The Malaysia Post

Ulama Indonesia kontroversi dibebaskan dengan parol

Seorang ulama Islam Indonesia yang kontroversi, Rizieq Shihab, dibebaskan dari penjara dengan parol hari ini, lebih setahun selepas dijatuhkan hukuman dan lebih awal daripada jangkaan, seorang pegawai kerajaan mengesahkan.

Tokoh ulama dan rohaniah garis keras Barisan Pembela Islam (FPI) yang kini diharamkan dijatuhi hukuman penjara empat tahun pada Jun tahun lalu kerana melanggar undang-undang kuarantin Indonesia dan menyebarkan berita palsu semasa wabak itu.

Rizieq didapati bersalah melanggar sekatan coronavirus apabila dia mengadakan dan menghadiri beberapa acara besar-besaran pada kemuncak pandemik Covid-19, termasuk perkahwinan anak perempuannya.

Rika Aprianti, seorang pegawai di jabatan penjara negara itu, berkata dalam satu kenyataan bertulis hari ini bahawa Rizieq telah ditahan sejak Disember, 2020 dan oleh itu layak untuk parol.

Pembebasannya adalah berdasarkan fakta bahawa dia telah memenuhi “keperluan pentadbiran dan substantif yang diperlukan untuk mendapatkan pengampunan”, katanya.

Di negara majoriti Islam terbesar di dunia

Rizieq telah menjadi tokoh politik yang polarisasi.

Pendakwah terkenal itu berada di barisan hadapan protes besar-besaran pada 2016 untuk menjatuhkan gabenor Kristian Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, yang mencetuskan kebimbangan mengenai pengislaman politik Indonesia yang sebahagian besarnya sekular dan pluralistik.

Menghadapi tuduhan pornografi dan menghina ideologi negara, Rizieq melarikan diri ke Arab Saudi pada 2017 di mana dia meletakkan dirinya dalam buangan yang dikenakan sendiri. Penyokongnya mendakwa tuduhan itu bermotifkan politik dan kemudiannya digugurkan sekembalinya ke Indonesia pada 2020.

Baca Lagi | Ulama Indonesia kontroversi dibebaskan dengan parol

Organisasinya, FPI, diharamkan pada 2020 selepas kerajaan mengisytiharkan ia menimbulkan ancaman kepada ideologi kebangsaan negara, tetapi Rizieq tetap popular di kalangan beberapa konservatif Islam. ― Reuters

Read Previous

Tajuddin memberi amaran ketika ahli Parlimen bertelagah semasa perbahasan Rang Undang-undang Gangguan Seksual

Read Next

Speaker berkata membahaskan tuntutan undang-undang Sulu di Parlimen akan mendedahkan strategi balas kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.