The Malaysia Post

‘Ia adalah neraka’, kata mangsa yang terselamat mengenai serangan peluru berpandu Rusia ke atas pusat membeli-belah yang sibuk di Ukraine

Di wad rawatan rapi di tengah Ukraine, lima orang bersesak-sesak ke dalam sebuah bilik, luka mereka dibalut dengan pembalut berdarah. Mayat terbaring di atas pengusung di luar, ditutup dengan selimut.

Ini adalah susulan serangan peluru berpandu ke atas pusat beli-belah yang sibuk di bandar Kremenchuk semalam, tenggara Kyiv, serangan salah seorang pesakit yang disifatkan sebagai “neraka”.

Menurut perkhidmatan kecemasan Ukraine, mogok itu telah membunuh sekurang-kurangnya 16 orang dan mencederakan 59 orang.

“Ini adalah kali keenam bandar itu dibom” sejak Rusia menyerang Ukraine pada 24 Februari, kata Oleksandr Kovalenko, timbalan pengarah jabatan pembedahan di hospital awam Kremenchuk. “Tetapi tidak pernah sebelum ini ia melanda ramai orang.” Hospital itu merawat 25 orang yang cedera dalam serangan itu, enam daripada mereka dalam keadaan kritikal, katanya kepada Reuters.

Mogok itu mendapat bantahan global, dengan pemimpin Kumpulan Tujuh negara demokrasi utama, berkumpul untuk sidang kemuncak di Jerman, mengutuknya sebagai “keji”.

“Ini bukan serangan yang tidak disengajakan, ini adalah serangan Rusia yang dikira,” kata Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky dalam ucapan video petang. Beliau berkata jumlah kematian boleh meningkat.

Dia menganggarkan kira-kira 1,000 orang berada di pusat beli-belah itu pada masa mogok itu. Bandar ini mempunyai penduduk 217,000 sebelum pencerobohan.

Orang ramai beratur di sebuah hotel berhampiran pusat membeli-belah untuk mendaftarkan nama mereka yang hilang. Lebih 40 orang telah dilaporkan hilang, kata pejabat pendakwa raya Ukraine.

Petugas penyelamat terus menapis runtuhan untuk mencari mangsa yang terselamat.

Seorang pesakit di wad am hospital, Ludmyla Mykhailets, 43, berkata dia sedang membeli-belah di kedai elektronik bersama suaminya, Mykola, apabila letupan itu melemparkannya ke udara.

“Saya terbangkan kepala dahulu dan serpihan terkena badan saya. Seluruh tempat itu runtuh. Kemudian saya mendarat di atas lantai dan saya tidak tahu sama ada saya sedar atau tidak sedarkan diri,” katanya sambil menambah dia patah tangan dan kepalanya terbelah.

“Ia adalah neraka,” tambah Mykola, 45, darah meresap melalui pembalut yang membalut kepalanya.

Di luar hospital, sekumpulan kecil pekerja pusat membeli-belah dipenuhi dengan kebimbangan dan kesedihan, tetapi juga lega.

Mendengar siren serbuan udara, mereka telah menuju ke ruang bawah tanah berhampiran apabila peluru berpandu itu terkena, kata Roman, 28, yang meminta untuk dikenali hanya dengan satu nama.

Beliau menambah bahawa ramai lagi telah tinggal di dalam kerana pengurusan pusat beli-belah itu tiga hari lalu membenarkan kedai-kedai terus dibuka semasa siren serbuan udara.

Ramai rakyat Ukraine telah berhenti bertindak balas terhadap siren amaran yang biasa sekarang kerana mogok telah berlaku kurang kerap di luar timur Ukraine yang dilanda pertempuran.

Baca Lagi | ‘Ia adalah neraka’, kata mangsa yang terselamat mengenai serangan peluru berpandu Rusia ke atas pusat membeli-belah yang sibuk di Ukraine

Kembali ke wad rawatan rapi, Yulia, seorang wanita berusia 21 tahun dengan luka dalam, berkata Isnin adalah hari pertamanya bekerja di salah satu kedai di pusat beli-belah itu. ― Reuters

Read Previous

Dalam perbicaraan rasuah, bekas pengarah syarikat memberitahu mahkamah dia menyediakan dokumen palsu untuk pembayaran tunai yang dibayar sebagai rasuah kepada Guan Eng

Read Next

Pelakon Sharifah Amani mendedahkan pertunangannya di media sosial

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.