The Malaysia Post

PM umum pasukan petugas khas untuk menangani inflasi yang lari

Kabinet telah meluluskan pembentukan pasukan petugas khas untuk memerangi inflasi dan peningkatan kos sara hidup di Malaysia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Panel itu akan bertanggungjawab mengumpul data daripada semua kementerian, agensi berkaitan dan orang ramai bagi merangka strategi dan menyelaras usaha untuk mengatasi inflasi dan kesannya terhadap harga barang.

Ismail Sabri berkata pasukan petugas itu akan bermesyuarat dua kali seminggu iaitu pada Isnin dan Khamis, dengan sidang media akan diadakan selepas setiap satu.

“Pasukan petugas ini akan dipengerusikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa,” kata Ismail Sabri dalam satu kenyataan hari ini.

Pasukan petugas lain termasuk Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Ronald Kiandee, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed, dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Seorang pegawai khas dari kementerian Nanta juga akan dipinjamkan ke pasukan petugas untuk bertindak sebagai penghubung.

Terdahulu, kementerian Nanta mengumumkan harga siling baharu untuk ayam dan telur, bagi menggantikan set sebelumnya yang sepatutnya dimansuhkan pada 1 Julai.

Baca Lagi | PM umum pasukan petugas khas untuk menangani inflasi yang lari

Malaysia kini sedang menghadapi krisis kos sara hidup di mana harga makanan ruji dan keperluan meningkat secara mendadak dan stabil sejak awal tahun.

Read Previous

Pendakwaan meminta Mahkamah Persekutuan menolak tawaran Najib untuk membatalkan keputusan SRC, kata hakim bicara tiada konflik kepentingan

Read Next

Pandelela-Nur Dhabitah memenangi gangsa 10m platform pada pertemuan dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.