The Malaysia Post

Suspek Kes Bunuh SM Jimi Sandhu Diekstradisi Ke Thailand Untuk Perbicaraan

Suspek kes bunuh SM Jimi Sandhu, Matthew Dupre, seorang bekas tentera Kanada dan didakwa sebagai pembunuh upahan, telah diekstradisi ke Thailand untuk menghadapi perbicaraan atas pembunuhan Jimi ‘Slice’ Sandhu, seorang penduduk British Columbia dan ahli geng Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Berusia 38 tahun, Matthew Dupre telah bersetuju untuk kembali secara sukarela ke Thailand sebelum menyelesaikan proses ekstradisi di Kanada.

Pemindahan Suspek Dikawal Ketat

Pada hari Sabtu, pembunuh upahan Matthew Dupre diterbangkan menggunakan pesawat RCMP dari Edmonton ke Vancouver, di mana dia dipindahkan ke pesawat jet Tentera Udara Diraja Thailand di lapangan terbang Vancouver dengan pengawalan ketat oleh pihak polis.

Pesawat kerajaan Thailand itu kemudiannya membawa pembunuh jimi sandhu, Dupre ke Bangkok, di mana beliau mendarat sekitar pukul 11 malam waktu tempatan pada hari Ahad, seperti yang dilaporkan oleh Bangkok Post.

Menurut Bangkok Post, lapangan terbang Don Mueang di Bangkok yang utamanya melayani penerbangan domestik ditutup atas sebab-sebab keselamatan ketika pesawat tersebut mendarat.

Baca lagi | Peguam menggesa media dibawa ke muka pengadilan selepas pergelutan rakan sekerja semasa keputusan pembunuhan Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund

Jimi ‘slice’ Sandhu Ditembak Mati Di Luar Vila

Jimi ‘slice’ Sandhu, yang membesar di Abbotsford sebelum dideportasi kerana jenayah serius pada tahun 2016, ditembak mati pada 4 Februari 2022 di luar vila tepi pantai di Pulau Phuket, Thailand.

Walaupun tinggal di luar Kanada, beliau tetap menjadi tokoh utama dalam geng UN yang ditubuhkan di Fraser Valley pada tahun 1997.

Dupre ditangkap di rumahnya di Sylvan Lake, Alberta, kira-kira dua minggu selepas pembunuhan itu dan pemulangannya yang tergesa-gesa ke Kanada.

Rakan sejenayahnya, Gene Lahrkamp, juga bekas tentera Kanada, meninggal dunia dalam kemalangan pesawat di Ontario pada April 2022 selepas bersembunyi selama dua bulan.

Postmedia telah mengetahui bahawa terdapat seorang suspek Kanada ketiga dalam konspirasi pembunuhan ini yang belum dituduh.

Dalam satu sidang media di Bangkok pada hari Isnin, komisaris biro penyiasatan pusat, Jirabhop Bhuridej, memberitahu wartawan bagaimana Matthew Dupre dibawa kembali ke negara tersebut.

Beliau mengesahkan bahawa pesawat tentera udara digunakan kerana syarikat penerbangan awam enggan membawa individu yang didakwa sebagai pembunuh atas alasan keselamatan.

Baca lagi | Jessica Chastain, Eddie Redmayne menceritakan kisah pembunuh bersiri dalam ‘The Good Nurse’

Bukti Yang Diperoleh Mengesahkan Perbuatan Suspek dan Perlu Dibicarakan

Pada bulan Disember lalu, Hakim Mahkamah King’s Bench Alberta, Denise Kiss, menyatakan bahawa bukti yang dikemukakan di hadapannya dalam kes ini menyokong penghantaran Matthew Dupre ke Thailand untuk diadili.

Beliau berkata bahawa semua bukti apabila dilihat secara keseluruhan, menyokong inferens wajar bahawa suspek yang terlibat dalam perbuatan yang didakwa dan pemohon telah membuktikan kes yang wajar terhadap suspek dengan merujuk kepada rakaman video pengawasan yang meluas sebelum dan selepas pembunuhan itu, serta bukti yang berkaitan dengan kenderaan yang digunakan dalam serangan tersebut.

Kerajaan Thailand Bersetuju untuk Tidak Menjatuhkan Hukuman Mati Terhadap Pembunuh Upahan Matthew Dupre

Unit Penguatkuasaan Khas Pasukan Gabungan British Columbia (CFSEU-B.C.), agensi anti-geng BC, terus menyiasat hubungan Kanada dalam konspirasi pembunuhan ini, kata Sersan Brenda Winpenny pada hari Isnin.

“CFSEU-B.C. terus bekerja dengan Jabatan Keadilan dan program perhubungan antarabangsa RCMP untuk menyokong aspek Kanada dalam penyiasatan Polis Diraja Thailand mengenai pembunuhan Jimi ‘Slice’ Sandhu,” katanya.

Read Previous

Kes Pengubahan Wang Haram RM27 juta Najib Ditetapkan Pada 18 Ogos

Read Next

Ini 4 Pekerjaan Yang Bakal Terancam Dengan Kecanggihan ChatGPT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.