The Malaysia Post

Peguam menggesa media dibawa ke muka pengadilan selepas pergelutan rakan sekerja semasa keputusan pembunuhan Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund

Seorang peguam yang hadir pada pergaduhan antara rakan sekerjanya dan seorang jurugambar Utusan Malaysia di Mahkamah Tinggi Shah Alam Selasa lalu berkata hari ini bahawa media tidak sepatutnya mengganggu hak peguam dan anak guam mereka untuk hadir ke mahkamah.

LS Leonard mendakwa dalam satu kenyataan yang mewakili Chambers of Firdaus bahawa bukan sahaja rakannya S. Suresh diserang oleh media, tetapi sekumpulan jurukamera juga telah menghalang laluan pasukan undang-undang ke bilik mahkamah mereka semasa keputusan pembunuhan Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund.

“Jurukamera dan petugas media yang terlibat dalam kejadian itu termasuk jurukamera Muhamad Zulfadhli Zaki yang menyerang Suresh mesti disiasat dan dibawa ke muka pengadilan,” katanya.

Menurutnya, pasukan peguam termasuk anak guam mereka Samirah Muzaffar, tidak dapat laluan selamat ke Bilik Mahkamah 4 dan tidak dapat sampai ke destinasi tepat pada masanya kerana mereka sudah bergegas apabila “sekumpulan besar jurukamera media datang berlari dan mengelilingi kami”.

Dia juga mendakwa bahawa Suresh mengalami kecederaan di kepala yang memerlukan rawatan daripada Hospital Shah Alam manakala rakan sekerjanya Savreena Kaur “mengalami ketidakselesaan serius pada matanya akibat pancaran kamera yang kuat dan jarak dekat”.

“Kedua-dua peguam dan anak guam mereka mesti dilindungi daripada sebarang bentuk ugutan dan gangguan terhadap laluan dan pergerakan mereka di mahkamah. Insiden pada 21 Jun 2022 adalah penghinaan kepada pegawai mahkamah dan maruah pentadbiran keadilan,” katanya.

Pergaduhan itu berlaku di lobi mahkamah ketika Samirah diiringi pasukan peguamnya untuk menyampaikan keputusan dalam kes pembunuhan ketua eksekutif Cradle Fund Nazrin Hassan yang berlaku empat tahun lalu.

Leonard menerangkan kejadian itu melalui tindakan yang dirakam dalam video tular di mana dia mendakwa jurugambar Muhammad Zulfadhli cuba menyerang Suresh dengan menumbuk dan menendangnya ketika dia cuba mengelak kamera dan memberi laluan kepada pasukan undang-undang yang lain untuk memasukinya. lobi.

Dia berkata bahawa Muhamad Zulfadhli telah menumbuk dan memar kepala Suresh

dan apabila peguam mendekatinya untuk mengenal pastinya, dia memukul kepala Suresh dengan kameranya dan kemudian mencabar peguam itu untuk bergaduh.

Beliau berkata bahasa kesat digunakan dan kemudiannya didapati pas media Muhamad Zulfadhli telah tamat tempoh.

Baca Lagi | Peguam menggesa media dibawa ke muka pengadilan selepas pergelutan rakan sekerja semasa keputusan pembunuhan Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund

Dalam pembelaannya, Muhamad Zulfadhli memberitahu The Vibes bahawa dia hanya menjalankan tugasnya sebagai jurugambar dan Suresh tidak sepatutnya merampas barang peribadinya, mengakui bahawa dia memukul Suresh sebagai tindakan mempertahankan diri.

Kedua-dua mereka telah membuat laporan polis berhubung kejadian itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

TPM Lawrence Wong membentangkan visinya untuk Singapura, berkata ‘kepercayaan terdalam’ ialah masyarakat ‘yang memberi manfaat kepada ramai, bukan sedikit’

Read Next

Beijing, Shanghai kedua-duanya bebas daripada kes Covid tempatan baharu untuk kali pertama dalam beberapa bulan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.