The Malaysia Post

Jepun dibuka semula kepada pelancong dengan kedai cenderamata yang ditutup, kekurangan kakitangan hotel

Jepun Buka Pintunya

Ketika Jepun membuka pintunya kepada pelawat minggu ini selepas lebih dua tahun pengasingan pandemik, harapan untuk ledakan pelancongan menghadapi halangan yang sukar di tengah-tengah kedai yang ditutup dan kekurangan pekerja hospitaliti.

Mulai Selasa, Jepun akan mengembalikan semula perjalanan tanpa visa ke berpuluh-puluh negara, menamatkan beberapa kawalan sempadan paling ketat di dunia untuk memperlahankan penyebaran Covid-19. Perdana Menteri Fumio Kishida mengharapkan pelancongan untuk membantu mencergaskan ekonomi dan meraih beberapa faedah daripada kejatuhan yen ke paras terendah 24 tahun.

Arata Sawa adalah antara mereka yang tidak sabar untuk kembalinya pelancong asing, yang sebelum ini terdiri sehingga 90 peratus tetamu di rumah penginapan tradisionalnya.

“Saya berharap dan menjangkakan bahawa ramai orang asing akan datang ke Jepun, sama seperti sebelum Covid,” kata Sawa, pemilik generasi ketiga ryokan Sawanoya di Tokyo.

Hanya lebih setengah juta pelawat telah datang ke Jepun setakat ini pada 2022, berbanding dengan rekod 31.8 juta pada 2019. Kerajaan mempunyai sasaran 40 juta pada 2020 yang ditetapkan dengan Sukan Olimpik Musim Panas sehingga kedua-duanya dibatalkan oleh coronavirus.

Kishida berkata minggu lalu kerajaan menyasarkan untuk menarik ¥5 trilion (RM160 bilion) dalam perbelanjaan pelancong tahunan. Tetapi matlamat itu mungkin terlalu bercita-cita tinggi untuk sektor yang telah merosot semasa wabak. Pekerjaan hotel merosot 22 peratus antara 2019 dan 2021, menurut data kerajaan.

Perbelanjaan dari pelawat luar negara hanya akan mencecah ¥2.1 trilion menjelang 2023 dan tidak akan melebihi paras pra-Covid sehingga 2025, tulis ahli ekonomi Institut Penyelidikan Nomura Takahide Kiuchi dalam laporan.

Syarikat penerbangan bendera Japan Airlines Co telah menyaksikan tempahan masuk tiga kali ganda sejak pengumuman pelonggaran sempadan, kata presiden Yuji Akasaka minggu lalu, menurut akhbar Nikkei. Walaupun begitu, permintaan perjalanan antarabangsa tidak akan pulih sepenuhnya sehingga sekitar 2025, tambahnya.

Bandar hantu

Lapangan Terbang Narita, lapangan terbang antarabangsa terbesar Jepun kira-kira 70 kilometer dari Tokyo, kekal sunyi, dengan kira-kira separuh daripada 260 kedai dan restorannya ditutup.

“Ia seperti separuh bandar hantu,” kata Maria Satherley, 70 tahun dari New Zealand, sambil memberi isyarat di kawasan berlepas Terminal 1.

Satherley, yang anaknya tinggal di pulau utara Hokkaido, berkata dia ingin kembali bersama cucu perempuannya pada musim sejuk ini tetapi mungkin tidak kerana kanak-kanak itu terlalu muda untuk divaksin, satu prasyarat untuk pelancong yang memasuki Jepun.

“Kami hanya akan menunggu sehingga tahun depan,” katanya.

Amina Collection Co telah menutup tiga kedai cenderamatanya di Narita dan tidak mungkin membukanya semula sehingga musim bunga depan, kata presiden Sawato Shindo.

Syarikat itu memperuntukkan semula kakitangan dan bekalan dari lapangan terbang ke lokasi lain dalam rangkaian 120 kedainya di sekitar Jepun sambil memfokus semula pada pelancongan domestik semasa wabak itu.

“Saya tidak fikir akan ada kembali secara tiba-tiba kepada keadaan pra-pandemi,” kata Shindo. “Sekatan masih agak ketat berbanding negara lain.”

Jepun masih sangat menggalakkan orang ramai memakai topeng di dalam rumah dan menahan diri daripada bercakap kuat. Kabinet pada hari Jumaat meluluskan perubahan peraturan hotel supaya mereka boleh menolak tetamu yang tidak mematuhi kawalan jangkitan semasa wabak.

Ramai pekerja perkhidmatan mendapati keadaan kerja dan gaji yang lebih baik dalam bidang lain sejak dua tahun lalu, jadi memikat mereka kembali mungkin sukar, kata seorang perunding untuk syarikat pelancongan yang enggan dikenali.

“Industri hospitaliti sangat terkenal dengan gaji rendah, jadi jika kerajaan menghargai pelancongan sebagai industri utama, sokongan kewangan atau subsidi mungkin diperlukan,” tambahnya.

Kerajaan Jepun memulakan inisiatif perjalanan domestik bulan ini yang menawarkan diskaun pengangkutan dan penginapan, serupa dengan kempen Pergi Ke Perjalanannya pada 2020 yang dihentikan berikutan lonjakan jangkitan Covid.

Pasaran buruh yang ketat

Hampir 73 peratus hotel di seluruh negara berkata mereka kekurangan pekerja tetap pada Ogos, meningkat daripada kira-kira 27 peratus setahun sebelumnya, menurut firma penyelidikan pasaran Teikoku Databank.

Di Kawaguchiko, sebuah bandar tasik di kaki Gunung Fuji, rumah penginapan mengalami kesukaran untuk menyediakan kakitangan sebelum wabak itu di tengah-tengah pasaran buruh yang ketat di Jepun dan mereka menjangkakan kesesakan yang sama sekarang, kata seorang kakitangan kumpulan perdagangan yang meminta untuk tidak dikenali.

Sentimen itu disuarakan oleh Akihisa Inaba, pengurus besar di pusat peranginan mata air panas Yokikan di Shizuoka, tengah Jepun, yang berkata kakitangan yang pendek pada musim panas bermakna pekerja terpaksa melepaskan cuti.

“Sememangnya, kekurangan buruh akan menjadi lebih ketara apabila perjalanan masuk kembali,” kata Inaba. “Jadi, saya tidak begitu pasti kita boleh terlalu gembira.”

Sama ada pelawat luar negara memakai topeng muka dan mematuhi kawalan jangkitan biasa lain di Jepun adalah satu lagi kebimbangan. Kawalan sempadan yang ketat pada umumnya popular semasa kebanyakan pandemik, dan kebimbangan kekal tentang kemunculan varian virus baharu.

“Dari permulaan wabak hingga sekarang, kami hanya mempunyai beberapa tetamu asing,” kata pemilik penginapan Tokyo, Sawa. “Hampir semua mereka memakai topeng, tetapi saya tidak pasti sama ada orang yang melawat dari sini akan melakukan perkara yang sama.”

“Rancangan saya adalah untuk meminta mereka memakai topeng semasa berada di dalam bangunan,” tambahnya.

Baca lagi | Instagram, Twitter mengehadkan akaun Kanye West berbanding siaran yang dianggap anti-Semitik
Baca lagi | VinFast Vietnam menyasarkan pasaran AS dalam perjudian yang ‘agak sukar’

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

VinFast Vietnam menyasarkan pasaran AS dalam perjudian yang ‘agak sukar’

Read Next

TV negara Iran digodam dengan imej pemimpin tertinggi dalam crosshair

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.