The Malaysia Post

Penyokong Najib membuat laporan terhadap hakim yang mensabitkannya, mendakwa ‘menyelindungi’

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak disambut penyokongnya ketika tiba di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya, 23 Ogos 2022.

Datuk Seri Najib Razak hari ini Membuat Laporan Polis

Penyokong bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang dipenjarakan hari ini membuat laporan polis mendakwa berselindung dalam siasatan terhadap hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali, yang mempengerusikan dan menjatuhkan hukuman terhadap bekas Ahli Parlimen Pekan itu berhubung penyelewengan RM42 juta firma milik kerajaan SRC International Sdn Bhd.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Kumpulan itu membuat laporan di balai polis Dang Wangi kerana mendakwa kekaburan dalam siasatan, terutama selepas dokumen yang didakwa sebagai kertas siasatan (IP) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Mohd Nazlan dibocorkan secara dalam talian.

“Ini bukan mengenai Najib Razak semata-mata. Tidak ianya bukan. Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negara ini, kita mesti memastikan bahawa sistem yang melindungi kita sebagai rakyat, sistem keadilan ini, mestilah benar-benar telus, mesti benar-benar bersih, supaya keadilan dapat ditegakkan.

Siasatan AGC

“Tetapi dalam kes ini … SPRM telah melakukan siasatan dan menghantar kertas kepada Jabatan Peguam Negara (AGC), AGC menafikan, SPRM sekali lagi mengeluarkan kenyataan bahawa siasatan telah selesai, diserahkan kepada Peguam Negara, tetapi sehingga kini, persoalan mengenai kedudukan Hakim Nazlan, salah lakunya kerana tidak mengisytiharkan dirinya mempunyai konflik kepentingan, menyebabkan orang ramai mengalami defisit amanah terhadap sistem keadilan negara,” kata Muhammad Farhan Khairuddin dari Umno.

Beliau berkata apa yang berlaku dalam kes Mohd Nazlan adalah “melangkaui undang-undang”.

Beliau juga menggesa Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun “tidak mementingkan diri sendiri” dan mengutamakan negara.

Datuk Hamidah Osman

Bekas Naib Presiden Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) Datuk Hamidah Osman berkata kumpulan itu memutuskan untuk membuat laporan polis kerana tiada sebarang kenyataan daripada SPRM dan Peguam Negara jika IP yang bocor mengenai Mohd Nazlan adalah sah atau sebaliknya.

“Apa yang penting adalah salah adalah salah. Hakim juga manusia biasa. Mereka bukan orang suci, mereka bukan Tuhan. Jadi apabila anda menjadi hakim, anda tidak membuat kesilapan? Kami telah mendengar banyak kes di mana hakim menerima rasuah,” katanya.

Hamidah juga menghukum Badan Peguam Malaysia, mempersoalkan mengapa Badan Peguam seolah-olah mempertahankan Mohd Nazlan seolah-olah “hakim ini bersih, suci dan tidak melakukan apa-apa kesalahan”.

Beliau berkata kumpulan itu bukan semata-mata menuntut Najib dibebaskan, tetapi supaya kes itu disiasat dengan betul, dengan dakwaan melakukan kesalahan.

“Walaupun kita mahu memperjuangkan Datuk Seri Najib dibebaskan, ada alasan untuk itu,” katanya.

Hamidah menambah bahawa kumpulan itu menuntut Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI), tetapi menyatakan bahawa proses itu sukar.

Pada bulan-bulan menjelang perbicaraan rayuan SRC International Najib yang terakhir di Mahkamah Persekutuan, dakwaan liar diedarkan secara dalam talian terhadap Mohd Nazlan dalam cubaan berlumpur.

Mohd Nazlan, bagaimanapun, telah membuat laporan polis berhubung artikel penulis blog buruan Raja Petra Kamarudin pada 20 April yang mendakwa siasatan telah dilancarkan ke atas sejumlah RM1 juta dalam akaunnya.

Menjelang perbicaraan terakhir rayuan SRC International, Najib pada Jun memfailkan permohonan untuk membatalkan atau menolak perbicaraan semula kes SRC International dengan memohon untuk menerima bukti baharu berhubung konflik kepentingan Mohd Nazlan yang dikatakan disebabkan oleh dakwaan kegagalan untuk mendedahkan Maybanknya sebelum ini. peranan. Najib, bagaimanapun, akhirnya menggugurkan sebarang dakwaan rasuah terhadap hakim.

Mahkamah Persekutuan, bagaimanapun, sebulat suara menolak tawaran Najib untuk menerima bukti baharu terhadap Mohd Nazlan, sebagai sebahagian daripada rayuan terakhirnya terhadap sabitan kesalahannya.

Pada 21 Mei, SPRM mengumumkan bahawa ia telah menyelesaikan siasatan — yang dikatakan telah bermula pada Mac — untuk kes melibatkan Mohd Nazlan dan berkata kertas siasatan telah dibentangkan kepada AGC pada 18 Mei untuk kajian dan arahan lanjut.

Pada 23 Mei, portal berita Malaysiakini melaporkan Idrus sebagai berkata bahawa AGC masih meneliti kertas siasatan SPRM terhadap Mohd Nazlan.

Idrus, pada masa itu, dilaporkan berkata bahawa keputusan mengenai perkara itu hanya akan dibuat selepas AGC selesai “meneliti” penemuan siasatan.

Pada 21 Ogos bagaimanapun, Idrus berkata bahawa kertas siasatan Mohd Nazlan tidak bersama AGC, ketika ditanya mengenai IP kononnya yang telah bocor. Ini mencetuskan kekecohan sebahagian besar ahli Umno dan penyokong setia Najib, yang mempersoalkan perkembangan siasatan.

Pada 8 September, bagaimanapun, Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki menjelaskan bahawa IP Mohd Nazlan adalah bersama SPRM.

Azam berkata adalah menjadi kebiasaan bagi kertas siasatan untuk bergerak antara SPRM dan Jabatan Peguam Negara (AGC).

Baca Lagi | Memohon kemaafan atas ‘Sheraton Move’, Rafizi janji pengundi Bandar Tun Razak ‘calon terbaik’ PKR untuk PRU15

Baca Lagi | Tutor matematik di Singapura dipenjara empat hari kerana menyerang kanak-kanak berusia lapan tahun selepas hilang sabar terhadap jawapan salah gadis itu

Read Previous

Tutor matematik di Singapura dipenjara empat hari kerana menyerang kanak-kanak berusia lapan tahun selepas hilang sabar terhadap jawapan salah gadis itu

Read Next

Malaysia Airlines Melancarkan Penerbangan Terus Kul-Yogyakarta Dua Kali seminggu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.