The Malaysia Post

Xi China: Tiada sebab untuk menukar formula ‘satu negara, dua sistem’ Hong Kong

Tiada sebab untuk mengubah formula tadbir urus “satu negara, dua sistem” Hong Kong, kata Presiden China Xi Jinping dalam lawatan jarang ke hab kewangan global itu selepas bersumpah dengan pemimpin baharu bandar itu, John Lee, hari ini.

Britain mengembalikan Hong Kong kepada pemerintahan China pada 1 Julai 1997, dengan Beijing menjanjikan autonomi yang meluas, hak individu yang tidak terikat dan kebebasan kehakiman sekurang-kurangnya sehingga 2047.

Pengkritik China, termasuk negara Barat, menuduh pihak berkuasa menginjak-injak kebebasan tersebut dengan undang-undang keselamatan negara menyeluruh yang dikenakan oleh Beijing ke atas bandar itu pada 2020 selepas protes pro-demokrasi besar-besaran tahun sebelumnya.

China dan Hong Kong menolak tuduhan itu, mengatakan undang-undang “memulihkan ketenteraman daripada huru-hara” supaya bandar itu boleh makmur.

Xi berkata undang-undang keselamatan itu bermanfaat untuk “hak demokrasi” penduduk kota itu dan formula “satu negara, dua sistem” akan kekal.

“Untuk sistem yang baik seperti ini, tidak ada sebab sama sekali untuk mengubahnya. Ia mesti dikekalkan dalam jangka masa panjang,” kata Xi.

Pada upacara angkat sumpah itu, semua pegawai, termasuk Xi, memakai topeng dan berdiri sekurang-kurangnya satu meter. Mereka tidak berjabat tangan.

Bekas ketua keselamatan Lee, yang disetujui oleh Amerika Syarikat atas peranannya dalam melaksanakan undang-undang keselamatan, mengambil alih tanggungjawab pada masa bandar itu menghadapi pemindahan orang dan bakat di tengah-tengah beberapa sekatan Covid-19 yang paling sukar di dunia.

Pihak berkuasa mengerahkan pasukan keselamatan yang besar, menyekat jalan dan ruang udara di sekitar Pelabuhan Victoria yang indah, di mana gabenor kolonial terakhir, Chris Patten, menyerahkan Hong Kong kembali ke China dengan penuh air mata pada majlis yang dibasahi hujan pada tahun 1997.

Tanglung merah dan poster yang mengisytiharkan “era baharu” kestabilan menghiasi jalan utama dan laluan pejalan kaki berhampiran pusat konvensyen Xi tidak menghadiri upacara menaikkan bendera tradisional hari ini, dengan media melaporkan dia bermalam di seberang sempadan di Shenzhen selepas tiba di Hong Kong semalam.

Lawatan Xi ke Hong Kong adalah yang pertama sejak 2017, apabila dia bersumpah dengan pemimpin wanita pertama di bandar itu, Carrie Lam, yang menyelia beberapa masa paling huru-hara di wilayah itu, yang ditandai dengan protes anti-kerajaan pada 2019 dan pandemik Covid.

Lima tahun lalu, Xi tinggal di Hong Kong sepanjang perjalanannya. Keberadaannya semalaman kali ini, dan sebab mengapa dia mungkin memilih Shenzhen, belum disahkan secara rasmi.

Hong Kong merekodkan lebih 2,000 kes Covid setiap hari semalam, tahap yang akan mengakibatkan sekatan yang sangat ketat di mana-mana bandar tanah besar. China bersendirian di antara negara utama dalam memilih untuk menghapuskan sebarang wabak sebaik sahaja ia berlaku pada apa-apa kos.

‘Peremajaan hebat’

Beberapa penganalisis melihat lawatan Xi sebagai jelajah kemenangan selepas Beijing mengetatkan kawalannya ke atas Hong Kong. Selepas tiba di bandar semalam, Xi berkata bandar itu telah mengatasi cabarannya dan “bangkit daripada abu”.

“Apa yang berlaku dalam tempoh 25 tahun yang lalu telah membuktikan bahawa masa depan dan takdir Hong Kong mesti berada di tangan patriot yang akan menangis dengan bangga kerana menjadi orang Cina,” tabloid nasionalis Global Times, yang diterbitkan oleh akhbar rasmi Rakyat Parti Komunis yang memerintah. Harian, ditulis dalam editorial.

“Peremajaan besar negara China tidak dapat dipulihkan dan hari esok Hong Kong akan menjadi lebih cerah.”

Puluhan ribu penunjuk perasaan berarak semasa lawatan Xi lima tahun lalu, dan 1 Julai secara tradisinya digunakan sebagai peluang tahunan bagi rakyat Hong Kong untuk menyuarakan keluhan.

Tiada protes yang berlaku kali ini, dengan ahli politik pembangkang yang paling lantang dan aktivis demokrasi sama ada dalam penjara atau buangan diri.

Baca Lagi | Xi China: Tiada sebab untuk menukar formula ‘satu negara, dua sistem’ Hong Kong

“Seluruh bandar hanya mempunyai satu suara dominan dan yang lain dihapuskan. Ia tenang dan ‘harmoni’ kerana ia telah kehilangan kepelbagaian politik dan kebebasan bersuara,” kata aktivis pro-demokrasi Nathan Law, yang melarikan diri dari Hong Kong, dalam satu tweet. “Ia adalah ‘satu negara, dua sistem’ kegagalan, bukan kejayaan.” ― Reuters

Read Previous

Mahkamah Agung AS membenarkan Biden menamatkan pemerintahan imigresen era Trump

Read Next

Lelaki warga Singapura menghantar e-mel gambar kemaluannya kepada pegawai polis wanita, dipenjara sembilan minggu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.