The Malaysia Post

Pengawal Pantai Malaysia Membunuh Nelayan Vietnam

Nelayan Vietnam

Pengawal Pantai Malaysia Membunuh Nelayan Vietnam

Pengawal pantai Malaysia menembak mati seorang nelayan Vietnam yang botnya cuba menabrak kapal peronda di Laut China Selatan, kata seorang pegawai Isnin.

Kejadian itu berlaku di perairan Malaysia, di mana nelayan tempatan telah mengadu pada masa lalu mengenai kapal nelayan Vietnam yang merosakkan jaring mereka.

Ketua pengawal pantai Mohamad Zubil Mat Som memberitahu wartawan bahawa dua kapal nelayan Vietnam telah memasuki perairan Malaysia kira-kira 80 batu nautika dari Tok Bali, di luar negeri timur laut Kelantan pada hari Ahad.

“Pengawal pantai sebelumnya melepaskan tembakan amaran di udara tetapi setelah mereka menembak dan melemparkan sebotol petrol, anak buah saya tidak mempunyai pilihan selain melepaskan tembakan untuk mempertahankan diri,” katanya.

Zubil mendakwa kru Vietnam telah membuang petrol dan tayar untuk mencuba dan membakar kapal pengawal pantai, yang rusak oleh “serangan agresif”.

Seorang nelayan Vietnam mengalami luka tembakan dan dinyatakan mati setelah dia dibawa ke pantai.

“Kami sedih dengan kejadian mematikan ini. Tetapi saya dapat menjamin … anak buah saya mengambil tindakan ini untuk melindungi nyawa mereka dan untuk melindungi kedaulatan negara kita,” tambah Zubil.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin lalu mengatakan bahawa terdapat 20 nelayan di kedua kapal tersebut, termasuk kematian. Selebihnya juga dibawa ke pantai dan sedang disiasat atas cubaan membunuh dan kesalahan lain termasuk memancing secara haram dan masuk secara haram.

Read Previous

Tragedi kebakaran Tahfiz: Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman penjara ke atas remaja kerana membunuh 23 orang

Read Next

Laporan: Koeman sebagai jurulatih baru untuk Barcelona

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here