The Malaysia Post

Rafizi: Malaysia telah kehilangan kelebihan daya saing, reformasi institusi sahaja tidak akan memperbaikinya

Malaysia tidak lama lagi akan kehilangan tanda sebagai ekonomi ketiga terbesar Asia Tenggara kepada negara jiran seperti Vietnam dan Filipina kerana ia telah kehilangan “kelebihan daya saing”, menurut timbalan presiden PKR Rafizi Ramli.

Beliau berkata bahawa ahli politik perlu melihat penyelesaian yang boleh “membunuh dua burung dengan satu batu” – memberi peningkatan ketara kepada mata pencarian rakyat dan pada masa yang sama menyelesaikan masalah struktur negara, yang katanya, semuanya berputar. sekitar wang.

“Sumber alam, kita kehabisan. Minyak dan gas tidak lama, saya tidak tahu apa rizabnya sekarang, mungkin 20 tahun,” katanya semasa “Bicara Merdeka: Mengimbas Semula Masa Depan Malaysia” di Pusat Seni Persembahan Kuala Lumpur di sini malam tadi.

“Minyak sawit tidak lagi mampan dalam keadaan kita terpaksa beralih kepada pengeluaran makanan yang lebih penting daripada tanaman komoditi.

“Kemudian pembuatan, kami sudah ketinggalan kerana kos buruh kami, asas kos kami sudah terlalu tinggi,” tambahnya.

Rafizi mencadangkan Malaysia perlu mencari industri di mana negara boleh mendahului, seperti industri tenaga solar.

Beliau turut menegaskan isu sistemik semasa tidak selesai sejak berdekad-dekad lamanya seperti hutang terhutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

“Apabila kita mula mengira pada 2011, hutang PTPTN kepada bank dan institusi kewangan ialah RM20 bilion. Jadi kalau kita dah buat pembiayaan semula, peruntukkan semula RM3 hingga RM4 bilion setahun untuk selesaikan masalah pinjaman pendidikan ini, sekarang tahun 2022, masalah ini perlu diselesaikan.

“Tetapi kita tidak buat apa-apa, kemudian masalah itu bertambah dan bertambah, pinjaman PTPTN kini hampir RM50 bilion.

“Ia terlalu besar untuk melakukan apa-apa sekarang. Jadi sekarang kita tidak dapat menangani isu-isu yang boleh diselesaikan dengan cara yang baik 10 hingga 15 tahun lalu, sekarang ia sudah pun air di bawah jambatan,” katanya.

Beliau juga berkata bahawa pembaharuan institusi sama ada untuk pengasingan kuasa atau memerangi rasuah tidak lagi mencukupi untuk mengemudi negara daripada kehancuran.

“Apa yang saya bimbang ialah, katakan, secara hipotesis, ada kerajaan baharu yang mampu melaksanakan semua ini [pembaharuan institusi]… ia tidak akan menjamin ia boleh menyelesaikan isu ekonomi utama yang merosakkan rakyat. ‘kebajikan,” katanya.

“Bicara Merdeka: Mengimbas Semula Masa Depan Malaysia” adalah sebahagian daripada siri ceramah anjuran gabungan Pakatan Harapan di bawah kempen Ayuh Malaysia untuk mendesak reformasi menjelang PRU15.

Ceramah malam tadi menampilkan lima penceramah termasuk Ahli Parlimen Permatang Pauh Nurul Izzah Anwar dan Ahli Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad yang mencadangkan idea mengenai lima topik utama.

Topik-topik tersebut ialah keselamatan makanan, tenaga, latihan pendidikan teknikal dan vokasional, rumah mampu milik dan pendidikan.

Read Previous

Mikhail Gorbachev, pemimpin terakhir Soviet, meninggal dunia pada usia 91 tahun

Read Next

Menjelang keputusan hari ini, tinjauan semula perbicaraan rasuah projek kuasa solar Rosmah bernilai RM1.25b

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.