The Malaysia Post

Lelaki warga Singapura menghantar e-mel gambar kemaluannya kepada pegawai polis wanita, dipenjara sembilan minggu

Kecewa kerana seorang pegawai penyiasat didakwa tidak menghadiri kesnya beberapa tahun lalu, Lau Kian Tiong menghantar e-mel kepada pegawai wanita itu gambar zakarnya bersama-sama dengan cadangan lucah.

Semalam (30 Jun), warga Singapura berusia 58 tahun itu mengaku bersalah atas dua pertuduhan pendedahan seksual. Dia dipenjarakan selama sembilan minggu.

Satu lagi tuduhan menghantar bahan lucah telah diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Mangsanya, berusia 36 tahun, tidak boleh dinamakan kerana perintah mahkamah untuk melindungi identitinya.

Lau mendakwa bahawa pada 2018, dia pergi ke ibu pejabat Bahagian Polis Pusat atas arahan pegawai itu kerana dia telah menghantar surat memintanya melaporkan diri untuk temu duga di sana atas dakwaan kesalahan.

Dia ditugaskan untuk menyiasat kesnya menyebabkan kecederaan secara sukarela, kata mahkamah.

Dia mendakwa bahawa ketika dia berada di sana, dia tidak menjaganya. Ini menyebabkan dia berasa jengkel.

Pada 25 Mei tahun lalu, dia kemudian menghantar dua gambar auratnya ke alamat e-mel rasmi Pasukan Polis Singapura untuk mengaibkannya, mahkamah mendengar.

Dua e-melnya bertajuk: “Hai, selamat pagi, isteriku sayang. Tolong bantu saya seks oral kerana zakar saya sangat gatal. Terima kasih banyak-banyak.” Dokumen mahkamah tidak mendedahkan mengapa dia memutuskan untuk melakukan ini tiga tahun kemudian.

Tidak lama kemudian pada 4 Jun tahun lalu, pegawai polis di Pusat Polis Kejiranan Orchard ternampak dia berlegar-legar dan mengambil gambar di luar balai polis.

Mereka menyaringnya dan menyedari bahawa warta polis telah dikeluarkan untuk penahanannya di bawah kesalahan menyebabkan kecederaan secara sukarela.

Mereka kemudian menghubungi pegawai wanita yang mengendalikan kesnya, yang mengarahkan Lau melaporkan diri untuk temu bual lagi tiga hari kemudian untuk kes itu.

Pada masa yang sama, ketika memeriksa telefon bimbit Lau, pegawai menemui dua gambar kemaluannya yang dihantarnya kepada pegawai wanita itu. Dia kemudian mengaku menghantar e-mel foto-foto ini.

Mangsa kemudian dimaklumkan mengenai perkara ini.

Semalam, pihak pendakwaan memohon penjara lapan hingga 10 minggu.

Dalam mitigasi, Lau — yang tidak mempunyai peguam — memberitahu Hakim Daerah John Ng dalam bahasa Mandarin melalui jurubahasa: “Tuan, kerana saya melakukannya kerana marah, saya berharap hukuman yang lebih ringan. Saya sudah menyesal dan kecewa atas perkara ini.” Hukumannya telah bertarikh 25 Mei tahun ini.

Dia sebelum ini didenda S$400 (RM1,267) kerana sekatan yang salah pada tahun 1988, serta didenda S$5,000 pada tahun 1994 kerana melakukan kesalahan yang menyebabkan ganti rugi S$500 atau lebih.

Baca Lagi | Lelaki warga Singapura menghantar e-mel gambar kemaluannya kepada pegawai polis wanita, dipenjara sembilan minggu

Bagi setiap kesalahan pendedahan seksual, dia boleh dipenjara sehingga setahun atau didenda, atau dihukum dengan kedua-duanya. ― HARI INI

Read Previous

Xi China: Tiada sebab untuk menukar formula ‘satu negara, dua sistem’ Hong Kong

Read Next

PM Ismail Sabri: Hanya ada satu kem dalam Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.