The Malaysia Post

PM Ismail Sabri: Hanya ada satu kem dalam Umno

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menafikan dakwaan bahawa terdapat dua kem dalam Umno, mengatakan hanya ada satu kem dalam parti itu.

Ismail Sabri yang juga naib presiden Umno

menegaskan hanya ada satu kumpulan yang mengetuai pucuk pimpinan parti.

“Hanya ada satu kem dalam Umno,” katanya kepada pemberita ketika ditanya mengenai dakwaan Umno kini mempunyai dua kem berikutan pendedahan Ahli Parlimen Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berhubung isu dalaman Umno baru-baru ini.

Mengenai desakan sesetengah pihak agar kerajaan membatalkan pelantikan Tajuddin sebagai duta Malaysia ke Indonesia, perdana menteri meminta keputusan pelantikan itu tidak dipersoalkan.

Beliau menegaskan bahawa pelantikan Tajuddin telah mendapat perkenan daripada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Itu (pelantikan Tajuddin) telah diluluskan oleh Jemaah Menteri dan diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong… ia telah mendapat perkenan daripada (Raja). Surat perlantikan sepatutnya diserahkan… tetapi Raja tidak sihat ketika itu.

“Jangan kita persoalkan semua ini kerana Raja telah memberi perkenan, kita (kerajaan) tidak boleh begitu sahaja membatalkan (ia),” katanya.

Baru-baru ini Umno menjadi perhatian umum selepas Tajuddin membuat pendedahan mengenai isu dalam parti termasuk soal menyokong Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata Umno masih menunggu keputusan Pendaftar Pertubuhan (RoS) untuk meluluskan pindaan perlembagaan parti.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri: Hanya ada satu kem dalam Umno

Pada Mei lalu, Umno sebulat suara meluluskan pindaan untuk membenarkan pemilihan parti diadakan tidak lebih enam bulan selepas pilihan raya umum bagi memberi ruang kepada ahli parti menumpukan perhatian kepada kerja pilihan raya. ― Bernama

Read Previous

Lelaki warga Singapura menghantar e-mel gambar kemaluannya kepada pegawai polis wanita, dipenjara sembilan minggu

Read Next

Sainz meletakkan Ferrari di atas dalam latihan GP British

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.