The Malaysia Post

Peluru berpandu membunuh 14 berhampiran Odesa selepas Ukraine menawan semula Pulau Ular

Peluru berpandu Rusia mengenai bangunan pangsapuri sembilan tingkat dan kemudahan pusat peranginan berhampiran pelabuhan Laut Hitam Ukraine di Odesa awal hari ini, membunuh sekurang-kurangnya 17 orang dan mencederakan berpuluh-puluh lagi, kata pihak berkuasa Ukraine.

Peluru berpandu itu mengenai bangunan di bandar Bilhorod-Dnistrovskyi pada kira-kira 1 pagi (2200 GMT Khamis), kata kementerian kecemasan Ukraine. Ia juga menyebabkan kebakaran di bangunan stor yang bersambung.

Serhiy Bratchuk, jurucakap pentadbiran wilayah Odesa, memberitahu televisyen negara Ukraine bahawa operasi menyelamat sedang dijalankan kerana beberapa orang masih tertimbus di bawah runtuhan selepas bahagian bangunan itu runtuh.

Satu lagi peluru berpandu mengenai kemudahan resort, kata Bratchuk, mencederakan beberapa orang.

Reuters tidak dapat mengesahkan butiran kejadian secara bebas.

Ia berlaku selepas Rusia semalam berkata ia telah memutuskan untuk berundur dari Pulau Ular sebagai “isyarat muhibah” untuk menunjukkan Moscow tidak menghalang percubaan PBB untuk membuka koridor kemanusiaan yang membenarkan bijirin dihantar dari Ukraine.

Ukraine berkata ia telah mengusir tentera Rusia dari singkapan selepas serangan artileri dan peluru berpandu, dengan Presiden Volodymyr Zelensky memuji kemenangan strategik itu.

“Ia belum menjamin keselamatan. Ia belum memastikan musuh tidak akan kembali,” katanya dalam ucapan video setiap malamnya. “Tetapi ini sangat mengehadkan tindakan penjajah. Selangkah demi selangkah, kita akan menolak mereka dari laut, daratan dan langit kita.” Sebaliknya, bagaimanapun, tentera Ukraine bermati-matian bertahan di bandar Lysychansk.

Artileri Rusia membedil dari arah berbeza manakala tentera Rusia menghampiri dari beberapa pihak, kata Gabenor wilayah Serhiy Gaidai di televisyen Ukraine.

“Keunggulan dalam kuasa api penjajah masih menjadi bukti,” kata Zelensky. “Mereka hanya membawa masuk semua simpanan mereka untuk memukul kami.”

Tentera Rusia telah cuba mengepung Lysychansk sejak mereka menawan Sievierodonetsk, di seberang Sungai Siverskyi Donets, minggu lalu selepas beberapa minggu pertempuran sengit.

Di Sievierodonetsk, penduduk telah muncul dari ruang bawah tanah mereka dan sedang menapis runtuhan bandar mereka yang hancur ketika mereka ingin membina semula.

“Hampir semua infrastruktur bandar musnah. Kami hidup tanpa gas, elektrik dan air sejak Mei,” kata Sergei Oleinik, seorang penduduk berusia 65 tahun kepada Reuters. “Kami gembira bahawa ini telah berakhir, dan tidak lama lagi mungkin pembinaan semula akan bermula, dan kami akan kembali kepada kehidupan yang lebih kurang normal.”

Sokongan untuk Ukraine

Walaupun mengalah dan mengambil tindakan menghukum kerugian di timur Donbas dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Ukraine berharap untuk menimbulkan kerosakan yang mencukupi untuk meletihkan tentera Rusia yang sedang mara dan telah melakukan serangan balas di selatan wilayah itu.

Sekutu Barat Ukraine telah menghantar senjata dan kerajaan Kyiv diberi satu lagi rangsangan dengan Amerika Syarikat berkata ia akan menyediakan tambahan AS$800 juta dalam senjata dan bantuan ketenteraan.

Presiden AS Joe Biden, bercakap selepas sidang kemuncak NATO di Madrid, berkata Washington dan sekutunya bersatu untuk menentang Presiden Rusia Vladimir Putin.

“Saya tidak tahu bagaimana ia akan berakhir, tetapi ia tidak akan berakhir dengan Rusia mengalahkan Ukraine,” kata Biden pada sidang akhbar. “Kami akan menyokong Ukraine selama mana yang diperlukan.”

Asap dan api

Tentera Ukraine di daerah “selatan” Komando Bersama angkatan tentera Ukraine membunuh 35 askar Rusia dan memadamkan dua kereta kebal dan empat kenderaan berperisai, menurut kenyataan tentera Ukraine di Facebook hari ini.

“Angkatan bersenjata Ukraine bukan sahaja memegang barisan pertahanan tetapi juga terlibat dalam operasi yang berjaya yang bertujuan untuk membebaskan bandar yang diduduki di wilayah Kherson daripada penceroboh,” kata Gabenor wilayah Kriviy Rih Oleksandr Vilkul di Telegram, sambil menambah tentera Ukraine telah mengambil balik bandar Potyomkin .

Reuters tidak dapat mengesahkan dakwaan medan perang dengan segera.

Pulau Ular telah dirampas semula oleh Ukraine selepas beberapa minggu di mana momentum dalam konflik yang berusia empat bulan itu nampaknya berubah memihak kepada Rusia.

Tentera Ukraine menyiarkan imej di Facebook yang kelihatan seperti pulau itu, dilihat dari udara, dengan beberapa tiang asap hitam naik di atasnya.

“Musuh tergesa-gesa memindahkan mayat garrison dengan dua bot laju dan mungkin meninggalkan pulau itu. Pada masa ini, pulau Ular dimakan api, letupan berlaku,” katanya.

Brigedier Jeneral Ukraine Oleksii Hromov berkata tentera Ukraine belum lagi menduduki pulau itu tetapi akan berbuat demikian.

Singkapan berbatu itu menghadap ke lorong laut ke Odesa, pelabuhan Laut Hitam utama Ukraine, di mana Rusia menyekat kargo makanan daripada salah satu pembekal bijirin terkemuka dunia.

Menanggalkan sekatan telah menjadi matlamat utama Barat. Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah menuduh Rusia sengaja menyebabkan kelaparan dunia sebagai “pemerasan”.

Moscow menafikan menyekat pelabuhan dan menyalahkan kekurangan makanan atas sekatan Barat yang dikatakan mengehadkan eksportnya sendiri.

Bercakap di Moscow semalam, pemimpin Indonesia Joko Widodo menawarkan untuk menjadi jambatan diplomatik antara Putin dan rakan sejawatannya dari Ukraine, dan berkata beliau berharap talian bekalan makanan dan baja global dapat diperbaiki.

Baca Lagi | Peluru berpandu membunuh 14 berhampiran Odesa selepas Ukraine menawan semula Pulau Ular

“Saya sangat menghargai Presiden Putin yang berkata sebelum ini bahawa beliau akan menyediakan jaminan keselamatan untuk bekalan makanan dan baja dari Rusia dan Ukraine. Ini berita baik,” katanya. ― Reuters

Read Previous

Pandelela-Nur Dhabitah memenangi gangsa 10m platform pada pertemuan dunia

Read Next

Bersih berkata pengerusinya menghalang daripada memasuki Sarawak, tetapi ceramah pilihan raya di Kuching esok masih diteruskan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.