The Malaysia Post

VinFast Vietnam menyasarkan pasaran AS dalam perjudian yang ‘agak sukar’

Kereta Vietnam di Pasaran AS

Setelah menakluki kebanyakan industri di dalam negeri, ketua yang optimis di konglomerat Vingroup meletakkan sasaran mereka lebih tinggi apabila mereka meningkatkan rancangan untuk menjual kereta Vietnam pertama di pasaran AS yang hebat.

Pivot adalah langkah berani pengerusi Pham Nhat Vuong — orang terkaya di Vietnam — yang mula menjual mi kering di bekas Kesatuan Soviet sebelum mengumpul kekayaan AS$5 bilion (RM23.2 bilion) dalam pelbagai sektor termasuk hartanah, pelancongan dan pendidikan.

Unit kereta firmanya VinFast sudah mempunyai kenderaan elektrik (EV) di jalan-jalan di Hanoi, walaupun tarikan pasaran Amerika Syarikat yang menguntungkan terlalu baik untuk diabaikan.

Walau bagaimanapun, firma itu mengakui bahawa bersaing dalam pasaran AS yang sesak dan sukar, yang dikuasai oleh Tesla, akan menjadi tugas yang besar tetapi berbaloi.

“Jika kami boleh berjaya di sana, kami boleh membuatnya di mana-mana sahaja,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Le Thi Thu Thuy kepada AFP dari tapak kilang di mana sentuhan akhir dibuat pada VF8, sebuah SUV bersaiz sederhana dengan reka bentuk anggun oleh Pininfarina dari Itali, yang bekerja dengan Ferrari selama beberapa dekad.

Tetapi, tambahnya, “kami ingin menunjukkan kepada orang yang mungkin tidak mempunyai pemahaman yang betul tentang Vietnam bahawa Vietnam hari ini agak berbeza dengan Vietnam semasa perang, atau bahkan Vietnam 10 tahun lalu”.

Walaupun matlamat untuk mendapatkan orang Amerika memandu keretanya menjelang Krismas mungkin kelihatan sangat sukar, Vingroup – firma swasta terbesar di Vietnam – mempunyai rekod prestasi penghantaran.

Dalam tempoh dua tahun, Pham mengubah kawasan paya yang berlumpur berhampiran bandar pelabuhan utara Haiphong menjadi sebuah kilang yang canggih — lengkap dengan 1,200 robot, jentera Jerman, Jepun dan Sweden serta pasukan global daripada gergasi kereta termasuk BMW dan General Motors.

Keraguan orang ramai

Syarikat itu telah melabur banyak dalam impian Amerikanya.

Pada bulan Julai, VinFast membuka enam bilik pameran di California, termasuk kedai utama di salah satu pusat membeli-belah paling bergaya di Santa Monica, walaupun buat masa ini ia hanya menerima tempahan kerana kenderaan belum tersedia.

Ia merancang 30 keseluruhannya menjelang akhir tahun, sementara ia juga telah memecahkan tanah pada kenderaan elektrik dan loji bateri AS$2 bilion di North Carolina yang dikatakan akan menghasilkan 150,000 kereta setahun apabila ia beroperasi sepenuhnya.

Kilang itu menyasarkan untuk mewujudkan lebih 7,000 pekerjaan baharu, mendorong Presiden AS Joe Biden sendiri untuk tweet pengumuman itu pada bulan Mac.

“Saya sentiasa bergurau bahawa dia adalah jurujual terbaik yang kami ada,” kata Thuy.

Tetapi orang ramai Amerika mungkin akan menjadi lebih ragu-ragu, kata Karl Brauer, seorang penganalisis yang berpangkalan di Los Angeles dengan iSeeCars.com, tapak perbandingan kenderaan.

“Sudah menjadi kebiasaan untuk mengambil masa beberapa dekad untuk pembuat kereta baharu ke pasaran AS untuk menjadi sebati,” katanya, merujuk kepada Hyundai dan Kia Korea Selatan, yang bergelut sepanjang 90-an dan awal 2000-an.

Mereka kini antara pembuat kereta paling popular di Amerika Syarikat.

Persepsi rakyat Amerika mungkin “ini adalah jenama yang tidak pernah saya dengari yang saya tidak pernah mempunyai pengalaman, dan saya tidak pasti saya mempunyai kepercayaan terhadap kualiti”, tambahnya.

Tolak ke Eropah

Untuk menarik pelanggan, VinFast sedang mendorong model pajakan bateri bulanan yang sangat luar biasa untuk dua kereta yang menuju ke Amerika Syarikat — VF8 dan VF9 — menurunkan kos bayaran pendahuluan masing-masing kepada AS$42,000 dan AS$57,500. SUV Tesla bermula pada sekitar AS$65,000.

Setelah hayat bateri berkurangan kepada 70 peratus, VinFast menggantikannya secara percuma dan bertujuan untuk menggunakan semula atau mengitar semula yang lama.

“Teori di sebalik itu ialah kami memberi anda kenderaan yang harganya sama dengan kenderaan enjin pembakaran dalaman,” jelas Thuy.

Skala cita-cita VinFast, yang meluas ke Eropah, di mana mereka merancang untuk membuka yang pertama daripada 20 bilik pameran menjelang akhir tahun, telah mengejutkan ramai orang dalam perniagaan.

“Adalah sukar untuk membina kereta dan menjualnya, sekurang-kurangnya kepada khalayak global, seperti yang kelihatan seperti cita-cita VinFast,” kata Matthew Degen, editor kanan di Kelley Blue Book, sebuah tapak membeli-belah dan penyelidikan kereta.

“Ia biasanya mengambil masa bertahun-tahun untuk mendapatkan kereta daripada reka bentuk di atas kertas menjadi sesuatu yang ada di tangan anda dan anda sebenarnya memandunya.”

Walau bagaimanapun, VinFast membangunkan tiga kereta dalam masa 21 bulan sahaja.

Dan walaupun pasaran kereta biasa sudah tepu, katanya, mungkin ada “tingkap ringkas” untuk mereka membuat tanda mereka dalam sektor kenderaan elektrik yang masih membangun.

Bagi Brauer, kejayaan VinFast sebahagian besarnya akan datang kepada milenium.

Mereka akan “menghadapi masalah dengan orang yang berumur lebih 50 tahun… tetapi pengguna yang lebih muda di negara ini semakin terbuka kepada kenderaan baharu”.

Baca lagi | Arsenal menewaskan Liverpool untuk menduduki tempat teratas, Ronaldo mencecah 700 dalam kemenangan Man United
Baca lagi | Instagram, Twitter mengehadkan akaun Kanye West berbanding siaran yang dianggap anti-Semitik

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Instagram, Twitter mengehadkan akaun Kanye West berbanding siaran yang dianggap anti-Semitik

Read Next

Jepun dibuka semula kepada pelancong dengan kedai cenderamata yang ditutup, kekurangan kakitangan hotel

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.