The Malaysia Post

Zelensky untuk menekan G7 untuk mendapatkan bantuan lanjut ketika perang sedang melanda

Volodymyr Zelensky

Credits: politico

Presiden Volodymyr Zelensky akan menggesa kuasa dunia untuk meningkatkan sokongan mereka kepada Ukraine apabila beliau berucap pada sidang kemuncak G7 hari ini, ketika Kyiv terhuyung-huyung daripada serangan pertama Rusia ke atas ibu negara dalam beberapa minggu.

Presiden AS Joe Biden dan rakan sejawatannya dari Kumpulan Tujuh negara demokrasi yang kaya, yang bertemu di Pergunungan Alps Bavaria, telah menekankan perpaduan mereka dalam menghadapi pencerobohan Rusia – walaupun kejatuhan global semakin teruk.

Zelensky bersedia untuk menyertai pemimpin Amerika Syarikat, Jerman, Britain, Perancis, Itali, Jepun dan Kanada melalui pautan video pada 10 pagi (0800 GMT/4 petang waktu Malaysia).

Dalam ucapan hariannya lewat semalam, Zelensky memperbaharui gesaannya agar lebih banyak senjata dan sistem pertahanan udara dihantar ke Ukraine dan bagi sekatan baharu terhadap Rusia oleh negara G7.

“Kami memerlukan pertahanan udara yang kuat — moden, berkesan sepenuhnya. Yang boleh memastikan perlindungan lengkap terhadap peluru berpandu ini. Kami bercakap tentang perkara ini setiap hari dengan rakan kongsi kami. Sudah ada beberapa perjanjian. Dan rakan kongsi perlu bergerak lebih pantas jika mereka benar-benar rakan kongsi, bukan pemerhati,” katanya.

“Kelewatan dalam pemindahan senjata ke negara kita, sebarang sekatan sebenarnya adalah jemputan untuk Rusia untuk menyerang lagi dan lagi.”

Rayuan Zelensky dibuat selepas Rusia melanggar sebuah bangunan kediaman di Kyiv, Ukraine berkata, menyebabkan seorang maut dan mencederakan empat yang lain termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun.

Biden mengecam serangan itu, yang pertama di ibu negara Ukraine dalam hampir tiga minggu, sebagai “kebiadaban”.

Canselor Jerman dan hos G7 Olaf Scholz berkata serangan itu menunjukkan sekali lagi “bahawa adalah wajar untuk berdiri bersama dan menyokong rakyat Ukraine”.

Rusia menafikan ia telah mengenai sasaran awam, bagaimanapun, berkata tenteranya telah menyerang kilang senjata Artyom di kawasan kejiranan itu.

Sidang kemuncak G7, yang diadakan di Istana Elmau yang indah, berlangsung sehingga Selasa. Ia akan diikuti dengan mesyuarat negara-negara NATO di Sepanyol, yang juga dijangka akan didail oleh Zelensky.

Minggu lalu, Kesatuan Eropah menunjukkan sokongannya dengan memberikan status calon Kyiv.

‘Keletihan’

Anggota G7 memulakan perhimpunan mereka semalam dengan mengumumkan larangan import emas Rusia, yang terbaru dalam siri sekatan yang bertujuan untuk melumpuhkan usaha perang Presiden Vladimir Putin.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson memberi amaran kepada rakan-rakan pemimpin G7 agar tidak menyerah kepada “keletihan” dan berkata Ukraine akan memerlukan bantuan jangka panjang.

Konflik itu telah mencetuskan krisis makanan dan tenaga yang telah menyebabkan inflasi melonjak dan menimbulkan kebimbangan kemelesetan, termasuk dalam kalangan sekutu Barat Kyiv.

Downing Street berkata Johnson hari ini akan meminta “tindakan segera” untuk menggerakkan semula eksport bijirin penting Ukraine, yang telah ditahan oleh sekatan Rusia terhadap pelabuhan utama.

Dengan berjuta-juta tan bijirin terperangkap dalam silo, kebimbangan semakin meningkat bahawa negara-negara di utara Afrika dan Timur Tengah yang sangat bergantung pada eksport Ukraine boleh menghadapi kebuluran.

Negara bukan G7 Argentina, Indonesia, India, Senegal dan Afrika Selatan telah dijemput untuk menyertai sidang kemuncak G7 mulai hari ini.

Presiden Indonesia Joko Widodo, yang akan menjadi tuan rumah sidang kemuncak G20 pada November, berkata beliau merancang untuk menggunakan perjalanan itu untuk turut melawat Ukraine dan Rusia dalam beberapa hari akan datang untuk meminta Putin dan Zelensky membuka dialog untuk keamanan.

Indonesia, seperti kebanyakan ekonomi sedang pesat membangun utama, telah cuba mengekalkan kedudukan neutral, dan Widodo tidak tunduk kepada tekanan Barat untuk mengecualikan Putin daripada mesyuarat November.

‘Menakut-nakutkan orang Ukraine’

Di lapangan di Ukraine, Datuk Bandar Kyiv Vitali Klitschko berkata serangan peluru berpandu semalam ke atas bandar itu adalah percubaan Rusia untuk “menakut-nakutkan rakyat Ukraine” menjelang sidang kemuncak Nato.

Penduduk yang sebak menceritakan saat peluru berpandu itu melanda.

“Saya bangun pada letupan pertama, pergi ke balkoni dan melihat peluru berpandu jatuh dan mendengar letupan besar-semuanya bergetar,” kata Yuri yang berusia 38 tahun kepada AFP, enggan memberikan nama keluarganya.

Pasukan AFP berkata terdapat kebakaran di tiga tingkat teratas bangunan itu dan tangganya musnah sepenuhnya.

Tetapi kementerian pertahanan Rusia mengecam laporan “palsu” bahawa ia telah menyasarkan sebuah bangunan kediaman.

Selepas gagal menawan Kyiv lebih awal selepas pencerobohan mereka pada 24 Februari, tentera Rusia telah mengalihkan tumpuan mereka ke wilayah timur Donbas, yang sebahagiannya berada di bawah kawalan pemisah pro-Moscow sejak 2014.

‘Sepenuhnya diduduki’

Russia membuat satu kejayaan strategik pada hari Sabtu apabila mereka mengambil alih hab perindustrian Severodonetsk, tempat pertempuran sengit selama berminggu-minggu yang menyebabkannya musnah.

Baca Lagi | Zelensky untuk menekan G7 untuk mendapatkan bantuan lanjut ketika perang sedang melanda

Datuk Bandar Severodonetsk berkata ia telah “diduduki sepenuhnya” oleh tentera Rusia selepas tentera Ukraine berundur untuk mempertahankan bandar jiran Lysychansk dengan lebih baik.

Penawanannya akan memberikan Rusia kawalan ke atas seluruh wilayah Lugansk di Donbas, kawasan perindustrian Ukraine. — AFP

Read Previous

Dari pariah kepada presiden: Marcos Jr mengambil alih jawatan tertinggi Filipina

Read Next

Djokovic membuka tirai Wimbledon

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here