The Malaysia Post

5 Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia Pada Bulan Disember 2022 Untuk Perjalanan Yang Menyegarkan

Keindahan luar biasa negara ini yang menyelubungi hutan hujan menghijau yang subur, pantai berpasir yang mempesonakan, bandar moden dan seni bina yang menarik bersama-sama akan membuatkan anda kembali ke sini dengan lebih kerap. Satu lagi sebab yang baik untuk melawat Malaysia ialah masakan negara yang lazat dan sangat lazat.

Malaysia Sebagai Salah Satu Tempat Terindah di Asia untuk Bercuti

Malaysia tidak dinafikan antara tempat paling indah di Asia untuk dipilih untuk bercuti. Keindahan luar biasa negara ini yang menyelubungi hutan hujan menghijau yang subur, pantai berpasir yang mempesonakan, bandar moden dan seni bina yang menarik bersama-sama akan membuatkan anda kembali ke sini dengan lebih kerap.

Satu lagi sebab yang baik untuk melawat Malaysia ialah masakan negara yang lazat dan sangat lazat. Jadi, jika anda bercadang untuk melawat Malaysia pada bulan Disember ini, anda pastinya berada dalam keadaan selamat! Lihat semua tempat untuk dilawati di Malaysia pada bulan Disember dan cipta kenangan yang akan kekal selama-lamanya.

Cuaca Di Malaysia Pada Bulan Disember

Malaysia merupakan destinasi percutian kegemaran yang mempunyai cuaca lembap dan panas kerana jaraknya yang dekat dengan Khatulistiwa. Terletak di tengah-tengah Asia Tenggara, Malaysia mengalami variasi serantau yang ketara sepanjang tahun.

Walaupun ia adalah negara yang cerah dengan iklim sederhana, ia masih boleh turun tanpa diduga pada bila-bila masa, di mana-mana atau pada mana-mana hari dalam setahun. Mereka biasanya kurang tetapi datang dalam letusan yang kuat pada waktu petang. Walau bagaimanapun, hujan boleh menjadi lebih teruk pada masa-masa tertentu di kawasan tertentu di Malaysia.

Jika anda menuju ke cuti Malaysia pada bulan Disember, anda boleh menjangkakan hujan sedikit. Cuaca di Malaysia pada bulan Disember akan menjadi seperti fros mencuit hidung dan memanggang buah berangan di atas api terbuka atau memakai t-shirt dan masih membawa payung untuk melindungi diri daripada hujan.

5 Tempat Terbaik Untuk Dilawati Di Malaysia Pada Bulan Disember

Tertanya-tanya ke mana hendak pergi di Malaysia pada bulan Disember? Jangan risau, baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang tapak terbaik untuk diterokai di negara yang indah ini pada bulan Disember bersama rakan dan keluarga anda.

1. Kuala Lumpur
2. Penang
3. Langkawi
4. Malacca
5. Cameron Highlands

1. Kuala Lumpur

Kuala Lumpur sememangnya antara tempat terbaik untuk dilawati di Malaysia pada bulan Disember. Menampilkan mercu tanda bandar yang paling ikonik, buatan manusia dan semula jadi, ibu kota Malaysia ini menawarkan yang terbaik daripada segala-galanya. Sertakan Kuala Lumpur dalam jadual perjalanan anda untuk melawat tarikan yang disebutkan di bawah.

Terdapat banyak tarikan untuk dilihat di sini yang menjadikan Kuala Lumpur sebagai salah satu tempat terbaik untuk dikunjungi di Malaysia pada bulan Disember. Sebahagian daripadanya termasuk Menara Petronas dan Menara KL, Batu Caves, Chinatown, Taman Tema Sunway Lagoon, Bangunan Sultan Abdul Samad, dan Jalan Alor.

2. Penang

Pulau Pinang adalah sebuah pulau yang indah dan salah satu tempat yang indah untuk dikunjungi di Malaysia pada bulan Disember. Bekas pelabuhan British ini kini menjadi bandar dan ibu kota makanan Malaysia yang berkembang pesat dengan pelbagai tapak yang boleh anda terokai. Bukit Flagstaff atau Bukit Pulau Pinang memberi rehat dari panas terik di bawah.

Bukit ini memberikan pemandangan pulau yang menakjubkan tidak boleh dilepaskan. Kuil Hindu, masjid, gereja, dan pertunjukan ular adalah tarikan utama tempat itu. Selain itu, Kuil Kek Lok Si, Escape Adventureland, Muzium Interaktif, Taman Tema Zon Pengembaraan, Muzium Perang Pulau Pinang dan banyak lagi tempat memberikan pelancong percutian yang terbaik.

3. Langkawi

Taman yang luas, struktur ikonik dan landskap semula jadi adalah beberapa permata tersembunyi di daerah yang mempesonakan ini. Menampilkan kepulauan kira-kira 99 pulau, bandar Langkawi adalah destinasi paling terkenal di Malaysia. Destinasi pencinta pantai ini dengan pantai yang bersih, tarikan bersejarah, peluang menyelam yang sangat baik, tambang yang hebat, membeli-belah yang murah, dan kehidupan malam yang mengujakan sudah pasti salah satu tempat terbaik untuk dilawati di Malaysia pada bulan Disember.

Tanjung Rhu, Teluk Datai dan Pantai Cenang di Langkawi dinilai sebagai pantai terbaik di dunia. Anda juga boleh menaiki Kereta Kabel Langkawi selama 15 minit untuk sampai ke puncak gunung Mat Cincang dan mengagumi pemandangan menarik pulau-pulau kecil, air terjun dan hutan hujan Langkawi. Tempat-tempat lain yang boleh anda lawati semasa melancong ke Langkawi ialah Sky Bridge yang memberikan pemandangan panorama alam semula jadi, Dataran Lang (Eagle Square), Underwater World, Gunung Raya, Taman Laut Pulau Payar dan banyak lagi.

4. Malacca

Melaka (atau Melaka) adalah satu lagi bahagian menarik di Malaysia yang menunjukkan sejarahnya yang pelbagai dan merupakan salah satu tempat popular untuk dilawati di Malaysia pada bulan Disember. Pada zaman dahulu, Melaka telah dijajah oleh Belanda, Inggeris dan Portugis. Dan, pengaruhnya masih boleh diperhatikan dalam makanan, seni bina dan bahasa tempat ini. Tidak banyak yang berubah di sini, anda masih boleh menemui kubu yang runtuh dan bangunan tradisional dengan fasad merah sejak zaman penjajah.

Kuil Cina Cheng Hoon Teng, Istana Kesultanan, Stadthuys dan Menara Putar Taming Sari adalah tarikan utama bandar ini. Penggemar membeli-belah boleh membeli cenderamata, kraftangan tempatan dan barangan antik di Pasar Malam Jonker Walk yang meriah.

5. Cameron Highlands

Satu lagi tempat menarik untuk dilawati di Malaysia pada bulan Disember ialah Cameron Highlands. Ia menyediakan tempat percutian yang sempurna kepada para pelancong untuk melarikan diri dari iklim yang cerah dan kesibukan bandar.

Dikelilingi oleh kehijauan yang subur, stesen bukit di Malaysia ini adalah yang terbesar dan penuh dengan ketenangan. Penggemar pengembaraan boleh menikmati aktiviti meredah hutan dan mendaki Gunung Brinchang. Anda boleh bersiar-siar di sini dan melawati Taman Mawar Puan Robertson, Ladang Strawberi Raaju’s Hill dan Ladang Lebah Madu Ee Feng Gu.

Baca Lagi | Syed Saddiq dari Muda berkata untuk membuktikan bekas mentor Dr Mahathir salah

Baca Lagi | Bagaimana atlet Malaysia boleh beraksi di Sukan Olimpik

Read Previous

Bagaimana atlet Malaysia boleh beraksi di Sukan Olimpik

Read Next

7 Sebab Psikologi Anda Terlalu Memikirkan Segala-galanya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.