The Malaysia Post

Pesuruhjaya Kehakiman Azhar mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat ulasan mengenai kes Syed Saddiq

Pesuruhjaya Kehakiman (JC) Datuk Azhar Abdul Hamid, hakim dalam perbicaraan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menghadapi empat pertuduhan pecah amanah (CBT), penyelewengan dana dan pengubahan wang haram, hari ini mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat sebarang ulasan pada perbicaraan yang sedang berjalan.

Azhar memberi peringatan itu selepas timbalan pendakwa raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin memberitahu mahkamah bahawa laporan polis telah dibuat terhadap salah seorang peguam Syed Saddiq, Lim Wei Jit, kerana membuat ulasan mengenai perbicaraan dan mendedahkan perbicaraan pembelaannya pada sidang media pada 21 Jun.

“Saya rasa ini pernah berlaku di mahkamah lain sebelum ini dan sekarang di mahkamah saya. Saya dengan ini mengingatkan semua orang…biarkan bukti bercakap untuk dirinya sendiri,” kata hakim.

Seorang lagi peguam yang mewakili Syed Saddiq, Haijan Omar bagaimanapun memohon maaf dan memberi jaminan kepada mahkamah bahawa kejadian seperti itu tidak akan berulang.

Syed Saddiq, 29, didakwa sebagai sayap pemuda Bersatu atau ketua Armada ketika itu — yang diamanahkan mengawal dana Armada — bersubahat dengan Rafiq Hakim Razali, penolong bendahari Armada ketika itu, dengan CBT RM1 juta dana milik sayap itu. .

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Bhd

Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020, Dia juga didakwa menyalahgunakan harta untuk dirinya sendiri iaitu RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang tersebut di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Baca Lagi | Pesuruhjaya Kehakiman Azhar mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat ulasan mengenai kes Syed Saddiq

Dia juga menghadapi dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu dua transaksi RM50,000 dipercayai hasil daripada aktiviti menyalahi undang-undang, daripada akaun Maybank Islamic Bhd miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, pada 16 dan 19 Jun 2018.

Perbicaraan diteruskan. — Bernama

Read Previous

BTS menghidupkan semula perdebatan tentang perkhidmatan tentera di Korea Selatan

Read Next

Lokman Adam dari Umno hadir ke mahkamah tanpa peguam atas kes penghinaan atas kenyataan ‘bodoh’ kepada pegawai polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.