The Malaysia Post

Ini 4 Pekerjaan Yang Bakal Terancam Dengan Kecanggihan ChatGPT

Kemunculan teknologi semakin menjejaskan kehidupan kita, termasuk teknologi ChatGPT yang berpotensi mengancam kerja manusia pada masa hadapan. Kecerdasan buatan (AI) telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, membawa kemungkinan baharu untuk interaksi manusia dengan teknologi.

Salah satu inovasi terkini dalam bidang AI ialah ChatGPT, model bahasa generatif yang dibangunkan oleh OpenAI. ChatGPT ialah sistem yang menggunakan teknologi Pemprosesan Bahasa Semulajadi (NLP)
untuk mengadakan perbualan dengan pengguna dalam bahasa semula jadi.

Berdasarkan seni bina GPT-3.5 yang teguh, ChatGPT direka untuk memberikan respons kontekstual dan relevan kepada soalan dan pernyataan pengguna. ChatGPT dilatih menggunakan kaedah pembelajaran mesin yang dipanggil “pembelajaran dikendalikan”.

Proses ini melibatkan menganalisis berjuta-juta teks yang wujud di internet untuk memahami bahasa manusia, mengkaji corak, konteks, dan mencari kemungkinan respons yang sesuai.

Dalam amalan, ChatGPT menggunakan konteks perbualan sebelumnya dan pemahaman bahasa untuk menjana respons yang sesuai.

Namun, walaupun teknologi sangat membantu, terdapat beberapa pekerjaan yang akan pupus akibat kemunculan ChatGPT ini. Untuk ketahui apakah jenis pekerjaan yang terancam tersebut, jom ikuti perkongsian di bawah ini!

Senarai Pekerjaan Yang Terancam dengan Kemunculan ChatGPT

Berikut merupakan beberapa pekerjaan yang hilang karena ChatGPT iaitu:

#1. Penulis

Pertama, pekerjaan yang terancam ialah penulis berita dan kandungan digital. ChatGPT mempunyai keupayaan untuk menghasilkan teks berkualiti yang boleh difahami oleh pembaca, termasuk kandungan digital dan berita.

Ini bermakna pekerjaan penulis kandungan digital dan berita akan terancam, kerana ChatGPT mampu menghasilkan teks seperti manusia dalam masa yang singkat tetapi masih dengan kualiti yang tinggi.

Baca lagi | Ini 10 Pekerjaan Baru Di Masa Depan Yang Diperlukan Oleh Seluruh Dunia – WEF

#2. Penterjemah

Pekerjaan yang terancam kedua pula adalah penterjemah. Pekerjaan penterjemah juga berisiko digantikan oleh ChatGPT. Keupayaan ChatGPT untuk menterjemah pelbagai bahasa asing ke bahasa lain dengan bahasa yang mudah difahami meletakkan kerja penterjemah dalam risiko.

#3. Pendidik

Ketiga, pekerjaan pendidik juga antara bakal pekerjaan yang hilang dengan kemunculan ChatGPT. ChatGPT mampu mengambil alih peranan sebagai pendidik, yang menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pendidik di seluruh dunia. Malah, pelajar hari ini lebih cenderung mencari jawapan daripada ChatGPT daripada mencari jawapan dalam buku atau berbincang dengan guru mereka.

Baca lagi | ATS Resume Checker Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Mohon Kerja!

#4. Khidmat Pelanggan

Pekerjaan yang terancam keempat pula adalah pekerjaan perkhidmatan pelanggan. ChatGPT boleh digunakan sebagai chatbot yang boleh bertindak balas dengan cepat dan tepat kepada pertanyaan pelanggan.

Ini meletakkan kerja perkhidmatan pelanggan dalam risiko, kerana ChatGPT mampu menghasilkan respons yang serupa dengan yang diberikan oleh manusia.

Kesimpulannya, kemunculan ChatGPT telah menimbulkan kebimbangan untuk beberapa jenis pekerjaan terancam hilang, tetapi kita tidak seharusnya menyalahkan teknologi semata-mata.

Sebagai manusia, kita mesti belajar menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku akibat kemajuan teknologi.

Read Previous

Suspek Kes Bunuh SM Jimi Sandhu Diekstradisi Ke Thailand Untuk Perbicaraan

Read Next

Tommy Gedeus Pemenang Mr Kaamatan 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.