The Malaysia Post

BN menggugurkan panglima perang Umno Annuar Musa, Shahidan Kassim, Tajuddin daripada barisan PRU15

Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada majlis pengumuman calon Barisan Nasional menjelang pilihan raya umum ke-15 akan datang di Pusat Dagangan Dunia, Kuala Lumpur, 1 November 2022.

Pilihan Raya Umum ke-15

Menteri sementara Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim serta menteri komunikasi dan multimedia Tan Sri Annuar Musa telah digugurkan daripada bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) oleh parti mereka Umno hari ini.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membuat pengumuman itu hari ini semasa majlis memperkenalkan calon Barisan Nasional di Pusat Dagangan Dunia di sini.

Zahid mengukuhkan pegangannya terhadap Umno

Pengecualian mereka akan dilihat sebagai Zahid mengukuhkan pegangannya terhadap Umno dengan menggugurkan pemimpin parti yang sebelum ini menunjukkan perbezaan pendapat secara terbuka ketika dia cuba membawanya untuk menuntut pilihan raya umum segera.

Shahidan adalah antara mereka yang tidak serta-merta mengekori barisan parti apabila Zahid mendesak tinjauan mengejut, dan sebaliknya mengulangi hujah pengkritik bahawa adalah lebih bijak bagi Malaysia untuk bersiap sedia menghadapi musim banjir tahunannya.

Annuar Menentang Zahid

Annuar lebih menentang Zahid, enggan menunjukkan sokongan apabila presiden parti menggesa hadirin pada majlis BN pada Jun untuk bangkit dan memberitahu perdana menteri sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa mereka mahukan pilihan raya umum ke-15 awal.

Walaupun dua pemimpin kanan itu telah digugurkan, kebanyakan mereka yang dilihat berada dalam kem Zahid telah dikekalkan.

Ini termasuk bekas Setiausaha Agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Mansor di Putrajaya dan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan di Pontian.

Notable newcomers include caretaker finance minister Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, who will make his electoral debut in Kuala Selangor as rumoured, and former national footballer Datuk Ramlan Askolani, who will attempt to unseat PKR’s Fahmi Fadzil in Lembah Pantai.

Bekas timbalan menteri dalam negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed juga akan membuat kemunculan semula di Pulai.

Baca Lagi | Pilih pilihan anda: Aye-aye menyertai barisan pemakan hingus

Baca Lagi | Walaupun Perikatan diumumkan, PAS menamakan calon harapan Kelantan dan Terengganu secara berasingan

Read Previous

Walaupun Perikatan diumumkan, PAS menamakan calon harapan Kelantan dan Terengganu secara berasingan

Read Next

Syed Saddiq dari Muda berkata untuk membuktikan bekas mentor Dr Mahathir salah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.