The Malaysia Post

Menjelang keputusan hari ini, tinjauan semula perbicaraan rasuah projek kuasa solar Rosmah bernilai RM1.25b

Selepas perbicaraan berlarutan selama lebih dua tahun, Mahkamah Tinggi akhirnya bersedia untuk menyampaikan penemuannya hari ini dalam kes rasuah Datin Seri Rosmah Mansor membabitkan projek tenaga hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk sekolah luar bandar di Sarawak.

Didakwa pada November 2018, Rosmah menghadapi satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua lagi menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin.

Namun pada Februari 2020 barulah perbicaraan rasuah Rosmah yang dinanti-nantikan secara rasmi bermula, dengan ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram menyifatkan lelaki berusia 70 tahun itu sebagai seorang yang “sombong” dan kelakuannya dalam dakwaan skandal rasuah .

Dalam kenyataan pembukaan mereka, pihak pendakwaan menggambarkan sifat dominan Rosmah yang membenarkannya mempengaruhi keputusan dalam sektor awam, dengan bukti langsung dan mengikut keadaan dikemukakan untuk menunjukkan dia meminta rasuah dan menerima suapan seperti yang didakwa dalam pertuduhan terhadapnya.

Selepas 42 hari perbicaraan, hakim perbicaraan Mohamed Zaini Mazlan kemudian memerintahkan Rosmah membela diri pada Februari 2021, selepas membuat kesimpulan bahawa pihak pendakwaan berjaya mewujudkan prima facie.

Pihak pembelaan merehatkan kesnya pada Februari 2022, setahun selepas dia dipanggil untuk mengambil pendirian.

Keseluruhannya, pihak pendakwaan memanggil 23 saksi dan pihak pembelaan memanggil dua termasuk Rosmah.

Tawaran jam ke-11 untuk menarik balik hakim bicara

Bagaimanapun, dalam perubahan yang tidak dijangka, Rosmah membuat bidaan jam 11 untuk menarik semula Mohamad Zaini daripada mendengar atau membuat sebarang keputusan atau perintah berkaitan perbicaraan rasuahnya, serta sebarang prosiding atau permohonan berkaitan.

Permohonan itu difailkan pada 30 Ogos, hanya dua hari sebelum keputusan hari ini.

Dalam permohonannya untuk memecat Mohamed Zaini, Rosmah memetik artikel 26 Ogos yang muncul di laman web Malaysia Today yang dikaitkan dengan penulis blog buruan Raja Petra Kamarudin, yang mendakwa penghakiman bertulis telah disediakan terlebih dahulu oleh orang yang tidak dikenali untuk disampaikan oleh hakim perbicaraan.

Rosmah mendakwa artikel itu telah menyebabkan beliau hilang keyakinan terhadap Mohamed Zaini sebagai hakim yang mempengerusikan kes itu dan kesaksamaan keputusan hari ini.

Beliau juga merujuk kepada dokumen setebal 71 muka surat yang diterbitkan pada 26 Ogos di Malaysia Today yang dikatakan sebagai kebocoran penghakiman bertulis.

Beliau berkata ini menyebabkan beliau meragui integriti dan keupayaan Mohamed Zaini untuk menilai secara adil tanpa pengaruh pihak ketiga.

Walaupun Malaysia Today mendakwa dokumen setebal 71 muka surat itu sebagai penghakiman bertulis, dokumen itu sendiri menyatakan bahawa ia disediakan oleh unit penyelidikan badan kehakiman untuk memberikan nota mengenai kes itu kepada Mohamed Zaini.

Pegawai mahkamah sejak itu telah membuat aduan rasmi, dan polis telah mengesahkan bahawa kes itu disiasat di bawah Akta Rahsia Rasmi dan Seksyen 203A Kanun Keseksaan kerana pendedahan haram maklumat sulit.

pembelaan Rosmah

Semasa peringkat pembelaan yang bermula pada Oktober 2021, peguam Rosmah berhujah dalam kenyataan pembukaan mereka bahawa anak guam mereka telah dijadikan “kambing hitam” oleh pihak yang tidak cekap termasuk bekas pembantunya, Datuk Seri Rizal Mansor, dalam proses mereka untuk didakwa memperkayakan diri melalui cara rasuah.

Berdiri sebagai saksi membela diri, Rosmah menafikan sekeras-kerasnya semua pertuduhan terhadapnya.

Dia juga mendakwa bahawa ia adalah inisiatif Rizal sendiri untuk meminta rasuah daripada Jepak Holdings Sdn Bhd untuk mendapatkan projek itu, namun dia menyalahkannya dan kemudian memfitnahnya dalam proses itu dengan keterangannya yang tidak tepat di mahkamah sebagai saksi pendakwaan.

Rosmah seterusnya menyatakan keterangan Rizal bertujuan untuk mencemar nama baik dan kredibilitinya sebagai isteri bekas perdana menteri, melalui “perjanjian antara lain” dengan pihak pendakwaan untuk menarik balik pertuduhan yang dikenakan terhadapnya dan seterusnya bertindak sebagai “saksi mahkota” untuknya dalam prosiding.

Dia juga menangis ketika berdiri sambil menegaskan pertuduhan terhadapnya adalah pendakwaan berniat jahat, sebelum menuduh lima saksi pendakwaan lain mengkambing hitamnya dalam usaha untuk menutup aib mereka sendiri dan perbuatan rasuah yang dikaitkan dengan projek itu.

Saksi pendakwaan termasuk bekas menteri pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid, bekas ketua setiausaha pendidikan Tan Sri Madinah Mohamad dan Datuk Seri Alias ​​Ahmad, bersama Rizal dan Saidi.

Selain dirinya, satu-satunya saksi pembelaan Rosmah yang lain ialah Datuk Seri Siti Azizah Sheikh Abod, ketua jabatan “Jabatan Wanita Pertama Malaysia” yang telah diletakkan di bawah Pejabat Perdana Menteri semasa pentadbiran suaminya Datuk Seri Najib Razak.

Rosmah pada mulanya berhasrat untuk memanggil Najib untuk memberi keterangan tetapi memutuskan sebaliknya selepas pasukannya merasakan keterangan Najib akan menyokong perkara yang telah ditetapkan di mahkamah sebelum ini.

Mengukuhkan keterangan Rosmah, Siti Azizah memberi keterangan bahawa dia mendapati Rizal kurang dalam bahagian penulisan dan berkata beberapa kali dia telah melebihi skop tugasnya dan beroperasi di belakangnya.

Semasa perbicaraannya, Rosmah juga berulang kali menafikan bahawa suara-suara dalam “Boleh saya nasihatkan anda sesuatu?” klip audio adalah dia dan Najib, menegaskan ia tidak dapat dibuktikan bahawa mereka adalah dua pembesar suara yang dirakamkan.

Klip itu adalah sebahagian daripada siri rakaman audio Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang dikeluarkan secara terbuka pada Januari 2020.

Sebelum ini, bagaimanapun, Mahdzir telah mengenal pasti penceramah sebagai Najib dan Rosmah ketika klip itu dimainkan di mahkamah.

Rasuah itu didakwa diterima melalui bekas pembantunya yang menjadi saksi pendakwaan Datuk Rizal Mansor, sebagai ganjaran kerana membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Suria Fotovoltaik Hibrid serta penyelenggaraan dan pengendalian set penjana diesel untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1. 25 bilion daripada Kementerian Pendidikan melalui rundingan terus.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rafizi: Malaysia telah kehilangan kelebihan daya saing, reformasi institusi sahaja tidak akan memperbaikinya

Read Next

Haaland yang memecah rekod mencecah treble City, Arsenal kekal sempurna

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.