The Malaysia Post

Kurangnya pembangunan di Sabah kerana politik yang berlebihan

Seorang pemimpin Sabah hari ini menyalahkan politik yang berlebihan kerana kurangnya pembangunan di Sabah dan meminta pemimpin dan rakyat negeri untuk memberi tumpuan untuk membangun negeri ini demi kesejahteraan rakyat.

Datuk Seri Bung Moktar Radin, seorang timbalan ketua menteri, berkata 14 pilihan raya telah diadakan di peringkat persekutuan dan 11 di Sarawak tetapi 16 di Sabah dan menambah bahawa banyak masa telah disia-siakan pada pilihan raya dengan perbelanjaan pembangunan.

Apa yang paling Sabah perlukan sekarang ialah kestabilan politik yang akan membolehkan semua program pembangunan kerajaan berjalan lancar dan, dengan itu, rakyat harus menyokong kerajaan negeri yang dibentuk oleh Gabungan Rakyat Sabah (GRS), katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, kerajaan negeri GRS, yang baru beberapa bulan menjalankan pentadbirannya, telah melaksanakan pelbagai usaha dan inisiatif untuk membantu rakyat dan membangunkan negeri ini.

Bung Moktar, yang juga Menteri Kerja Raya Sabah, berkata kerajaan negeri telah memperkenalkan Pelan Pembangunan Maju Jaya Sabah 2021-2025, kerangka hala tuju dan strategi untuk terus memacu ekonomi negeri dan status sosio-ekonomi rakyat.

Baca Lagi | Anwar, PKR goyah

Rancangan ini menggariskan tiga elemen utama, iaitu pertanian, industri dan pelancongan sebagai fokus pertumbuhan ekonomi, modal insan dan kesejahteraan rakyat serta rangkaian infrastruktur dan kelestarian alam sekitar.

“Kami menghadapi situasi realiti dan ekonomi yang sangat mencabar (ketika kami mengambil alih pemerintahan negara). Dengan demikian, pemerintah segera bertindak untuk mengatasi perlambatan pertumbuhan di sektor-sektor dan sub-sektor tertentu, dan mengidentifikasi sumber-sumber baru untuk memperkuat dan meningkatkan pendapatan negara.

“Pada masa yang sama, kedudukan sosio-ekonomi rakyat harus diletakkan pada proyeksi keutamaan melalui usaha yang bertujuan untuk meningkatkan status ekonomi rakyat,” katanya.

Bung Moktar berkata, kerajaan pusat telah meluluskan RM600 juta untuk pembinaan jalan raya yang menghubungkan Serudong di Kalabakan, Tawau, ke Simanggaris di Kalimantan, Indonesia, yang diharapkan dapat membawa perubahan besar dan mendorong sektor ekonomi negeri.

Dia meminta para pemimpin dan rakyat untuk mengekalkan momentum kerjasama untuk memastikan bahawa semua rancangan pemerintah dapat dilaksanakan sepenuhnya untuk kebaikan negara dan rakyat. GRS terdiri daripada Perikatan Nasional (terdiri daripada Bersatu, Parti Solidariti Tanah Airku atau STAR, Parti Progresif Sabah atau SAPP dan PAS) dan Barisan Nasional (terdiri daripada Umno, Parti Bersatu Rakyat Sabah atau PBRS, MCA dan MIC) serta Parti Bersatu Sabah (PBS).

Read Previous

Anwar, PKR goyah

Read Next

LeBron NBA sedih, Lin patah hati kerana penembakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.