The Malaysia Post

Jessica Chastain, Eddie Redmayne menceritakan kisah pembunuh bersiri dalam ‘The Good Nurse’

Jururawat yang Baik

Kisah sebenar seorang jururawat lelaki yang membunuh sehingga beratus-ratus pesakit di hospital AS dengan secara rahsia memberikan dos berlebihan dadah dibawa ke skrin oleh pasukan pembuat filem yang hebat dalam The Good Nurse.

Berdasarkan buku dengan nama yang sama, The Good Nurse berpusat di sekitar jururawat ICU Amy Loughren yang pada tahun 2003 membantu membongkar pembunuhan yang dilakukan oleh rakan sekerja dan rakannya Charles Cullen.

Pemenang Oscar Jessica Chastain memainkan watak Loughren, seorang ibu tunggal dan penghidap kardiomiopati yang mengambil syif malam yang panjang di hospital New Jersey untuk melayakkan diri untuk insurans kesihatan.

Bergelut dengan beban kerja, dia berasa lega apabila Cullen yang kelihatan sangat berkelayakan, dimainkan oleh rakan pemenang Anugerah Akademi Eddie Redmayne, diupah untuk bekerja dengannya. Kedua-duanya dengan cepat membentuk ikatan dan Cullen membantu Loughren menutup penyakitnya dan menjaga dua anak perempuannya.

Berikutan kematian mengejut dua pesakit di ICU detektif menjadi curiga terhadap Cullen dan pekerjaannya yang lalu di hospital lain. Untuk menangkapnya, mereka memerlukan bantuan Loughren.

“Ia sangat tertekan kerana saya memainkan watak sebenar. Saya perlu menghormati apa yang dia lakukan, aksi heroiknya tetapi kemudian saya juga perlu memastikan ia tidak disensasikan dan dijadikan fetishis untuk dimakan. Jadi ia merasakan satu tanggungjawab yang besar,” kata Chastain kepada Reuters pada tayangan perdana Festival Filem London semalam.

The Good Nurse diarahkan oleh Tobias Lindholm, penulis filem Denmark yang memenangi Oscar Another Round, membuat penampilan sulungnya dalam bahasa Inggeris.

Cullen, yang mengaku membunuh sehingga 40 pesakit, dijatuhi hukuman 11 hukuman seumur hidup. Penyiasat percaya bilangan sebenar pesakit yang dibunuhnya boleh mencecah sehingga 400 orang.

Jururawat kehidupan sebenar

“Bertemu dengan Amy Loughren yang sebenar, yang bercakap tentang bagaimana orang ini adalah kawan rapatnya, seseorang yang dia sayang, seseorang yang dia rasa lucu dan empati, dan bahawa dia hanya pernah bertemu dengan pembunuh ini, pembunuh ini, dua kali dan ia adalah manusia yang berbeza. menjadi. Itu semacam pandangan,” kata Redmayne yang bermain sebagai Cullen.

Loughren, yang bersara setahun setengah yang lalu, mengembara ke London untuk tayangan perdana filem itu.

“Ia adalah perkara yang sukar sehingga saya benar-benar bergelut untuk menjadi OK dengan teruja. Dan saya tidak mahu mensensasikan pembunuh bersiri,” katanya.

“Saya sangat berbangga dengan apa yang Tobias lakukan dengan cerita ini, sehingga saya dapat meraikan seninya. Saya boleh meraikan Eddie bekerja keras dalam bidangnya. Saya boleh meraikan siapa Jessica dan dia memainkan saya sejak 20 tahun lalu. Ianya indah. Saya berbesar hati.”

The Good Nurse mula menstrim di Netflix pada 26 Oktober.

Baca lagi | Jumlah mangsa banjir Sabah seramai 142 orang pagi ini
Baca lagi | Hutan membendung kekalahan dengan keputusan seri menentang Villa

Read Previous

Hutan membendung kekalahan dengan keputusan seri menentang Villa

Read Next

Di Singapura, 19 tahun akan didakwa atas tuduhan membunuh bapanya yang berusia 47 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.