The Malaysia Post

Pilih pilihan anda: Aye-aye menyertai barisan pemakan hingus

Manusia bukan satu-satunya mamalia yang memilih hidung mereka.

Apabila Saintis Menangkap Aye-aye pada Video

Apabila saintis menangkap aye-aye dalam video menggunakan jari tengahnya yang nipis dan pelik sepanjang lapan sentimeter untuk memetik hidungnya dengan dalam, ia menunjuk ke arah misteri yang lebih besar: mengapakah sesetengah haiwan memakan hingus mereka sendiri?

Lemur Nocturnal Peculiar

Rakaman itu menghasilkan penyelidikan yang menamakan aye-aye, seekor lemur malam yang pelik dengan telinga besar yang hanya ditemui di Madagascar, sebagai primata ke-12 yang memetik hidung mereka.

Ia menyertai kumpulan terkenal yang termasuk gorila, cimpanzi, kera — dan sudah tentu manusia.

Anne-Claire Fabre

Anne-Claire Fabre, penolong profesor di Universiti Bern Switzerland dan pengarang utama kajian yang diterbitkan dalam jurnal Zoology minggu ini, memberitahu AFP bahawa para penyelidik tersandung pada penemuan itu “secara kebetulan”.

Dia berkata mereka “terkejut” dengan kelakuan seorang aye-aye wanita bernama Kali, yang sedang menjalani penggambaran di Pusat Duke Lemur di North Carolina pada 2015.

Dalam video itu, “aye-aye memasukkan keseluruhan jari tengah yang lebih panjang, kurus dan mudah bergerak ke dalam saluran hidung dan kemudian menjilat lendir hidung yang terkumpul”, kata kajian yang disemak rakan sebaya itu.

“Video ini menjadikan bilangan spesies yang diketahui memilih hidung mereka kepada dua belas,” katanya, sambil menambah bahawa mereka semua mempunyai “kemahiran manipulatif yang baik”.

Jari tengah aye-ayes bukan sahaja panjang dan nipis, tetapi juga mempunyai sambungan bola dan soket unik yang mereka gunakan untuk mengetuk kayu untuk mencari grub.

Selepas melihat video itu, “perkara pertama yang saya tertanya-tanya ialah ke mana jari ini pergi”, kata Fabre, yang juga seorang saintis bersekutu di Muzium Sejarah Alam London.

Jadi para penyelidik menggunakan imbasan CT tengkorak aye-aye untuk membina semula perjalanan jari, mendapati ia mungkin masuk ke kerongkong.

“Tiada kemungkinan lain. Jika tidak, ia akan masuk ke dalam otak dan kemudian mereka mati,” kata Fabre.

Para penyelidik membandingkan pemeriksaan jari dengan ujian Covid yang sangat mendalam.

‘Kasar’

Tetapi mengetahui dengan tepat mengapa aye-ayes — atau primata lain — memilih hidung mereka membuktikan tugas yang lebih sukar.

Para saintis mengkaji kesusasteraan sedia ada dan mendapati bahawa “kebanyakan itu adalah jenaka”, kata Fabre.

Mereka mendapati satu kajian yang mencadangkan bahawa pengambilan hidung boleh menyebarkan bakteria dengan cara yang berbahaya.

Seorang lagi berkata bahawa makan hingus boleh menghalang bakteria daripada melekat pada gigi, jadi ia mungkin baik untuk kesihatan mulut.

Jadi mengapa terdapat begitu sedikit kajian mengenai memetik hidung?

“Saya fikir ia hanya sesuatu yang orang tidak fikirkan kerana ia dianggap sebagai keji,” kata Fabre. Walau bagaimanapun, dia menambah bahawa banyak penyelidikan telah dilakukan mengenai coprophagia — haiwan makan najis mereka sendiri — yang juga boleh dianggap kasar.

Aye-aye, primata malam terbesar di dunia, sangat terancam — sebahagiannya kerana ia dilihat sebagai petanda buruk di Madagascar asalnya, katanya.

Baca Lagi | Acara Halloween yang mendebarkan di Malaysia 2022

Baca Lagi | ‘Raja Playboy’ Indonesia berkahwin buat kali ke-88… dengan bekas isteri

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

‘Raja Playboy’ Indonesia berkahwin buat kali ke-88… dengan bekas isteri

Read Next

Walaupun Perikatan diumumkan, PAS menamakan calon harapan Kelantan dan Terengganu secara berasingan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.