The Malaysia Post

Instagram, Twitter mengehadkan akaun Kanye West berbanding siaran yang dianggap anti-Semitik

Akaun Terhad

Instagram dan Twitter berkata mereka telah mengehadkan akaun penyanyi rap AS Kanye West kerana kiriman yang diselar sebagai anti-Semitik.

Jurucakap Twitter memberitahu AFP semalam bahawa akaun West dikunci kerana melanggar dasar platform media sosial itu.

Dan jurucakap induk Instagram Meta memberitahu AFP kumpulan itu telah memadamkan kandungan – tanpa menyatakan siaran mana – dari akaun West kerana melanggar peraturannya.

Instagram juga mengehadkan akaunnya, yang mungkin melibatkan menghalangnya daripada menghantar, mengulas atau menghantar mesej peribadi, menurut sumber yang sama.

Dalam tweet itu, yang tidak lagi kelihatan di akaun West, penyanyi rap itu berkata, “Saya agak mengantuk malam ini tetapi apabila saya bangun, saya akan mati con 3 Mengenai ORANG YAHUDI,” merujuk kepada kesediaan tentera AS. kod yang dikenali sebagai DEFCON.

Sekatan itu dibuat selepas West, seorang artis Kulit Hitam yang kini mengikut Ye, mencetuskan kontroversi dengan memakai baju-T “White Lives Matter” semasa Minggu Fesyen Paris baru-baru ini, dalam penyelewengan slogan “Black Lives Matter.”

Black Lives Matter

Ungkapan “Black Lives Matter” menjadi seruan untuk bantahan terhadap perkauman dan kekejaman polis yang dicetuskan oleh pembunuhan George Floyd pada 2020.

Pada hari Jumaat, West yang berusia 45 tahun menyiarkan tangkapan skrin di Instagram perbualan dengan penyanyi rap Diddy, yang memanggil West melalui baju-T dan mesejnya.

“Saya menggunakan kamu sebagai contoh untuk menunjukkan kepada orang Yahudi yang menyuruh kamu memanggil saya bahawa tiada siapa boleh mengancam atau mempengaruhi saya. Saya beritahu awak ini perang. Sekarang pergi dapatkan perniagaan anda,” tulisnya. Catatan itu telah dipadamkan daripada platform tetapi imej masih boleh ditemui dalam talian.

Dia kemudian berkata di Twitter bahawa dia akan menyasarkan orang Yahudi dalam jawatan yang telah disekat oleh platform kerana melanggar peraturannya.

Jawatankuasa Yahudi Amerika (AJC) mengecam Barat kerana “menimbulkan kebencian terhadap orang Yahudi.”

“Kanye West harus memikirkan bagaimana untuk membuat keputusan tanpa menggunakan antisemitisme,” kata organisasi itu.

Tidak asing dengan kontroversi, West, yang terbuka tentang perjuangannya dengan gangguan bipolar, sebelum ini dilarang daripada menyiarkan di Instagram selama 24 jam pada bulan Mac, di tengah-tengah perceraian yang teruk dengan bintang realiti TV Kim Kardashian.

Awal minggu ini, gergasi pakaian sukan Jerman Adidas berkata ia sedang mempertimbangkan semula perkongsiannya dengan West selepas dia dilaporkan tidak berpuas hati dengan cara jenama itu memasarkan produknya.

Bulan lalu, West dan jenama runcit Gap juga mengumumkan penamatan perkongsian.

Baca lagi | Sek-gen DAP berkata ‘bersedia untuk pembubaran Parlimen esok’
Baca lagi | Arsenal menewaskan Liverpool untuk menduduki tempat teratas, Ronaldo mencecah 700 dalam kemenangan Man United

Read Previous

Arsenal menewaskan Liverpool untuk menduduki tempat teratas, Ronaldo mencecah 700 dalam kemenangan Man United

Read Next

VinFast Vietnam menyasarkan pasaran AS dalam perjudian yang ‘agak sukar’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.