The Malaysia Post

Syed Saddiq dari Muda berkata untuk membuktikan bekas mentor Dr Mahathir salah

Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tiba di ibu pejabat parti untuk pengumuman mengenai barisan PRU15 di Petaling Jaya, 29 Oktober 2022.

Abdul Rahman Terdorong untuk Menjadi Peguambela yang Lebih Baik

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata beliau terdorong untuk menjadi peguam bela yang lebih baik untuk golongan bawahan Melayu berbanding bekas mentor Tun Dr Mahathir Mohamad selepas beliau memecat Pakatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) semasa penubuhannya.

Temu bual dengan Malay Mail

Dalam temu bual dengan Malay Mail baru-baru ini, Syed Saddiq berkata beliau juga berharap untuk mencapai ini sambil menggunakan dasar dan berada dalam parti yang meraikan kepelbagaian budaya Malaysia.

“Jika ada, saya ingin membuktikan kepadanya bahawa saya akan berjaya, dan apabila saya berjaya, saya boleh melakukan kerja yang lebih baik dalam memastikan golongan berpendapatan sederhana rendah dan Melayu miskin dilindungi dengan lebih baik,” katanya merujuk kepada Dr. Mahathir, dalam temu bual di pejabatnya di SS1 di sini.

“Oleh kerana apabila kita menjadikan Malaysia lebih kaya dan lebih progresif, semua orang mendapat manfaat daripadanya, terutamanya majoriti Melayu yang dalam kategori B40 atau B60,” tambahnya, merujuk kepada peratusan pendapatan ke-40 dan ke-60 terbawah.

Bekas menteri belia dan sukan itu menjawab soalan mengenai hubungannya dengan bekas perdana menteri itu.

Syed Saddiq menjadi ketua Pemuda Dr Mahathir apabila beliau membentuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia, dan dipecat daripada parti itu selepas “Langkah Sheraton” 2020.

Apabila Dr Mahathir memulakan satu lagi parti — Parti Pejuang Tanah Air — Syed Saddiq memilih untuk tidak mengikut dan sebaliknya meneroka sendiri untuk membentuk apa yang akhirnya menjadi Muda.

Semasa temu bual, beliau berkata bahawa beliau menerima kritikan masa lalu Dr Mahathir terhadap Muda dengan “hati terbuka”, dan percanggahan pendapatnya dengan Dr Mahathir bukan bersifat peribadi tetapi semata-mata perbezaan “prinsip” dan “dasar”.

“Tun Dr Mahathir percaya kita masih memerlukan satu lagi parti berasaskan Melayu. Saya percaya bahawa hari-hari itu telah berakhir.

“Anda sudah mempunyai terlalu banyak, dan kini adalah penting bagi kita untuk menempa masa depan untuk generasi saya dan generasi anak-anak saya tidak lagi memikirkan tentang beberapa dekad yang lalu,” katanya.

Masyarakat Melayu atau Bumiputera

Untuk makluman, Dr Mahathir secara konsisten menjadi penyokong dasar tindakan afirmatif untuk masyarakat Melayu atau Bumiputera, seperti Dasar Ekonomi Baru yang dimulakan pada 1970-an.

Sejak penubuhan Muda pada 2020 dan pendaftaran rasmi tahun lepas, ia telah menjadi terkenal melalui penggunaan media sosial yang mahir, yang ditetapkan menjadi medan pertempuran maya utama untuk pilihan raya umum ke-15.

Pada Mac tahun ini, hanya beberapa bulan selepas ia diiktiraf oleh Pendaftar Pertubuhan, Muda juga memenangi kerusi pertamanya dalam pilihan raya negeri Johor sebagai sebahagian daripada perkongsian tidak rasmi dengan PH, yang sejak itu telah memohon untuk menyertainya sebagai parti rasmi. ahli.

Sebaliknya, Pejuang telah bergelut untuk membentuk pakatan baharu dan terpaksa mewujudkan gabungan tidak rasmi Gerakan Tanah Air (GTA) untuk merekrut pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti yang lebih kecil ke dalam kumpulannya.

Baca Lagi | Walaupun Perikatan diumumkan, PAS menamakan calon harapan Kelantan dan Terengganu secara berasingan

Baca Lagi | BN menggugurkan panglima perang Umno Annuar Musa, Shahidan Kassim, Tajuddin daripada barisan PRU15

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

BN menggugurkan panglima perang Umno Annuar Musa, Shahidan Kassim, Tajuddin daripada barisan PRU15

Read Next

Bagaimana atlet Malaysia boleh beraksi di Sukan Olimpik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.