The Malaysia Post

Tutor matematik di Singapura dipenjara empat hari kerana menyerang kanak-kanak berusia lapan tahun selepas hilang sabar terhadap jawapan salah gadis itu

Seorang tutor persendirian di Singapura dijatuhi hukuman penjara empat hari kerana mencederakan seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun.

Tutor Matematik Hilang Tenang dan Menumbuk Seorang Gadis

Kecewa dengan ketidakupayaan pelajarnya yang berusia lapan tahun menjawab soalannya dengan betul, seorang tutor matematik hilang sabar dan menumbuk gadis itu selepas memarahinya.

Hari ini, Teo Thian Hoe, 56, dijatuhi hukuman penjara empat hari oleh mahkamah daerah, yang akan mula menjalani hukuman pada 7 November.

Teo telah Mengaku Bersalah

Teo telah mengaku bersalah pada 17 Oktober atas satu pertuduhan menyebabkan kecederaan secara sukarela, dengan pertuduhan kedua yang serupa diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Pelajar Darjah 2 itu tidak boleh dinamakan kerana perintah gag untuk melindungi identitinya.

Timbalan Pendakwa Raya

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Ernest Goh memberitahu mahkamah bahawa Teo telah diupah oleh bapa gadis itu pada Januari tahun ini untuk mengajar secara persendirian anak perempuannya dalam matematik selepas dia menemui nama Teo di laman web.

Menurut dokumen mahkamah, Teo telah menyerang gadis itu sekurang-kurangnya dua kali.

DPP Goh berkata, salah satu kejadian berlaku pada pagi 18 Mac.

Ketika itu, Teo bersendirian dengan pelajarnya di dalam bilik belajar dengan pintu tertutup apabila dia hilang sabar selepas gadis itu memberikan jawapan yang salah kepada soalan matematiknya.

Sambil memarahi gadis itu, Teo menjentik lengan kirinya menggunakan jari dan menumbuk lengan kirinya dua kali.

Teo juga telah memegang kepalanya dan menolaknya ke bawah.

Semua tindakan ini telah menyebabkan gadis itu menangis kesakitan, kata DPP Goh, yang menambah bahawa beberapa kelakuan ini telah dirakam oleh kamera pengawasan rumah itu.

Petang itu, gadis itu memaklumkan bapanya bahawa Teo akan tiba-tiba menumbuknya setiap kali dia gagal melakukan kerjanya dengan betul, kata pendakwa raya.

“Dia seterusnya mengadu lengannya sakit. Walaupun bapa mangsa menyangka dia hanya dramatik, dia memutuskan untuk memerhati pelajaran seterusnya bersama tertuduh melalui kamera CCTV,” katanya.

Pada petang 22 Mac, Teo mengulangi kaedah hukuman yang sama apabila gadis itu sekali lagi gagal menjawab soalannya dengan betul.

Bapa gadis itu, yang berada di rumah ketika itu, mendengar Teo meninggikan suara pada anak perempuannya.

Dia akhirnya berhadapan dengan lelaki yang lebih tua itu selepas dia menyaksikan apa yang Teo telah lakukan terhadap anak perempuannya melalui rakaman pengawasan.

Sebagai tindak balas, Teo memberitahu lelaki itu bahawa dia tidak lagi boleh mengajar anak perempuannya, dan seterusnya disuruh meninggalkan rumah.

Bapanya membuat laporan polis terhadap Teo lewat hari itu.

DPP Goh, yang memohon hukuman penjara pendek terhadap Teo dan menyerahkan tempohnya kepada mahkamah, berkata terdapat beberapa faktor yang memburukkan dalam kes ini yang dilakukan dalam kesucian rumah mangsa sendiri.

Antaranya ialah hakikat bahawa mangsa “sangat terdedah”, baru berusia lapan tahun, dan penceroboh itu jauh “lebih besar dan lebih kuat” daripadanya.

Serangan itu juga “tidak diprovokasi sepenuhnya” dan Teo telah meletakkan dirinya di dalam bilik sedemikian rupa sehingga gadis itu tidak dapat mengelak darinya.

Teo, yang tidak diwakili peguam, memberitahu mahkamah bahawa dia menyesali tindakannya dan bahawa dia tidak lagi mahu mengajar kerana ia “tidak berbaloi” dan dia hanya mahu “bergerak dengan (nya) separuh bersara”.

Dia juga berkata bahawa dia telah hilang ketenangan kerana gadis itu adalah seorang yang “lambat belajar” dan tidak responsif mahupun berminat.

“Tambahan pula ibunya seorang guru Bahasa Inggeris. Dalam hati, saya terfikir bagaimana seorang ibu boleh membiarkan anak perempuannya berada dalam keadaan begini. Standard dia mungkin standard tadika dan saya mahu membantunya.”

Pada satu ketika, Teo telah meminta Hakim Daerah Christopher Goh sama ada mungkin untuk dia tidak menerima hukuman penjara, yang mana hakim berkata dia telah pun menjatuhkannya, walaupun Teo boleh merayu terhadapnya jika dia tidak berpuas hati.

Untuk ini, Teo enggan dan berkata dia hanya mahu “move on”.

Sesiapa yang didapati bersalah menyebabkan kecederaan secara sukarela boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun, atau denda sehingga S$5,000 (RM16,788), atau kedua-duanya.

Dalam keadaan di mana kesalahan melibatkan seseorang di bawah umur 14 tahun, mahkamah boleh meningkatkan set hukuman yang sama kepada tidak lebih daripada dua kali ganda jumlah maksimum jika pesalah mengetahui umur mangsa.

Baca Lagi | Satu lagi reboot sukan Malaysia

Baca Lagi | Memohon kemaafan atas ‘Sheraton Move’, Rafizi janji pengundi Bandar Tun Razak ‘calon terbaik’ PKR untuk PRU15

Read Previous

Memohon kemaafan atas ‘Sheraton Move’, Rafizi janji pengundi Bandar Tun Razak ‘calon terbaik’ PKR untuk PRU15

Read Next

Penyokong Najib membuat laporan terhadap hakim yang mensabitkannya, mendakwa ‘menyelindungi’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.