The Malaysia Post

Satu lagi reboot sukan Malaysia

Sukan Malaysia Tidak Pernah Dapat Meningkatkan

Seorang pegawai tinggi asing pernah memberitahu saya bahawa sukan Malaysia tidak boleh bertambah baik kerana kita membuang terlalu banyak wang dan masa untuk formaliti (seperti pelan tindakan dan perkara rasmi lain), tetapi mengabaikan aspek teknikal dan pembangunan teras di peringkat akar umbi sama sekali.

Sambutan Hari Sukan Negara

Pada hujung minggu, bersempena sambutan Hari Sukan Negara, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob secara rasmi melancarkan rangka tindakan terbaharu, Wawasan Sukan Negara 2030 (VSN2030).

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz

Ini berlaku hanya sehari selepas Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz mengumumkan pada pembentangan Bajet 2023 peruntukan kira-kira RM400 juta untuk sukan dan promosi gaya hidup aktif untuk orang ramai.

Menurut Ismail Sabri, VSN2030 Kebangsaan adalah bertujuan untuk mempromosikan budaya sukan di Malaysia melalui inisiatif yang komprehensif, bersepadu dan kolektif.

Saya rasa ini kedengaran sangat biasa, kerana pada tahun 2009, Menteri Sukan ketika itu Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek telah melancarkan Dasar Sukan Negara dengan kenyataan yang berbunyi: Dasar Sukan Negara ialah dasar pembangunan sukan yang menjurus kepada pewujudan budaya sukan dan pengukuhan integrasi nasional melalui penyertaan menyeluruh masyarakat dan mencapai kecemerlangan di peringkat antarabangsa.

Baca Lagi | 5 Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia Pada Bulan Disember 2022 Untuk Perjalanan Yang Menyegarkan

Baca Lagi | 7 Sebab Psikologi Anda Terlalu Memikirkan Segala-galanya

Menteri Sukan Khairy Jamaluddin melancarkan Program Podium Negara

Pada 2015 ketika itu Menteri Sukan Khairy Jamaluddin melancarkan Program Podium Kebangsaan untuk memberi tumpuan kepada atlet yang mempunyai peluang yang lebih baik untuk memenangi emas di Sukan Olimpik Tokyo 2020, tetapi program ini kemudiannya ditukar kepada Program Podium empat peringkat oleh Syed Saddiq Syed Abdul Rahman di 2019, dan sekali lagi tahun lepas oleh Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Pada awal tahun ini, ramai yang menangis apabila Menteri Sukan sekarang Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu mengumumkan pemansuhan lebih 140 atlet daripada Program Podium.

Apakah kayu ukur itu? Di manakah semak dan imbangan? Lebih satu bilion dibelanjakan untuk pembangunan sukan dalam tempoh lima tahun yang lalu dan di sini kita masih bercakap tentang memenangi satu pingat emas di Sukan Olimpik.

Saya bukan pakar kewangan, bukan juga ahli ekonomi, tetapi sebagai wartawan sukan yang rendah hati sejak 10 tahun lalu, saya tidak boleh tidak membandingkan dengan beberapa negara Asia yang lain.

Pada tahun 1992, Jepun mengumumkan rancangan 100 tahun untuk skuad bola sepak kebangsaan mereka, ya, 100 tahun untuk memenangi Piala Dunia.

Walaupun mereka masih jauh untuk mencapai matlamat itu, pasukan bola sepak mereka, yang bermula di No 66 pada 1992, kini berada di ranking ke-24 dunia. Selain itu, mereka boleh dikatakan mempunyai liga terbaik di benua itu.

Tuding Jari dan Berdalih tentang Siapa Mendahului

Walaupun kami terus menuding jari dan berdalih tentang siapa yang memegang jawatan tertinggi dalam jawatan, mesyuarat demi mesyuarat, pelan tindakan demi pelan tindakan, yang lain bertambah baik dengan pesat untuk berdiri teguh dan tidak bergantung pada dasar yang berubah-ubah.

Saya ingin dibuktikan salah, bukan untuk membelai ego saya, tetapi kerana cinta saya kepada negara dan sukan secara amnya.

Mungkin juga ada baiknya jika kita boleh meningkatkan kedudukan kita pada Indeks Persepsi Rasuah (CPI) tahunan selain daripada ranking dunia Fifa Malaysia.

Dengan begitu banyak politik yang berlaku pada masa ini, masih belum dapat dilihat bagaimana bajet terkini untuk sukan atau pelan tindakan baharu akan menampung sebarang masalah.

Read Previous

7 Sebab Psikologi Anda Terlalu Memikirkan Segala-galanya

Read Next

Memohon kemaafan atas ‘Sheraton Move’, Rafizi janji pengundi Bandar Tun Razak ‘calon terbaik’ PKR untuk PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.