The Malaysia Post

Ahli Parlimen DAP menggesa Putrajaya menyegerakan bantuan bencana untuk keluarga rakyat Malaysia yang terkorban akibat Covid-19

Kerajaan perlu mempercepatkan penyaluran bantuan khas di bawah Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) kepada waris rakyat Malaysia yang meninggal dunia akibat Covid-19, kata Ahli Parlimen Bukit Bendera Wong Hon Wai hari ini.

Ahli parlimen Pembangkang persekutuan itu berkata hanya 59.5 peratus daripada tuntutan telah dibayar setakat ini, berdasarkan jawapan bertulis parlimen yang diberikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas) Datuk Abd Latiff Ahmad.

17 peratus lagi masih diproses manakala 20.7 peratus

pemohon sedang disoal manakala 2.8 peratus telah ditolak, kata Wong.

“Saya menggesa kerajaan mempercepatkan proses pembayaran Bantuan Khas Pengurusan Kematian Covid-19 yang banyak tertunggak dan terus terang sama ada terdapat kekurangan dana dalam Dana Covid-19 Nadma.

“Jika terdapat kekurangan dana dalam Dana Nadma Covid-19, maka menteri perlu jujur dan menjelaskan akaun wang itu,” kata lelaki DAP itu dalam satu kenyataan.

Wong turut mencadangkan kerajaan memperuntukkan tambahan RM100 juta kepada Dana Nadma Covid-19 dalam usaha mempercepatkan pembayaran.

Dua tahun lalu, kerajaan mengumumkan bahawa waris si mati Covid-19 akan menerima bantuan khas di bawah Nadma sehingga RM5,000.

Baca Lagi | Ahli Parlimen DAP menggesa Putrajaya menyegerakan bantuan bencana untuk keluarga rakyat Malaysia yang terkorban akibat Covid-19

Menurut Nadma, si mati Covid-19 perlu warga Malaysia, bagi membolehkan waris layak memohon.

Bantuan ini hanya perlu diberikan terus kepada seorang waris, jika permohonan berjaya.

Read Previous

Davies dari Bayern bimbang dia mungkin tidak bermain lagi kerana masalah jantung

Read Next

Tajuddin memberi amaran ketika ahli Parlimen bertelagah semasa perbahasan Rang Undang-undang Gangguan Seksual

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.