The Malaysia Post

Usul Mengenai Perbahasan Laporan Ketua Audit Negara 2021 Bertukar Menjadi Kecoh

Pemangku Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul, telah memberikan kebenaran untuk membincangkan Laporan Ketua Audit Negara Siri 2 2021 di Dewan Rakyat, walaupun mendapat bantahan keras dari Pihak Pembangkang. Keputusan ini dibuat berdasarkan maklum balas ramai pegawai kerajaan dan rakyat yang menghendaki laporan audit tersebut didiskusikan di Dewan pada bulan Ogos.

Speaker Dewan Rakyat Berpendapat Laporan Perlu Dibahas

Johari menyatakan bahawa beliau telah menerima maklum balas daripada pelbagai pihak, termasuk pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dan pegawai kerajaan yang terlibat dalam laporan tersebut.

Beliau berpendapat bahawa laporan ini perlu dibincangkan di Dewan Rakyat dan menggunakan kuasa di bawah Peraturan Mesyuarat 100 untuk menjadikan keputusannya muktamad. Oleh itu, pada petang hari ini, laporan tersebut akan dibincangkan semula.

Baca lagi | Warisan Tuntut Perkara 6(7) Perlembagaan Sabah Yang Membenarkan Kerusi Terbanyak Membentuk kerajaan Dikembalikan

Ahli Parlimen Perikatan Nasional Bantah Usul Perbahasan

Sebelum ini, terdapat kekacauan di Dewan Rakyat kerana Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) membantah usul perbahasan laporan audit tersebut.

Datuk Seri Takiyuddin Hassan (PN-Kota Baru) berpendapat bahawa usul tersebut bertentangan dengan Peraturan Mesyuarat Parlimen dan Perlembagaan Persekutuan, serta tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Datuk Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah), yang juga pengerusi PAC, berpendapat bahawa usul perbahasan laporan audit tersebut tidak relevan.

Beliau menyatakan bahawa semua soalan dalam laporan tersebut telah dijawab oleh kementerian-kementerian yang berkaitan.

Beliau juga mengutarakan kebimbangan mengenai ketiadaan Ketua Audit Negara yang tidak diisi sejak Februari tahun ini dan bagaimana hal ini akan mempengaruhi perbahasan laporan audit.

Baca lagi | Muhyiddin Pertimbang Saman Perdana Menteri Anwar Ibrahim Atas Fitnah Terima Dana Judi PRU15 Lalu

Sokongan Penuh Dari Pihak Pakatan Harapan

Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) menyokong usul tersebut dan menekankan pentingnya transparansi dalam penggunaan dana. RSN Rayer (PH-Jelutong) pula mempersoalkan mengapa Pembangkang tidak mahu membahaskan laporan audit tersebut dan menyebut kemungkinan adanya kebocoran semasa darurat diisytiharkan.

Pertengkaran berlaku dan Rayer diminta untuk menarik balik kenyataannya.

Read Previous

20 Pekerjaan Bakal Hilang Diganti Oleh OpenAI ChatGPT

Read Next

Bintang Siri Realiti Netflix “Bling Empire” Anna Shay Meninggal Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.