The Malaysia Post

Bagaimana atlet Malaysia boleh beraksi di Sukan Olimpik

Atlet Malaysia Memburu Emas Sukan Olimpik Pertama Negara di Tokyo

Atlet Malaysia yang memburu pingat emas Olimpik pertama negara di Tokyo perlu bergelut dengan cabaran tersendiri dalam badminton, berbasikal trek dan terjun, tiga sukan yang dinaungi Malaysia untuk mencapai kejayaan.

Majlis Sukan Negara

Bekas Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Seri Zolkples Embong berkata walaupun Malaysia telah menunjukkan prestasi yang baik dalam ketiga-tiga sukan ini termasuk pada Sukan Olimpik lalu, Tokyo 2020 memberi cabaran unik kepada atlet.

Bagaimanapun, berdasarkan kekangan akibat Covid-19 yang dihadapi oleh para atlet menjelang temasya itu, Zolkples merasakan pelumba basikal trek Datuk Mohd Azizulhasni Awang adalah prospek terbaik Malaysia untuk merampas emas.

Mohd Azizulhasni

Beliau berkata di Tokyo, Mohd Azizulhasni, 33, mempunyai peluang yang lebih baik untuk menang dalam keirin berbanding acara pecut tetapi juara keirin dunia 2017 itu masih akan menghadapi cabaran menentang pemain Great Britain, Jason Kenny, yang memiliki enam emas Olimpik di bawah tali pinggangnya.

Zolkples berkata Kenny, juara keirin dan pecut dalam Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, mempunyai motivasi tambahan untuk cemerlang di Tokyo ketika dia cuba memecahkan rekod enam emas yang dikongsi bersama legenda berbasikal trek Great Britain, Chris Hoy.

“Kita juga tidak harus lupa bahawa pelumba dari Australia, Belanda, Perancis dan New Zealand boleh menjadi pencabar pingat. Jadi, ia tidak mudah tetapi tidak mustahil,” katanya kepada Bernama hari ini.

Memandangkan dilaporkan Mohd Azizulhasni akan menunggang basikal yang sangat mahal, orang ramai akan menunggu untuk melihat sama ada ia berbaloi dengan pelaburan itu, kata Zolkples, yang berharap Malaysia dapat meningkatkan kutipan terbaik mereka iaitu empat perak dan satu gangsa. di Rio 2016.

Mohd Azizulhasni, pemenang pingat gangsa keirin di Rio, akan menunggang basikal WX-R Vorteq, hasil projek penyelidikan dan pembangunan bernilai RM13 juta antara Institut Sukan Negara (ISN) dan TOTALSIM Ltd dari United Kingdom.

Baca Lagi | BN menggugurkan panglima perang Umno Annuar Musa, Shahidan Kassim, Tajuddin daripada barisan PRU15

Baca Lagi | Syed Saddiq dari Muda berkata untuk membuktikan bekas mentor Dr Mahathir salah

Menteri Belia dan Sukan Tetapkan Sasaran Tiga pingat

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican meletakkan sasaran tiga pingat termasuk emas untuk kontinjen Malaysia, dengan badminton, berbasikal trek dan terjun menjadi prospek pingat.

Bagi badminton, Zolkples berkata pandemik Covid-19 telah menjejaskan penyertaan pemain Malaysia dalam pertandingan antarabangsa manakala kekurangan maklumat mengenai bentuk semasa pasukan China akan menjadi cabaran buat rakyat Malaysia di Tokyo.

Menyedari bahawa juara All England Lee Zii Jia adalah harapan utama pingat emas Malaysia dalam badminton, Zolkples berkata pemain berusia 23 tahun itu boleh mengharapkan untuk diuji dengan teruk di Tokyo.

“Kita semua teruja dengan Zii Jia kerana dia memenangi All England, tetapi kita tidak boleh lupa bahawa kejuaraan yang dimenanginya dalam pembinaan Sukan Olimpik tidak disertai ramai pemain terkemuka dunia, terutama dari China. . Jadi kita tidak tahu kekuatan sebenar mereka,” tambahnya.

Zolkples berkata tugas berat Zii Jia di Tokyo akan bermula pada peringkat kumpulan itu sendiri kerana dia perlu menentang Brice Leverdez dari Perancis, pemain yang tidak boleh dipandang ringan kerana dia pernah menewaskan Datuk Lee Chong Wei yang hebat sebelum ini.

Beliau berkata penerjun Malaysia juga menghadapi masalah yang sama iaitu kekurangan pertandingan antarabangsa, dan peluang terbaik mereka adalah dalam acara yang disegerakkan.

“Ini kerana untuk acara serentak, China boleh menurunkan hanya satu pasangan; jadi jika mereka mengambil emas, peluang kita untuk perak dan gangsa ada. Tetapi dalam acara individu mereka dibenarkan menurunkan dua penyelam,” katanya.

Zolkples berharap 30 atlet Malaysia yang menyertai 27 acara merangkumi 10 sukan akan mencapai prestasi terbaik mereka walaupun tidak dapat memenangi pingat.

“Bagi sukan yang boleh diukur, mencatat rekod terbaik peribadi mereka akan dianggap sebagai pencapaian yang baik, apatah lagi untuk mencipta rekod kebangsaan. Bagi sukan yang tidak boleh diukur, mereka harus memberikan cabaran yang kuat dan tidak tewas pada pusingan pertama,” katanya.

Sukan Olimpik Tokyo akan diadakan dari 23 Julai hingga 8 Ogos.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Syed Saddiq dari Muda berkata untuk membuktikan bekas mentor Dr Mahathir salah

Read Next

5 Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia Pada Bulan Disember 2022 Untuk Perjalanan Yang Menyegarkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.