The Malaysia Post

Dalam pertempuran untuk Ampang, ‘Ibu Bangsa Malaysia’ melihat populariti bergema dengan pengundi

Ibu Bangsa Malaysia

Lima belas tahun dan tiga parti politik kemudian, apa yang dipanggil Ibu Bangsa Malaysia Datuk Zuraida Kamaruddin masih bergema dengan pengundi Ampangnya, satu faktor yang boleh menyaksikan beliau mengalahkan lapan calon lain yang bersaing untuk kawasan parlimen Ampang yang diidamkan pada pilihan raya umum ke-15.

Sheraton Move

Salah seorang pemain utama ‘Langkah Sheraton’ yang menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2020, Zuraida keluar PKR kemudian menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebelum menetap di Parti Bangsa. Malaysia (PBM) awal tahun ini.

Penyandang Ampang

Tetapi walaupun menyertai pihak ketiganya sejak 2018, kebiasaan dan sokongan yang membantu penyandang Ampang tiga penggal itu dipilih pada 2008 masih kekal seperti yang terbukti semasa berjalan kaki di Taman Kosas, Bandar Baru Ampang baru-baru ini.

Zuraida, walau bagaimanapun, mempunyai usaha yang terbaik untuknya dalam membetulkan persepsi di kalangan mereka yang meletakkannya berkuasa terhadap “sokongan yang tidak kena pada tempatnya” mereka dan meyakinkan mereka untuk mengundinya dan bukannya bekas sekutunya yang bertukar menjadi pesaing Pakatan Harapan.

“Setakat ini, mereka mengiktiraf saya sebagai Ahli Parlimen sedia ada dan saya telah bekerja keras di sini sejak 15 tahun lalu.
“Mereka sangat akrab dengan saya. Sudah tentu, dengan parti baharu saya, saya perlu bekerja keras untuk memperkenalkan logo (baru) saya supaya mereka tidak keliru,” kata Zuraida kepada Malay Mail selepas walkabout pada Rabu.

Beliau berkata beberapa pengundi yang layak mempunyai tanggapan dia masih dalam parti bekasnya, pandangan Zuraida berhasrat untuk berubah memihak kepadanya menjelang Hari Mengundi pada 19 November.

Zuraida memenangi kerusi Ampangnya pada 2008

Zuraida memenangi kerusi Ampangnya pada pilihan raya umum 2008 mewakili PKR, mengalahkan pendahulunya Azman Wahid daripada Barisan Nasional dengan majoriti 3,676 undi.
Beliau berjaya mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya umum 2013 dan 2018 dengan peningkatan majoriti masing-masing sebanyak 13,278 dan 41,956.

Sejak 2018, berikutan kemasukan Zuraida ke dalam PBM, kerusi Ampang telah menjadi perhatian kerana pemergiannya daripada Bersatu bermakna ia juga mengejar kerusinya, begitu juga PH yang berusaha menuntut semula semua kawasan pilihan raya yang kalah kepada “pengkhianat” dalam ‘Sheraton Move’.

Baca Lagi | Cara Mengesahkan Kesahihan dan Ketulenan eVisa Malaysia Anda

Baca Lagi | Apakah asal usul istilah ‘kebimbangan iklim’?

Suruhanjaya Pilihan Raya

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), seramai 133,494 pengundi layak mengundi, meningkat 41,757 daripada pilihan raya umum sebelumnya yang diadakan pada Mei 2018.
Malah, mereka yang ditemui turut menyatakan sikap tidak puas hati terhadap bahagian Zuraida dalam ‘Sheraton Move’, mencadangkan bahawa undi di Ampang mungkin akan berpecah mengikut mereka yang mengundi untuk “personaliti dan bukannya garis parti”.

Bagi pengundi Ampang kali pertama, Bryan Mu, lelaki berusia 23 tahun itu berkata beliau “kemungkinan” akan mengundi Zuraida kerana keramahan dan kebiasaannya.

“Sebelum ini, saya mengenalinya melalui Facebook. Ya, saya sedar apa yang dia lakukan semasa ‘Sheraton Move’ tetapi saya mungkin akan tetap mengundinya,” kata Mu yang bekerja di kedai tukang kunci keluarganya ketika ditemui.

Seorang lagi pengundi Ampang, Soraya Mashuri dari Taman Lembah Jaya berkata baru-baru ini beliau mendapat tahu Zuraida telah bertukar parti tetapi menyedari beliau sebagai penyandang ahli parlimen.

“Saya baru tahu sebenarnya. Kali terakhir dia bersama PKR, kan? Saya tahu sebenarnya dia kerap melawat kawasan itu kerana saya melihatnya pada suatu hari,” katanya selepas Zuraida sebelum itu mendekatinya sebagai sebahagian daripada walkabout itu.

Pasangan Rabiatul Adawiah dan Abdul Farios Ismail

Pasangan Rabiatul Adawiah dan Abdul Farios Ismail dari Pangsapuri Seri Nilam, Bandar Baru Ampang kedua-duanya menyatakan bahawa Zuraida sebagai ahli parlimen mempunyai sokongan yang besar di sini dan di luar Ampang.

“Berhampiran Port Dickson tempat saya mengundi juga ada sokongan untuk dia dan partinya. Seluruh Malaysia mengenalinya,” kata Abdul Farios, seorang veteran Tentera Darat.

“Walaupun saya tidak begitu berminat dengan politik, saudara-mara saya banyak bercakap tentang dia (Zuraida) dan saya dapat lihat dia mendapat banyak sokongan di sini juga,” tambah Rabiatul.

Marshita Madzalan

Eksekutif pemasaran Marshita Madzalan berkata adalah kepercayaannya bahawa seseorang harus menyokong calon dan bukannya parti yang bertanding, kerana calon itu akhirnya akan berkhidmat kepada pengundi yang memilih mereka untuk berkuasa.

Ini, katanya, adalah sebab mengapa Zuraida mendapat sokongannya walaupun telah bertukar parti politik.

“Tak kisahlah (parti mana). Asalkan boleh beraksi.
“Bagi Zuraida, dia memang terkenal di sekitar sini dan dia menjalankan tugasnya sebagai ahli parlimen,” kata anak jati Ampang itu.

PRU15

Ampang akan menyaksikan pertandingan sembilan penjuru pada PRU15, dengan Zuraida, berdepan Ivone Low Yi Wen dari Barisan Nasional (MCA), Sasha Lyna Abdul Latif dari Perikatan Nasional (Parti Pribumi Bersatu Malaysia), Bryan Lai Wai Chong dari Parti Warisan, Nurul Ashikin Mabahwi dari Gerakan Tanah Air (Parti Pejuang Tanah Air) dan Rodziah Ismail dari PH (PKR).

Tiga lagi pemain bebas iaitu Tan Hua Meng, M. Raveen dan Muhammad Shafiq Izwan Mohd Yunos turut melemparkan topi mereka ke dalam gelanggang.

Read Previous

Apakah asal usul istilah ‘kebimbangan iklim’?

Read Next

FTX tidak beroperasi di Singapura, MAS menjelaskan, di tengah-tengah laporan rakyat Singapura kehilangan pelaburan dalam firma crypto

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.