The Malaysia Post

Walaupun Perikatan diumumkan, PAS menamakan calon harapan Kelantan dan Terengganu secara berasingan

Pengerusi Perikatan Nasional Tan Sri Muhyiddin Yassin menyampaikan ucapan semasa PN mengumumkan calon PRU15 di Mitec, 1 November 2022.

Calon Perikatan Nasional bagi kerusi persekutuan di Terengganu dan Kelantan

Calon Perikatan Nasional (PN) bagi kerusi persekutuan di Terengganu dan Kelantan akan dinamakan oleh PAS kelak, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin malam ini.

Calon PRU15

Selepas acara mengumumkan calon gabungan itu untuk pilihan raya umum ke-15, pengerusi PN berkata parti Islam itu akan mendedahkan calonnya mungkin “esok atau lusa”.

“Saya ingin mengumumkan di sini bahawa rundingan kerusi PN telah berakhir dengan sangat lancar, dengan saling menghormati,” katanya pada Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia di sini.

“Bagaimana anda meneka PAS dan Bersatu boleh duduk semeja. Tapi sekarang kami dah jadi kawan yang cukup rapat… macam adik beradik.”

Islamis akhirnya Komited kepada PN dan Parti Muhyiddin

Selepas tempoh ketidaktentuan di mana PAS telah bermain-main dengan Umno, Islamis akhirnya komited kepada PN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pimpinan Muhyiddin bulan lepas.

Secara keseluruhan, PN akan bertanding di 169 kerusi parlimen, dengan Bersatu paling banyak mencabar, di 74 kerusi, diikuti PAS dengan 64 kerusi, Gerakan dengan 20 kerusi, dan komponen lain yang bersekutu PN dengan 11 kerusi.

Baca Lagi | ‘Raja Playboy’ Indonesia berkahwin buat kali ke-88… dengan bekas isteri

Baca Lagi | Pilih pilihan anda: Aye-aye menyertai barisan pemakan hingus

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pilih pilihan anda: Aye-aye menyertai barisan pemakan hingus

Read Next

BN menggugurkan panglima perang Umno Annuar Musa, Shahidan Kassim, Tajuddin daripada barisan PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.