The Malaysia Post

LeBron NBA sedih, Lin patah hati kerana penembakan

Bintang bola keranjang LeBron James dan Jeremy Lin adalah antara mereka yang mengecam tindakan kebencian yang ditujukan kepada masyarakat Asia pada hari Rabu setelah satu siri tembakan di kawasan Atlanta menyebabkan enam wanita Asia mati.

Robert Aaron Long, seorang lelaki kulit putih berusia 21 tahun, bertanggungjawab untuk membunuh lapan orang pada hari Selasa di spa di negeri selatan Georgia, termasuk wanita tersebut.

Pihak berkuasa menekankan motif penembak belum ditentukan, namun kejadian itu menggegarkan masyarakat Asia-Amerika, yang anggotanya telah menghadapi lonjakan kekerasan yang menjadi sasaran semasa pandemi Covid-19.

James, juara NBA empat kali dan penjaga bintang untuk Los Angeles Lakers, tweet, “Takziah saya ucapkan kepada keluarga semua mangsa dan seluruh masyarakat Asia malam ini atas apa yang terjadi di Atlanta di Aromatherapy Spa … tidak masuk akal dan tragis !! “

“Kejadian tragis malam tadi di Atlanta adalah sebahagian daripada peningkatan keganasan dan diskriminasi terhadap orang Amerika Asia,” kata NBA dalam satu kenyataan. “Hari ini dan setiap hari, kita berdiri bersama masyarakat Asia dan mengutuk semua tindakan kebencian dan perkauman

Lin, keturunan Amerika pertama dari China atau Taiwan yang bermain di NBA, kesal dengan penembakan itu, menceritakan rasa sakit dan harapannya.

Baca Lagi | Kurangnya pembangunan di Sabah kerana politik yang berlebihan

“Ini sangat memilukan … berdoa untuk dunia kita,” tweet Lin. “Untuk keluarga Asia Amerika saya, luangkan masa untuk bersedih tetapi ketahui bahawa anda disayangi, dilihat dan PENTING. Kita harus terus berdiri, bersuara, berkumpul bersama dan memperjuangkan perubahan. Kami tidak boleh kehilangan harapan !! ”

Lin menjadi bintang kejutan di luar bangku simpanan untuk New York Knicks pada tahun 2012 dan memenangi gelaran NBA bersama Toronto Raptors pada tahun 2019. Dia menghabiskan musim lalu dengan Beijing Ducks dan bermain awal tahun ini untuk pasukan pengembangan Golden State Warriors.

Bintang Atlanta Hawks, Trae Young, tweet bahawa dia “SIKAP tentang apa yang berlaku di ATL semalam, Takziah saya pergi kepada keluarga & orang tersayang yang ditimpa tragedi ini. Tidak ada yang perlu dikatakan … Saya bersama anda! HENTIKAN BENCANA ASIA !!!!!! ”

The Lakers mengatakan dalam satu kenyataan bahawa “Perkauman dan keganasan anti-Asia sangat menyedihkan dan kami tidak memperjuangkannya,” tambahnya, “Kami berdiri dalam solidariti dengan masyarakat Asia Amerika dan Kepulauan Pasifik. Kami berjumpa dengan anda. “

Jurulatih Warriors Steve Kerr, yang ayahnya dibunuh oleh orang bersenjata di Lubnan pada tahun 1984, mengirim serangkaian tweet yang mengecam semua keganasan berdasarkan kebencian.

“Hati saya keluar untuk mangsa dan anggota keluarga mangsa penembakan di Atlanta,” katanya. “Sekali lagi negara kita menghadapi trauma pembunuhan besar-besaran yang diilhami oleh kebencian.

“Kita semua harus bersuara dan menghentikan kekerasan berdasarkan kebencian. Iklim permusuhan semasa terhadap orang Asia Amerika adalah bodoh dan dahsyat.

“Kita mesti menghargai semua kehidupan manusia dan mengecam sesiapa sahaja yang menunjukkan kebencian antara kaum / etnik dalam bentuk apa pun. Kita harus lebih baik dari ini .. “Ucapan tidak peduli yang menghubungkan orang Asia Amerika dengan Covid-19 menyebabkan perkauman meluas, yang berubah menjadi keganasan dan bahkan pembunuhan di masyarakat kita. Kita semua harus melakukan peranan kita untuk menghentikan perkara ini berulang. “

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kurangnya pembangunan di Sabah kerana politik yang berlebihan

Read Next

Tragedi di Atlanta – siapakah suspek Robert Long?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.