The Malaysia Post

Beijing, Shanghai kedua-duanya bebas daripada kes Covid tempatan baharu untuk kali pertama dalam beberapa bulan

Ibu negara China, Beijing, dan hab kewangan Shanghai hari ini melaporkan tiada jangkitan Covid tempatan baharu, kali pertama kedua-dua bandar berada dalam keadaan cerah pada masa yang sama sejak lewat Februari, selepas berbulan-bulan memerangi wabak terburuk mereka.

Pencapaian untuk kedua-dua bandar itu, yang dicapai pada hari Isnin, datang selepas beban kes harian mereka menurun kepada satu digit sepanjang minggu lalu, membolehkan Shanghai secara beransur-ansur menyambung makan di restoran dan Beijing membuka semula beberapa tempat riadah termasuk Universal Beijing Resort.

Ketua Parti Komunis Shanghai Li Qiang mengisytiharkan pada hari Sabtu bahawa pihak berkuasa telah “memenangi perang untuk mempertahankan Shanghai” terhadap Covid-19, berikutan perintah berkurung di seluruh bandar selama dua bulan yang akhirnya ditarik balik pada awal Jun.

Pihak berkuasa, bagaimanapun, tetap berhati-hati dan bertegas bahawa apa yang dipanggil dasar sifar Covid dinamik kerajaan, yang bertujuan untuk menyekat wabak daripada merebak apabila ia muncul, kekal dilaksanakan.

Beijing akan “melawan sebarang wabak baharu pada awalnya dan dengan pantas dan tegas mematahkan saluran penghantaran mereka”, Cai Qi, ketua tertinggi Parti Komunis bandar itu, dipetik sebagai berkata dalam laporan oleh Beijing Daily yang disokong parti.

Bandar itu akan membina “sekatan virus pepejal”, Cai dipetik sebagai berkata semalam.

Terdahulu semalam

akhbar Beijing Daily nampaknya salah memetik Cai sebagai berkata bandar itu akan mengekalkan usaha kawalan Covid untuk “lima tahun akan datang”.

Akhbar itu kemudiannya mengeluarkan rujukan itu dan ketuanya, Zhao Jingyun, berkata ia adalah satu kesilapan tetapi itu tidak menghalang kecurigaan di kalangan orang ramai.

“Sudah tentu ia bukan satu kesilapan! Ia bertujuan untuk mengukur pendapat umum!” kata seorang pengguna platform media sosial Weibo.

Seorang lagi pengguna Weibo berkata walaupun ia satu kesilapan, “sekurang-kurangnya orang atasan kini sedar betapa kita semua rasa tidak berdaya dan bagaimana kita membenci dasar memerangi wabak semasa”.

Walaupun mengurangkan sekatan Covid di Beijing dan Shanghai, gabungan 47 juta penduduk mereka telah diberitahu untuk menjalani ujian Covid setiap beberapa hari, untuk mengekalkan akses ke ruang awam dan pengangkutan.

Baca Lagi | Beijing, Shanghai kedua-duanya bebas daripada kes Covid tempatan baharu untuk kali pertama dalam beberapa bulan

Di tempat lain di tanah besar China, sejumlah 22 jangkitan domestik dilaporkan pada 27 Jun, termasuk lima di hab teknologi selatan Shenzhen. ― Reuters

Read Previous

Peguam menggesa media dibawa ke muka pengadilan selepas pergelutan rakan sekerja semasa keputusan pembunuhan Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund

Read Next

Ops Patuh berakhir apabila Malaysia memasuki fasa endemik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.