The Malaysia Post

Jumlah mangsa banjir Sabah seramai 142 orang pagi ini

Pemindahan

Seramai 142 orang daripada 36 keluarga di Sabah telah dipindahkan ke empat pusat pemindahan (PPS) setakat 8 pagi hari ini berikutan banjir di Penampang, Putatan, Papar dan Beaufort.

Jumlah itu meningkat daripada hanya 88 orang daripada 16 keluarga semalam.

Dalam satu kenyataan, sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sabah berkata empat PPS itu ialah Dewan Kebudayaan di Penampang, yang menempatkan 20 mangsa daripada empat keluarga; Dewan PPR Sri Keramat, Putatan (61 orang daripada 11 keluarga).

Mangsa Terkena

Selain itu, Kompleks Latihan dan Pemulihan OKU di Papar (10 orang daripada dua keluarga) dan Dewan DSP Mohd Dun Banir, Beaufort (51 mangsa daripada 19 keluarga).

Semua PPS dibuka pada Ahad dan Isnin berikutan hujan lebat berterusan sejak Sabtu lalu.

Cuaca mendung dilaporkan di sekitar Kota Kinabalu dan pantai barat Sabah pagi ini, manakala Jabatan Meteorologi Malaysia meramalkan ribut petir di beberapa lokasi dan hujan pada sebelah petang di kawasan terjejas, kecuali Putatan.

Baca lagi | Umno mempertikaikan PRU15 pada awal November, sebelum banjir melanda
Baca lagi | Pakatan akan mengambil risiko Selangor, N. Sembilan dengan tinjauan tak segerak, pemerhati memberi amaran

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pakatan akan mengambil risiko Selangor, N. Sembilan dengan tinjauan tak segerak, pemerhati memberi amaran

Read Next

Hutan membendung kekalahan dengan keputusan seri menentang Villa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.