The Malaysia Post

7 Sebab Psikologi Anda Terlalu Memikirkan Segala-galanya

Sebab Psikologi Anda Terlalu Memikirkan Segala-galanya 2021.

Terlalu Berfikir sebagai Punca Universal Kebimbangan, Kekecewaan dan Tekanan

Sukar untuk memikirkan punca kebimbangan, kekecewaan dan tekanan yang lebih universal daripada terlalu memikirkan.

Sama ada kebimbangan tentang masa depan, renungan tentang masa lalu, atau kritikan berlebihan orang lain, keupayaan kita untuk berfikir secara kritis adalah pedang bermata dua yang kita semua patut berhati-hati.

Tetapi sebelum anda mula cuba berhenti terlalu banyak berfikir, adalah berguna untuk memahami mengapa anda cenderung untuk terlalu berfikir pada mulanya.

Selama bertahun-tahun bekerja sebagai ahli psikologi, saya melihat tujuh sebab berikut muncul berulang kali dalam kalangan orang yang bergelut dengan terlalu berfikir.

1. Pembelajaran zaman kanak-kanak

Kebanyakan orang yang mempunyai tabiat terlalu banyak berfikir mengembangkan tabiat itu pada awal kehidupan, selalunya semasa kanak-kanak. Dan mereka biasanya membangunkannya kerana, pada masa itu, ia adalah satu-satunya cara mereka perlu menangani pengalaman yang menakutkan dan sukar.

Sebagai contoh, sebagai seorang anak kepada ibu bapa yang peminum alkohol, tabiat bimbang secara taksub tentang apa yang akan berlaku jika ayah pulang dalam keadaan mabuk mungkin mempunyai fungsi yang sangat berguna untuk memastikan anda selamat atau terhindar dari bahaya.

Tetapi inilah perkaranya…

Punca awal terlalu berfikir selalunya sangat berbeza daripada punca mengekalkan.

Walaupun penting untuk memahami asal-usul tabiat keterlaluan anda pada masa lalu, jika anda ingin berhenti terlalu banyak berfikir, anda perlu memahami apa yang mengekalkan tabiat terlalu berfikir anda pada masa kini…

2. Ilusi kawalan

Lebih daripada emosi yang menyakitkan yang lain, manusia nampaknya mempunyai masa yang sangat sukar dengan ketidakberdayaan. Kami benci rasa tidak berdaya!

Ini benar terutamanya apabila ia berkaitan dengan orang yang paling rapat dengan kita — suami isteri, anak, ibu bapa, bos, dll. Apabila seseorang yang kita sayang atau sayangi menderita, jelas sekali kita ingin membantu.

Malangnya, keupayaan kita untuk membantu orang lain selalunya jauh lebih terhad daripada yang kita ingin percayai. Tetapi daripada menghadapi ketidakberdayaan mereka, ramai orang hidup dalam penafian mengenainya.

Walaupun mereka sebenarnya tidak boleh berbuat apa-apa untuk membantu, mereka banyak berfikir dan risau dan banyak merenung. Kerana, walaupun ia tidak selalu membantu, berfikir hampir selalu terasa membantu.

Kita terlalu memikirkan sesuatu kerana ia memberi kita ilusi kawalan dan mengelakkan ketidakberdayaan kita.

Malangnya, kos jangka panjang jarang berbaloi. Kebimbangan kronik yang datang dari sentiasa bimbang; rasa rendah diri yang datang dari sentiasa merenung; tekanan dan bebanan yang datang dari tidak pernah merasa seperti kita boleh menutup fikiran kita.

Semua ini biasanya boleh dikesan kembali kepada sikap tidak bertoleransi kita terhadap ketidakberdayaan. Maksudnya…

Jika anda ingin berhenti berfikir secara berlebihan, anda perlu lebih selesa dengan kekurangan kawalan anda.

3. Ilusi kepastian

Kerabat dekat ilusi kawalan, ilusi kepastian adalah berdasarkan fakta bahawa satu lagi perkara yang kita manusia tidak tahan ialah ketidakpastian.

Sebagai peraturan, kami suka berasa yakin tentang bagaimana keadaan akan berlaku — terutamanya dalam situasi di mana terdapat banyak perkara dalam talian. Malah, kita sering sangat bimbang untuk mengelakkan rasa tidak pasti sehingga kita terpaksa menafikan, perkara yang berpura-pura lebih boleh diramalkan daripada yang sebenarnya.

Satu bentuk penafian tentang ketidakpastian ialah terlalu memikirkan…

Mengekalkan diri kita terperangkap dalam mod penyelesaian masalah membuatkan kita berasa seperti ada penyelesaian kepada masalah itu jika kita berfikir cukup lama dan keras mengenainya.

Selalunya sifat realiti sangat tidak pasti. Caranya adalah untuk menyedari bahawa menghadapi ketidakpastian sebenarnya adalah cara terbaik untuk menavigasinya dalam jangka panjang.

Hanya apabila anda mempunyai keberanian untuk hidup dengan ketidakpastian, anda boleh meminimumkan kesan negatifnya terhadap kehidupan anda.

4. Perfeksionisme

Inilah perkara yang kebanyakan orang tidak faham tentang perfeksionisme…

Perfeksionisme bukan tentang menjadi sempurna. Ia mengenai perasaan yang sempurna.

Orang yang bergelut dengan perfeksionisme mengalami kesukaran untuk beralih daripada perkara kerana mereka tidak berasa sempurna tentang perkara itu:

Siaran blog yang akan anda terbitkan.
Laporan yang akan anda serahkan.
Sekeping piano yang anda harap anda boleh mainkan secara langsung untuk orang lain.
Tiada siapa yang benar-benar percaya bahawa mereka perlu sempurna — yang jelas mustahil. Tetapi toleransi mereka untuk berasa kurang sempurna tentang beberapa perkara adalah sangat, sangat rendah. Dan hasilnya…

Perfeksionis akhirnya terlalu berfikir sebagai cara untuk mengalih perhatian daripada merasa kurang sempurna tentang kerja mereka.

Jika anda meyakinkan diri anda bahawa banyak lagi yang perlu anda lakukan, itu bermakna banyak lagi yang perlu anda fikirkan. Dan ini bermakna kurang masa untuk merasa tidak mencukupi dan tidak sempurna.

Jika anda bergelut dengan perfeksionisme, ada kemungkinan besar masalah anda yang terlalu berfikir adalah masalah toleransi emosi.

Berlatih bertolak ansur dengan perasaan tidak mencukupi supaya anda boleh meneruskan kehidupan walau apa pun yang anda rasa.

5. Keuntungan sekunder

Sesetengah orang terjebak dalam tabiat terlalu berfikir kerana ia mempunyai faedah sekunder atau tidak jelas.

Sebagai contoh:

Sesetengah orang mengekalkan tabiat mereka terlalu berfikir kerana ia membawa kepada simpati dan kasihan daripada orang lain dalam hidup mereka, yang dirasakan baik.
Terlalu banyak berfikir juga boleh menjadi alasan untuk menangguhkan atau mengelak membuat keputusan: jika anda memberitahu diri anda anda tidak boleh membuat keputusan kerana mungkin anda tidak cukup memikirkannya, maka anda tidak boleh dipersalahkan kerana membuat keputusan yang buruk.
Jika anda terus berfikir secara berlebihan, ini mungkin kerana anda mendapat sesuatu daripadanya.

Oleh itu, satu pendekatan untuk menamatkan kitaran terlalu banyak berfikir adalah untuk mengetahui apakah faedah yang tidak jelas daripada terlalu banyak berfikir anda dan kemudian menjana kurang strategi yang menghasilkan tekanan untuk mendapatkan perkara yang sama.

Sebagai contoh, jika anda cenderung untuk terlalu berfikir kerana ia mendapat perhatian dan simpati daripada pasangan anda, mungkin anda boleh berusaha untuk menjadi lebih terdedah dari segi emosi dan tegas tentang hubungan anda?

Tabiat kekal ada sebab. Mengubahnya bermula apabila anda memahami sebab itu sebenarnya.

6. Overgeneralisasi

Overgeneralization bermakna bahawa kerana banyak pemikiran membantu dalam satu bidang kehidupan anda (contohnya sekolah atau kerja), anda menganggap bahawa ia juga akan berfungsi dalam bidang kehidupan lain (konflik dengan pasangan atau kesedihan anda, contohnya).

Berfikir adalah alat. Tetapi ramai orang sangat pandai berfikir, dan sangat dihargai untuknya dalam aspek kehidupan tertentu, sehinggakan mereka sukar meletakkan alat itu dalam bidang kehidupan lain yang kurang membantu.

Ia seperti pepatah lama berkata, “Untuk tukul, semuanya kelihatan seperti paku.”

Nah, kepada pemikir pakar, semuanya mula kelihatan seperti masalah yang perlu diselesaikan dengan banyak pemikiran.

Jika anda mendapati diri anda terlalu berfikir, anda patut membuat senarai pelbagai bidang kehidupan anda dan bertanya secara jujur sama ada lebih banyak pemikiran analitikal adalah pendekatan yang paling berkesan.

7. Takut konflik

Kebanyakan daripada kita tidak begitu menikmati konflik. Oleh itu, boleh difahami, kita cenderung untuk mengelakkannya apabila boleh.

Malangnya, ini bermakna kami tidak banyak berlatih dalam mengendalikan konflik dengan baik. Dan ini menjadikan kita kurang yakin dengan keupayaan kita untuk menangani konflik dengan baik pada masa hadapan.

Yang membawa kita untuk mengelakkan konflik lebih lagi….

Lihat ke mana kitaran ini pergi?

Seperti mana-mana fobia, masalah dengan sentiasa mengelakkan konflik ialah anda menganggap konflik sentiasa berbahaya.

Hanya kerana sesetengah labah-labah beracun tidak bermakna semua labah-labah menjadi punca kebimbangan. Tetapi semakin anda memperlakukan labah-labah seperti itu, semakin mereka mula berasa seperti itu.

Begitu juga dengan konflik — semakin kita mengelaknya secara tidak rasional, semakin kita takut akannya.

Dan jika semua konflik terasa berbahaya, anda akan menghabiskan banyak masa dan tenaga mental setiap hari cuba memikirkan cara untuk mengelakkan konflik yang sangat kecil. Dan sebaik sahaja anda mengelakkannya, anda juga perlu melakukan banyak gimnastik mental untuk membuat alasan untuknya.

Ketakutan yang berlebihan terhadap konflik membawa kepada banyak pemikiran yang tidak perlu.

Beberapa konflik yang anda benar-benar mahu elakkan. Tetapi kebanyakannya sebenarnya boleh dikendalikan dengan baik dan dengan tekanan minimum jika anda memberi diri anda peluang untuk berlatih.

Baca Lagi | Bagaimana atlet Malaysia boleh beraksi di Sukan Olimpik

Baca Lagi | 5 Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia Pada Bulan Disember 2022 Untuk Perjalanan Yang Menyegarkan

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

5 Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia Pada Bulan Disember 2022 Untuk Perjalanan Yang Menyegarkan

Read Next

Satu lagi reboot sukan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.