The Malaysia Post

Jabatan Imigresen berusaha menghantar pulang ibu tanpa kerakyatan dan tiga anak kelahiran Malaysia ke Indonesia

Jabatan Imigresen sedang berusaha untuk menghantar pulang seorang ibu kelahiran Johor dan tiga anaknya kelahiran Selangor – kesemuanya secara rasmi tanpa kerakyatan – ke Indonesia, setelah menahan mereka sejak 1 Julai.

Wanita yang hanya dikenali sebagai D itu dilahirkan di sebuah hospital kerajaan di Johor Baru pada 1986, kepada pasangan dari Indonesia tetapi penduduk tetap di Malaysia. Ini bermakna D berhak mendapat kerakyatan Malaysia di bawah undang-undang negara, kerana dia dilahirkan di Malaysia kepada seorang ibu yang merupakan PR Malaysia pada masa kelahirannya.

D yang berusia 36 tahun dan tiga anaknya, semuanya berumur di bawah 12 tahun, kini segera mendapatkan perintah daripada Mahkamah Tinggi untuk mendapatkan pembebasan mereka daripada apa yang mereka dakwa sebagai penahanan yang menyalahi undang-undang — hampir tiga minggu sekarang — oleh pihak berkuasa Imigresen.

Berdasarkan dokumen mahkamah yang dilihat Malay Mail, D dan tiga anaknya pada 15 Julai memfailkan permohonan habeas corpus di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur untuk dibebaskan daripada tahanan Imigresen; mereka juga meminta perintah penangguhan untuk menghalang kerajaan daripada mengeluarkan mereka dari Malaysia sebelum mahkamah memutuskan cabaran mereka terhadap penahanan itu.

Empat responden yang dinamakan dalam cabaran mahkamah ialah ketua depoh imigresen Bukit Jalil, ketua pengarah Imigresen, menteri dalam negeri, dan kerajaan Malaysia.

Dalam menuntut penangguhan terhadap sebarang pengusiran, D dan tiga anaknya menjelaskan bahawa mereka semua adalah orang tanpa kerakyatan yang dilahirkan di Malaysia dan tidak pernah meninggalkan negara ini sepanjang hidup mereka, dan mempunyai sebab untuk mempercayai mereka akan dikeluarkan dari Malaysia untuk dihantar. ke Indonesia. Tanpa kerakyatan bermakna mereka bukan warganegara mana-mana negara, termasuk Indonesia.

Mereka juga berkata kebajikan mereka – terutamanya tiga kanak-kanak berusia 12, 11 dan tujuh tahun – akan terjejas jika mereka dikeluarkan dari Malaysia, dan ia akan menyebabkan cabaran mereka terhadap penahanan yang menyalahi undang-undang sebagai akademik.

Berdasarkan afidavit yang difailkan oleh nenek kandung tiga kanak-kanak itu, M, dia telah menjadi pemastautin tetap Malaysia sejak 1984. D ialah anak sulung daripada lima anak M.

Menurut M, dia dimaklumkan pada 1 Julai bahawa pegawai Imigresen telah menahan dan menahan D sekitar jam 1.15 pagi, dan berkata bahawa tiga anak kecil D turut ditahan bersama kerana mereka semua berumur di bawah 12 tahun.

Nenek itu berkata, dia kemudiannya meminta bantuan pertubuhan bukan keuntungan Buku Jalanan Chow Kit, yang telah memberikan pendidikan kepada tiga cucunya kerana mereka tidak bernegara dan tidak boleh menghadiri sekolah kerajaan untuk menerima pendidikan rendah.

Buku Jalanan Chow Kit menulis pada 1 Julai kepada ketua pengarah Imigresen untuk merayu agar tiga kanak-kanak itu dibebaskan kerana mereka berada di bawah pengawasan pertubuhan itu, tetapi nenek itu berkata masih belum ada sebarang jawapan kepada surat itu.

Selepas mendapatkan bantuan Buku Jalanan Chow Kit untuk mengetahui daripada Imigresen mengapa anak perempuannya dan tiga cucunya ditahan, nenek itu berkata dia kemudian diberitahu bahawa D ditahan kerana Jabatan Pendaftaran Negara telah menolak tawarannya untuk memperbaharui dokumen pengenalan sementaranya. , dan bahawa kanak-kanak itu telah ditahan bersama-sama dengan D kerana mereka berumur di bawah 12 tahun.

Pada 14 Julai, pihak Imigresen memaklumkan peguam nenek bahawa Jabatan Imigresen akan menghantar pulang empat keluarga muda itu ke Indonesia.

Nenek itu bagaimanapun menegaskan bahawa D dan tiga kanak-kanak itu tidak dihadapkan ke mahkamah atau didakwa atas sebarang kesalahan jenayah sejak ditahan pada 1 Julai lalu.

“Saya percaya pemohon ditangkap dan ditahan bukan kerana mereka melakukan sebarang kesalahan, tetapi mereka akan dihantar secara paksa ke Indonesia serta-merta walaupun kesemua mereka dilahirkan di Malaysia dan tidak pernah memasuki Indonesia,” katanya merujuk kepada anak perempuannya. D dan tiga orang cucu.

Nenek itu berkata D sebenarnya berhak mendapat kerakyatan Malaysia tetapi masih belum diberi status sedemikian, dan D tidak boleh dihantar ke Indonesia dan dipisahkan daripada tiga anak itu kerana mereka masih kecil dan memerlukan penjagaan ibu mereka.

Nenek itu berkata tiga cucunya juga tidak boleh dihantar ke Indonesia kerana mereka akan berada dalam situasi berbahaya kerana mereka akan dipisahkan daripada keluarga, tidak pernah meninggalkan Malaysia dan tanpa ahli keluarga di Indonesia.

Nenek itu juga berkata tindakan Imigresen menahan tiga kanak-kanak kecil itu memudaratkan kesejahteraan dan kesihatan mental mereka, sambil menekankan bahawa ia tidak sesuai untuk mereka kerana pusat tahanan tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Nenek itu berkata anak perempuan dan cucunya mempunyai “jangkaan yang sah” untuk tidak dihantar ke Indonesia kerana mereka tidak pernah meninggalkan Malaysia sejak kelahiran mereka, dan juga berkata bahawa dia dinasihatkan oleh peguam bahawa D dan tiga anaknya semua berhak mendapat kerakyatan Malaysia di bawah Perkara 14 Perlembagaan Persekutuan dan bahawa mereka akan mengambil tindakan undang-undang yang perlu supaya hak kewarganegaraan mereka diiktiraf.

Sambil berkata bahawa anak perempuan

dan cucunya tidak melakukan sebarang kesalahan imigresen, nenek itu percaya pihak berkuasa Malaysia telah bertindak jahat dan tidak mempunyai sebarang asas undang-undang untuk menahan keempat-empat mereka, juga mendakwa bahawa penahanan dan penahanan itu melanggar Akta Imigresen dan hak keempat-empat mereka di bawah Perkara 5 dan Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Kanak-Kanak 2001.

Peguam New Sin Yew mengesahkan kepada Malay Mail bahawa perkara itu datang untuk pengurusan kes hari ini, dan tarikh pengurusan kes seterusnya bagi kedua-dua permohonan penangguhan dan permohonan habeas corpus dijadualkan pada 21 Julai.

New pada 15 Julai memfailkan permohonan bagi pihak empat individu itu ke Mahkamah Tinggi untuk tarikh perbicaraan segera ditetapkan bagi permohonan penangguhan itu, bagi mengelakkan sebarang tindakan menghantar pulang keluarga tanpa kerakyatan Malaysia itu sebelum mereka mencabar penahanan yang menyalahi undang-undang boleh didengar.

Dalam permohonannya

New juga berkata mahkamah perlu segera mendengar permohonan habeas corpus atau permohonan untuk pembebasan empat kanak-kanak itu daripada tahanan, kerana ketiga-tiga kanak-kanak itu masih kecil dan penahanan yang salah dan dilanjutkan akan menjejaskan kepentingan terbaik mereka dan membahayakan fizikal, mental mereka. dan kesihatan emosi.

Baca Lagi | Jabatan Imigresen berusaha menghantar pulang ibu tanpa kerakyatan dan tiga anak kelahiran Malaysia ke Indonesia

Pengasas Yayasan Chow Kit dan aktivis hak kanak-kanak, Datuk Hartini Zainudin menulis di Twitter mengenai nasib D dan tiga anaknya, menyatakan bahawa D kelahiran Malaysia adalah satu-satunya adik-beradiknya yang tidak memiliki kad pengenalan biru yang menunjukkan kewarganegaraan Malaysia.

Hartini mempersoalkan mengapa pihak Imigresen masih belum membebaskan tiga kanak-kanak itu daripada tahanan.

Read Previous

Kumpulan kontraktor Melayu menyokong penangguhan projek pembangunan Putrajaya daripada menghentikannya separuh jalan

Read Next

Pemimpin Perikatan Selangor: Pakatan masih berselindung di sebalik ‘Sheraton Move’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.