The Malaysia Post

TV negara Iran digodam dengan imej pemimpin tertinggi dalam crosshair

Bantahan Iran

Penggodam yang menyokong gelombang protes yang diketuai wanita Iran mengganggu siaran berita TV negara dengan imej silang pandang senjata api dan api ke atas imej pemimpin tertinggi Ayatollah Ali Khamenei, dalam rakaman yang dikongsi secara meluas dalam talian pada hari Ahad.

Dalam mesej anti-rejim lain, aktivis telah melukis “Kematian kepada Khamenei” dan “Polis adalah pembunuh rakyat” pada papan iklan di Tehran.

“Darah belia kami ada di tangan anda,” membaca mesej pada skrin yang terpancar seketika semasa siaran TV petang Sabtu, ketika protes jalanan yang dicetuskan oleh kematian Mahsa Amini, 22, sekali lagi menggegarkan Tehran dan bandar-bandar lain.

“Pasukan polis menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan orang ramai di berpuluh-puluh lokasi di Tehran,” lapor agensi berita negara IRNA, sambil menambah bahawa penunjuk perasaan “melaungkan slogan dan membakar serta merosakkan harta benda awam, termasuk pondok polis”.

Kemarahan telah memuncak sejak kematian Amini pada 16 September, tiga hari selepas dia ditangkap oleh polis moral yang terkenal kerana melanggar kod pakaian ketat republik Islam itu untuk wanita.

“Sertai kami dan bangkit,” baca mesej lain dalam penggodam TV yang didakwa oleh kumpulan Edalat-e Ali (Keadilan Ali).

Ia juga menyiarkan gambar Amini dan tiga wanita lain yang terbunuh dalam tindakan keras yang telah meragut sekurang-kurangnya 95 nyawa menurut kumpulan Hak Asasi Manusia Iran yang berpangkalan di Norway.

90 lagi orang terbunuh di jauh tenggara Iran, dalam kekacauan pada 30 September yang dicetuskan oleh dakwaan merogol seorang remaja perempuan oleh seorang ketua polis di wilayah Sistan-Baluchestan, kata IHR, memetik Kempen Aktivis Baluch yang berpangkalan di UK.

Seorang anggota Kor Pengawal Revolusi Islam terbunuh pada hari Sabtu di Sanandaj, wilayah Kurdistan, dan seorang anggota pasukan separa tentera Basij IRGC meninggal dunia di Tehran akibat “cedera kepala yang serius berikutan serangan bersenjata oleh perusuh,” kata IRNA – dalam pembunuhan yang meningkatkan angka kematian dalam kalangan pasukan keselamatan kepada 14.

Tindakan keras berdarah

Iran telah dilanda gelombang pergolakan sosial terbesar dalam hampir tiga tahun, yang menyaksikan penunjuk perasaan termasuk pelajar universiti dan juga pelajar sekolah muda melaungkan “Wanita, Kehidupan, Kebebasan”.

Di kampung halaman Amini Saqez, Kurdistan, pelajar perempuan sekolah melaungkan dan berarak di jalan sambil melambai tudung hijab mereka di udara, dalam video yang dikatakan kumpulan hak asasi manusia Hengaw dirakam pada hari Sabtu.

Rakaman ngeri telah muncul daripada tindak balas negeri yang sering berdarah, tersebar dalam talian walaupun internet terputus dan disekat secara meluas di semua platform media sosial utama.

Satu video menunjukkan seorang lelaki yang ditembak mati di roda keretanya di Sanandaj, ibu kota Kurdistan, di mana ketua polis wilayah itu, Ali Azadi, kemudian mendakwa dia “dibunuh oleh pasukan anti-revolusi”.

Lelaki yang marah kemudian kelihatan membalas dendam terhadap seorang anggota militia Basij yang digeruni, mengerumuninya dan memukulnya dengan teruk, dalam satu lagi video yang dikongsi secara meluas.

Satu lagi klip video menunjukkan seorang wanita muda yang dikatakan telah ditembak mati di Mashhad di timur laut negara itu.

Ramai di media sosial berkata ia membangkitkan imej Neda Agha Soltan, seorang wanita muda yang menjadi simbol kekal pembangkang Iran selepas dia ditembak mati semasa protes pada 2009.

‘Tidak takut lagi’

Dalam menghadapi keganasan dan sekatan dalam talian, penunjuk perasaan telah menggunakan taktik baharu untuk menyebarkan mesej penentangan mereka di ruang awam.

“Kami tidak takut lagi. Kami akan berjuang,” membaca satu sepanduk besar yang diletakkan di atas jejantas lebuh raya Modares Tehran, dilihat dalam imej yang disahkan oleh AFP.

Dalam rakaman lain, seorang lelaki dengan tin semburan dilihat mengubah perkataan papan iklan kerajaan di lebuh raya yang sama daripada “Polis adalah hamba rakyat” kepada “Polis adalah pembunuh rakyat”.

Beberapa ciri air di ibu negara Iran dikatakan berwarna merah darah, walaupun ketua organisasi taman perbandaran bandar Ali Mohamad Mokhtari menegaskan bahawa “maklumat ini adalah palsu sama sekali”.

Iran telah menuduh pasukan luar membangkitkan protes, kerana perhimpunan solidariti telah berlaku di seluruh dunia. Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan kerajaan lain telah mengenakan sekatan baharu ke atas Iran.

Komander tentera Iran Abdolrahim Mousavi berkata pasukan itu “tidak akan membenarkan sebarang campur tangan dan pencerobohan oleh mana-mana kuasa asing dalam hal ehwal dalaman negara”, lapor IRNA Ahad.

IRNA juga berkata pelajar di universiti di Tehran dan di Bushehr di selatan negara itu menganjurkan perhimpunan untuk mengutuk “tindakan perusuh”.

Penyanyi pop Iran Shervin Hajipour – yang ditahan selepas lagunya Baraye menjadi tular dalam talian dan menjadi lagu protes – muncul semula dalam video Instagram Ahad buat kali pertama sejak dibebaskan.

Dalam pesanan ringkas, lelaki berusia 25 tahun itu menafikan kaitan dengan mana-mana “pergerakan atau organisasi di luar negara” dan berkata lagunya hanya bertujuan untuk “menzahirkan solidariti dengan rakyat”.

Baca lagi | Jepun dibuka semula kepada pelancong dengan kedai cenderamata yang ditutup, kekurangan kakitangan hotel
Baca lagi | VinFast Vietnam menyasarkan pasaran AS dalam perjudian yang ‘agak sukar’

Read Previous

Jepun dibuka semula kepada pelancong dengan kedai cenderamata yang ditutup, kekurangan kakitangan hotel

Read Next

Umno mempertikaikan PRU15 pada awal November, sebelum banjir melanda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.