The Malaysia Post

Pemimpin Perikatan Selangor: Pakatan masih berselindung di sebalik ‘Sheraton Move’

Setiausaha Perikatan Nasional (PN) Selangor Muhammad Hilman Idham mendakwa apa yang dipanggil “Langkah Sheraton” digunakan oleh Pakatan Harapan (PH) untuk menyembunyikan “kegagalan dan kebankrapan idea” untuk menyelesaikan isu yang dihadapi rakyat Malaysia.

Dalam satu kenyataan, Hilman mempertahankan langkah yang dibuat oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, dirinya dan orang lain yang berpaling tadah daripada PH pada 2020, berkata mereka bukan sahaja mempunyai hak tetapi juga kewajipan untuk mengkritik parti politik mereka tidak lagi percaya.

“PH telah mengkhianati rakyat dengan gagal menegakkan dan melaksanakan reformasi yang diikrarkan dalam pilihan raya umum. Ini adalah perkara yang serius, tidak kurang daripada aku janji kami yang sungguh-sungguh kepada negara yang dahagakan perubahan.

“Ia mengambil tempat duduk belakang kepada kemelut politik geng Anwar Ibrahim dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang melemahkan dan menggelisahkan secara berterusan untuk peralihan awal jawatan perdana menteri kepada Anwar.

“Semua ikrar itu dilupakan dan keluar dari tingkap. Selebihnya PH mendiamkan diri sementara perebutan kuasa yang memalukan ini berterusan. Adakah ini gabungan politik yang kita boleh sokong secara jujur lagi,” katanya.

Hilman berkata beliau percaya terdapat

kegagalan yang tidak boleh diperbaiki dalam kepimpinan Pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PKR, sambil menambah bahawa beliau telah menghabiskan masa bertahun-tahun cuba mengubah parti itu dari dalam, hanya untuk dipecat kerana “tidak mengikut garisan”.

“Peristiwa berikutnya telah membenarkan langkah kami. Hari ini PKR sedang kucar-kacir, meneruskan perjuangan dalaman yang remeh tanpa mengambil kira nasib atau masalah rakyat Malaysia biasa.

“Adalah menakutkan untuk memikirkan nasib negara jika parti yang tidak berfungsi sama sekali ini masih dalam kuasa persekutuan. Bolehkah mereka memerintah?” katanya.

Hilman juga menegaskan bahawa kepimpinan PKR telah membuat perjanjian yang sepatutnya dengan “kluster mahkamah” Umno dalam percubaan parti itu sebelum ini untuk meletakkan Anwar sebagai pemimpin negara, sambil menambah bahawa ia adalah ironis kerana mereka yang meninggalkan PH adalah mereka yang dipanggil pengkhianat.

Baca Lagi | Pemimpin Perikatan Selangor: Pakatan masih berselindung di sebalik ‘Sheraton Move’

“Kami tidak lagi percaya kepada parti kami atau pemimpinnya; adakah kita sepatutnya berdiam diri walaupun begitu? Adakah PKR atau PH sebuah kultus atau badan komunis sehingga mereka yang mengkritik mereka atau dipecat secara tidak adil menjadi ‘pengkhianat’?

“Sudah tiba masanya untuk menghentikan penderaan kanak-kanak dan memikirkan masa depan negara kita. Kita boleh berbeza dalam visi masing-masing untuk negara, tanpa kebencian dan permusuhan yang melampau,” katanya.

Read Previous

Jabatan Imigresen berusaha menghantar pulang ibu tanpa kerakyatan dan tiga anak kelahiran Malaysia ke Indonesia

Read Next

MAS: Dasar bergerak mengekang kenaikan harga, tetapi Singapura tidak dapat lari sepenuhnya daripada kesan inflasi global

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.