The Malaysia Post

Umno mempertikaikan PRU15 pada awal November, sebelum banjir melanda

Pilihan Raya Umum ke-15

Umno mencadangkan supaya pilihan raya umum ke-15 (PRU15) diadakan pada awal November bagi mengelak musim banjir, kata Datuk Seri Ahmad Maslan.

Setiausaha Agung parti nasionalis Melayu itu menambah, bagaimanapun, Umno akan menyerahkan kepada penghakiman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memutuskan bila pengundian perlu dijalankan.

“Umno percaya PRU15 boleh diadakan sebelum pertengahan November, iaitu sebelum tibanya musim banjir atau musim tengkujuh,” kata Ahmad selepas mesyuarat majlis tertinggi parti di Pusat Dagangan Dunia (WTC) di sini malam tadi

Perkenan Diraja

Umno juga memuji Yang di-Pertuan Agong kerana memberi perkenan diraja untuk membubarkan Parlimen dan mengembalikan mandat kepada rakyat Malaysia.

Beliau berkata pihaknya percaya pilihan raya umum baharu adalah cara terbaik untuk menamatkan ketidakstabilan politik negara yang berpunca daripada kerajaan campuran tidak rasmi.

“Malah, mengisytiharkan Umno dan BN sebagai musuh utama hanya menunjukkan kurang kepercayaan dan rasa hormat kepada Umno yang menerajui kerajaan,” kata Ahmad, merujuk kepada Perikatan Nasional (PN) yang secara nominalnya adalah sekutu dalam kerajaan tetapi sebaliknya secara terbuka bermusuhan.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada PRU15 diadakan dalam tempoh 60 hari.

Selepas pengumuman itu, Istana Negara mengeluarkan kenyataan berkata Agong “kecewa” dengan perkembangan politik semasa negara, tetapi tidak mempunyai pilihan selain bersetuju dengan permintaan PM untuk membubarkan Parlimen.

Baca lagi | Jepun dibuka semula kepada pelancong dengan kedai cenderamata yang ditutup, kekurangan kakitangan hotel
Baca lagi | TV negara Iran digodam dengan imej pemimpin tertinggi dalam crosshair

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

TV negara Iran digodam dengan imej pemimpin tertinggi dalam crosshair

Read Next

Pakatan akan mengambil risiko Selangor, N. Sembilan dengan tinjauan tak segerak, pemerhati memberi amaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.