The Malaysia Post

Tajuddin memberi amaran ketika ahli Parlimen bertelagah semasa perbahasan Rang Undang-undang Gangguan Seksual

Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (Pasir Salak-BN) was warned by Deputy Dewan Rakyat Speaker Datuk Rashid Hasnon over his remarks on DAP women MPs today.

Tajuddin mencelah Datuk Seri Azalina Othman Said (Pengerang-BN) ketika membahaskan Rang Undang-undang Anti Gangguan Seksual 2021 untuk mengadu mengenai kenyataan yang dibuat sebelum ini oleh Teo Nie Ching (Pulai-PH) semasa perbahasan RUU yang sama semalam.

“Kamu cuba untuk menunjukkan kepada kami dalam cahaya yang buruk.

“Mereka tidak tahu siapa kita, bagaimana kita menjaga maruah wanita, khususnya Wanita Umno

“Anda boleh bertanya kepada mereka. Itulah masalah wanita DAP… Perangai tidak senonoh dan mulut kotor,” jeritnya di Dewan Rakyat.

Tajuddin telah nampaknya mengambil isu dengan kenyataan Teo semalam, menuduhnya, bersama Ahli Parlimen Baling Datuk Seri Azeez Abdul Rahim dan Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin, mengenai kenyataan seksis terhadap ahli Parlimen wanita.

Rashid mengarahkan Tajuddin bertenang

dan mengembalikan pentas kepada Azalina tetapi dia ditekan oleh Ahli Parlimen Pembangkang lain untuk membuat keputusan mengenai perkara itu.

RSN Rayer (Jelutong-PH) berkata Rashid kelihatan bertolak ansur dengan tingkah laku Tajuddin berbanding penyingkiran Isnaraissah Munirah Majilis (Kota Belud-Warisan) dari Dewan Rakyat pada Isnin.

“Timbalan Speaker menghalau Kota Belud. Kenapa tidak buang dia kerana kelakuan seperti ini?” Rayer mendesak, yang komennya disambut oleh satu lagi serangan lisan daripada Tajuddin.

“Kenapa awak cabar Speaker? Kenapa provokasi Speaker?” jerit Tajuddin.

Perkara itu berlarutan sehingga giliran Rubiah Wang (Kota Samarahan-GPS) membahaskan Rang Undang-undang dan Tajuddin keluar dari dewan.

Baca Lagi | Tajuddin memberi amaran ketika ahli Parlimen bertelagah semasa perbahasan Rang Undang-undang Gangguan Seksual

“Saya memberi amaran dan mengarahkan Pasir Salak supaya tidak mengulangi kata-katanya dan saya meminta Kota Samarahan meneruskan perbahasannya,” kata Rashid sebagai respons kepada Ahli Parlimen Pembangkang.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahli Parlimen DAP menggesa Putrajaya menyegerakan bantuan bencana untuk keluarga rakyat Malaysia yang terkorban akibat Covid-19

Read Next

Ulama Indonesia kontroversi dibebaskan dengan parol

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.