The Malaysia Post

20 Pekerjaan Bakal Hilang Diganti Oleh OpenAI ChatGPT

Peningkatan kecerdasan buatan dijangka meningkatkan pertumbuhan ekonomi tetapi juga berpotensi untuk mengambil alih pekerjaan dan membuatkan 20 pekerjaan bakal hilang atau bakal pupus. Kajian oleh Universiti Princeton telah mengenal pasti 20 pekerjaan yang paling berisiko daripada teknologi kecerdasan buatan. Pekerjaan seperti jurujual telefon, guru, ahli psikologi sekolah, dan hakim dianggap berisiko tinggi.

Senarai Pekerjaan Bakal Hilang Tidak Lama Lagi

Berikut merupakan senarai pekerjaan bakal hilang atau pekerjaan bakal pupus disebabkan oleh kecanggihan teknologi AI ini iaitu:

 1. Telemarketer
 2. Guru Bahasa dan Kesusasteraan Inggeris
 3. Guru Bahasa dan Kesusasteraan Asing
 4. Guru Sejarah
 5. Guru Undang-undang
 6. Guru Falsafah dan Agama
 7. Guru Sosiologi
 8. Guru Sains Politik
 9. Guru Keadilan Jenayah dan Penguatkuasaan Undang-undang
 10. Ahli sosiologi
 11. Guru Kerja Sosial
 12. Guru Psikologi
 13. Guru Komunikasi
 14. Ahli Sains Politik
 15. Guru Kawasan, Etnik dan Kebudayaan
 16. Penimbangtara, Pengantara dan PendamaI
 17. Hakim, Hakim Majistret dan Majistret
 18. Guru Geografi
 19. Guru Sains Perpustakaan
 20. Pakar Psikologi Klinikal, Kaunseling dan Sekolah

Kerja ChatGPT, sejenis chatbot yang dilancarkan oleh OpenAI, telah menimbulkan kebimbangan mengenai penggantian manusia. Kajian ini menggunakan aplikasi kecerdasan buatan dan kemahiran manusia untuk memahami hubungan antara mereka.

Baca lagi | Ini 4 Pekerjaan Yang Bakal Terancam Dengan Kecanggihan ChatGPT

Penemuan kajian menunjukkan bahawa pekerjaan pendidikan mungkin lebih terkesan oleh perkembangan dalam pemodelan bahasa kecerdasan buatan. Penggunaan ChatGPT untuk menjana tugasan sekolah telah diperhatikan.

Keupayaan kecerdasan buatan ini juga telah digunakan dalam bidang undang-undang, sebagai contoh, seorang hakim di Colombia menggunakan ChatGPT untuk membantu memutuskan kes yang melibatkan kanak-kanak autisme.

Walaupun chatbot seperti ChatGPT boleh membantu dalam banyak bidang, mereka juga berpotensi mengancam pekerjaan yang melibatkan penulisan laporan, perunding, doktor, tutor dan kewartawanan asas.

Baca lagi | Penggodam Godam Kata Laluan Dengan Mudah Guna ChatGPT

ChatGPT ialah sejenis chatbot daripada OpenAI yang dilatih menggunakan teknik pembelajaran mesin. Ia boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi seperti pemasaran digital, penciptaan kandungan, perkhidmatan pelanggan dan pengendalian ralat kod. Walau bagaimanapun, alat ini juga mempunyai kebimbangan tentang tindak balas yang tidak munasabah dan persimpangan dengan berat sebelah sosial.

Dilaporkan bahawa sebanyak 43% daripada golongan milenium mengakui bahawa mereka takut kehilangan pekerjaan selepas kemunculan ChatGPT. Atas sebab ini, adalah penting untuk anda meningkatkan kemahiran anda dengan pelbagai kemahiran supaya ia kekal relevan pada masa hadapan.

Read Previous

Putera Harry Gagal Hadir Ke Mahkamah Untuk Sebutan Kes Saman

Read Next

Usul Mengenai Perbahasan Laporan Ketua Audit Negara 2021 Bertukar Menjadi Kecoh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.