The Malaysia Post

Mikhail Gorbachev, pemimpin terakhir Soviet, meninggal dunia pada usia 91 tahun

Mikhail Gorbachev, pemimpin terakhir Kesatuan Soviet, telah meninggal dunia di Moscow pada usia 91 tahun, lapor agensi berita Rusia semalam.

“Mikhail Sergeyevich Gorbachev meninggal dunia petang ini selepas sakit serius dan lama,” kata Hospital Klinikal Pusat di Moscow, dipetik oleh agensi berita Interfax, TASS dan RIA Novosti.

Gorbachev, yang berkuasa antara 1985 dan 1991 dan membantu membawa hubungan AS-Soviet keluar dari keadaan beku, adalah pemimpin terakhir Perang Dingin yang masih hidup.

Dia menghabiskan sebahagian besar daripada dua dekad yang lalu di pinggir politik, sekali-sekala menyeru Kremlin dan Rumah Putih untuk membaiki hubungan ketika ketegangan meningkat ke tahap Perang Dingin sejak Rusia menguasai Crimea pada 2014 dan melancarkan serangan di Ukraine awal tahun ini.

Hubungannya dengan Presiden Vladimir Putin kadangkala sukar, tetapi pemimpin Rusia itu tetap menyatakan “simpati yang mendalam” selepas kematian Gorbachev.

“Pada waktu pagi (Putin) akan menghantar telegram ucapan takziah kepada keluarga dan rakan-rakannya,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov kepada agensi berita Rusia.

Gorbachev menghabiskan tahun-tahun senja hidupnya di dalam dan di luar hospital dengan kesihatan yang semakin rapuh dan memerhatikan kuarantin diri semasa wabak itu sebagai langkah berjaga-jaga terhadap coronavirus.

Gorbachev disenangi di Barat, di mana dia dirujuk dengan mesra dengan nama samaran Gorby dan terkenal kerana meredakan ketegangan nuklear AS-Soviet pada 1980-an serta membawa Eropah Timur keluar dari belakang Tirai Besi.

Dia memenangi Hadiah Keamanan Nobel pada 1990 kerana merundingkan pakatan senjata nuklear bersejarah dengan pemimpin AS Ronald Reagan dan keputusannya untuk menahan tentera Soviet apabila Tembok Berlin runtuh setahun sebelumnya dilihat sebagai kunci untuk memelihara keamanan Perang Dingin.

Dia juga diperjuangkan di Barat untuk menerajui pembaharuan untuk mencapai ketelusan dan perbincangan awam yang lebih besar yang mempercepatkan perpecahan empayar Soviet.

Pesuruhjaya Kesatuan Eropah Ursula von der Leyen memuji Gorbachev sebagai “pemimpin yang dipercayai dan dihormati” selepas berita kematiannya tersebar.

“Dia memainkan peranan penting untuk menamatkan Perang Dingin dan menjatuhkan Tirai Besi. Ia membuka jalan untuk Eropah percuma. Warisan ini tidak akan kami lupakan,” katanya di Twitter.

Hubungan Putin yang tegang

Pemimpin Rusia pertama yang hidup melepasi usia 90 tahun, beliau telah mengucapkan tahniah oleh pemimpin dunia, termasuk Presiden AS Joe Biden dan bekas canselor Jerman Angela Merkel pada hari lahirnya yang ke-90.

Di rumah, Gorbachev kekal sebagai tokoh kontroversi dan mempunyai hubungan yang sukar dengan Putin.

Bagi Putin dan ramai rakyat Rusia, perpecahan Kesatuan Soviet adalah satu tragedi, membawa bersamanya satu dekad kemiskinan besar-besaran dan melemahkan kedudukan Rusia di pentas global.

Ramai rakyat Rusia masih mengimbau kembali zaman Soviet, dan Putin bersandar pada pencapaiannya untuk menyokong tuntutan Rusia terhadap kehebatan dan prestijnya sendiri.

Apabila USSR runtuh, Gorbachev digantikan oleh Boris Yeltsin yang lebih muda, yang menjadi presiden pertama Rusia pasca-Soviet.

Sejak itu, Gorbachev telah diturunkan ke luar talian dengan menumpukan dirinya kepada projek pendidikan dan kemanusiaan.

Dia melakukan percubaan buruk untuk kembali ke politik dan bertanding jawatan presiden pada 1996 tetapi hanya menerima 0.5 peratus undi.

Selama bertahun-tahun dia melihat banyak pencapaian utamanya digulung kembali oleh Putin.

Penyokong awal akhbar bebas terkemuka Rusia Novaya Gazeta, yang diasaskan pada tahun 1993, dia menderma sebahagian daripada kemenangan Nobelnya untuk membantunya membeli komputer pertamanya.

Tetapi akhbar itu, seperti media bebas Rusia di seluruh lembaga, mengalami tekanan yang semakin meningkat semasa pemerintahan dua dekad Putin.

Read Previous

Juara Olimpik Joseph Schooling mengeluarkan amaran berhubung penggunaan ganja, semua keistimewaan sukan dibatalkan, kata Kementerian Pertahanan Singapura

Read Next

Rafizi: Malaysia telah kehilangan kelebihan daya saing, reformasi institusi sahaja tidak akan memperbaikinya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.