The Malaysia Post

Memohon kemaafan atas ‘Sheraton Move’, Rafizi janji pengundi Bandar Tun Razak ‘calon terbaik’ PKR untuk PRU15

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli menyampaikan ucapan semasa jelajah ‘Ayuh Malaysia’ di Bandar Tun Razak di Kuala Lumpur 18 Oktober 2022.

Calon Terbaik PKR di Kerusi Parlimen Bandar Tun Razak bagi PRU15

Rafizi Ramli berkata PKR akan meletakkan “calon terbaik” di kerusi Parlimen Bandar Tun Razak untuk pilihan raya umum ke-15 selepas pilihan sebelum ini yang memenangi Pilihan Raya 2018, Datuk Kamaruddin Jaafar, mengikuti aliran ahli parlimen yang keluar Pakatan Harapan pada 2020 berikutan ‘ Sheraton Move’.

Timbalan presiden PKR itu berkata beliau merasakan adalah salah dan angkuh untuk tidak mengakui parti itu membuat pilihan yang salah pada masa lalu memandangkan pengundi adalah antara penyokong tegarnya yang telah mengundi dalam parti itu sejak 2008.

“Kali ini, calon Keadilan dan Pakatan Harapan di Bandar Tun Razak, Insya Allah akan menjadi calon terbaik yang kita ada sebagai isyarat kita memohon kemaafan daripada pengundi Bandar Tun Razak,” katanya kepada ratusan hadirin yang hadir ke Ayuh Malaysia. ceramah di Taman Tasik Permaisuri di sini malam tadi.

Datuk Seri Anwar Ibrahim akan Mengumumkan Calon

Rafizi berkata Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengumumkan calon minggu depan sebelum Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan tarikh penamaan rasmi.

“Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri akan umumkan calon pada 24 atau 25, Insya Allah,” katanya kepada hadirin yang bersorak, kebanyakannya rakyat tempatan.

Sheraton Move

Rafizi berkata sejak ‘Langkah Sheraton’, PKR telah mengetatkan proses tapisannya dan yakin parti itu kini boleh meletakkan pemimpin bersih yang bijak dan mampu menyuarakan masalah pengundi mereka.

Bekas ahli parlimen Pandan itu berkata bahawa salah satu kriteria yang dicari PKR dalam calon pilihan rayanya ialah keupayaan untuk menunjukkan kasih sayang kepada mereka yang tidak bernasib baik, seseorang yang tidak akan meninggalkan mereka dalam kebiasaan selepas memenangi kerusi.

Beliau menambah bahawa walaupun beliau yakin dengan kesetiaan kepada nilai parti kali ini, Rafizi menggesa pengundi untuk “terus mengetuk pintu pejabat ahli parlimen” jika calon pilihan PKR memenangi PRU15 untuk memastikan wakil rakyat mereka sentiasa berhati-hati.

“Saya menegur beberapa Ahli Parlimen kerana menghabiskan terlalu banyak masa di Twitter. Masalah rakyat bukan di Twitter tetapi di lapangan.

“Saya tidak takut mereka keluar parti, saya takut ada ahli parlimen menjadi malas, tidak mempunyai idea kreatif untuk menyelesaikan masalah atau menjadi terlalu mesra dengan orang kaya dan berkuasa serta pemaju,” katanya.

Pada pilihan raya 2018, Kamaruddin menewaskan kedua-dua calon Umno dan PAS untuk memenangi kerusi Bandar Tun Razak dengan majoriti 19,930 undi.

Kamaruddin adalah kawan rapat Anwar lama sebelum PKR ditubuhkan, dan bermula sebagai Ketua Pemuda Umno Kelantan dan Ketua Umno Bahagian Tumpat pada 1990-an.

Akta Keselamatan Dalam Negeri

Beliau adalah antara mereka yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri berikutan pemecatan Anwar daripada kerajaan pada 1998, dan juga kemudiannya dipecat daripada Umno.

Beliau kemudian menyertai PAS pada 1999 di mana beliau memenangi parlimen Tumpat selama empat penggal sebelum menyertai PKR selepas parti Islam itu mengalami pemberontakan dalaman pada 2015, mengakibatkan beberapa pemimpin berpisah untuk membentuk Parti Amanah Negara.

Kamaruddin kini bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Baca Lagi | 7 Sebab Psikologi Anda Terlalu Memikirkan Segala-galanya

Baca Lagi | Satu lagi reboot sukan Malaysia

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Satu lagi reboot sukan Malaysia

Read Next

Tutor matematik di Singapura dipenjara empat hari kerana menyerang kanak-kanak berusia lapan tahun selepas hilang sabar terhadap jawapan salah gadis itu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.