakim hampir 12.30 tengah hari selepas mendengar hujah daripada kedua-dua pihak pendakwaan dan pembelaan pagi ini, perbicaraan Ahmad Zahid kemudiannya disambung semula tengah hari ini dengan pemeriksaan balas berterusan pihak pendakwaan terhadapnya.

Tetapi prosiding mahkamah tidak akan diteruskan petang ini, kerana dua anggota pasukan peguam Ahmad Zahid telah jatuh sakit dan menunjukkan gejala.

Peguam utama pembelaan Ahmad Zahid Hisyam Teh Poh Teik memohon perbicaraan diteruskan esok bagi membolehkan ujian Covid-19 dilakukan terlebih dahulu, kerana salah seorang peguam bela mengalami cirit-birit manakala seorang lagi mengalami gejala sakit tekak.

“Jadi dalam keadaan ini, bolehkah saya cadangkan kita semua kembali dan melakukan ujian masing-masing hari ini untuk berada dalam keadaan selamat, dan kembali esok pagi 9.30 pagi untuk memaklumkan Tuanku berkenaan keputusan ujian kerana kita dalam keadaan tertutup. alam sekitar,” katanya.

Ketua pendakwa raya Datuk Raja Rozela kemudian berkata:

“Tuanku, untuk berada di pihak yang selamat, saya perlu bersetuju dengan rakan saya yang terpelajar.” Hakim kemudian berkata adalah lebih selamat untuk melakukan ujian dan kembali esok.

Kemudian ketika dihubungi Malay Mail, Hisyam mengesahkan bahawa ujian yang disebutnya di mahkamah adalah untuk Covid-19.

Awal pagi tadi, peguam Ahmad Zahid Hamidi Mohd Noh memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa salah seorang peguam bela mengalami batuk yang teruk dan mempunyai suhu badan yang tinggi dan beliau hadir di mahkamah lebih awal, dan beliau telah memintanya keluar dan menjalani ujian segera .

Baca Lagi | Mahkamah Tinggi menolak tawaran Zahid untuk menangguhkan pemanggangan oleh pihak pendakwaan, kata tiada penafian perbicaraan adil

Dalam perbicaraan ini, Ahmad Zahid ― yang kini merupakan presiden Umno dan bekas menteri dalam negeri― menghadapi 47 pertuduhan, iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah berhubung dana yayasan amal Yayasan Akalbudi, 27 pertuduhan pengubahan wang haram, dan lapan pertuduhan tuduhan rasuah.

Read Previous

Kementerian Kesihatan mengeluarkan amaran mengenai dua subvarian Omicron yang berjangkit

Read Next

Paul Anka: Remaja tertua Pop terus melakukannya dengan caranya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.